Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработването на мобилни игри - професия с бъдеще

3
Снимка: личен архив



Видео игрите са страст на Иван Йосифов още от дете. Постепенно се събужда и желанието да ги създава и в момента е сред най-успешните разработчици на мобилни игри. 


Иван е на 32 години от Видин. Завършил е средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков". Още на 17-годишна възраст започва първата си работа за студио в Лос Анджелис, работи дистанционно и се занимава с анимации. 

Следващата година става студент в Техническия университет в София, специалност "Компютърни системи и технологии". В този период започва и първата си работа в гейминг студио, занимава се основно с 3D и всичко в сферата на видео игрите и анимацията. 

Още в първи курс със свой колега, който се занимава с дизайн, започват да разработват заедно видео игри. Когато броят им надхвърля 100 игри, създават заедно първата фирма, която по-късно продават успешно. Основават успешно второ студио през 2013-та - "Seven Bulls", което е водещ български разработчик на мобилни игри за Android и iOS. Имат общо повече от 10 милиона изтегляния от техните игри и приложенияDraw My Garden e първото им заглавие и е било успешно публикувано в цял свят от Electronic Arts mobile за Android. Успехът им дава увереност и студиото започва самостоятелно да публикува игрите им. Seven Bulls предлагат програма за публикуване на разработчиците за техните приложения и игри за Android, като се има предвид, че развитието на играта е само началото. Те предлагат модели за приходи, подобрения на играта, маркетингова стратегия, кръстосано промоция в мрежата им, локализация и др.


Иван е убеден, че геймингът е една от професиите на настоящето, но и на бъдещето. 


"В момента можеш да изкарваш адски много пари с гейминг. Най-малкото можеш да играеш игри, да разработваш игри, може да си треньор на хора, които играят игри. И има международни турнири примерно на Counter- Strike, Dota, Flick Legents с наградни фондове от няколко милиона, като примерно отборът, който печели, са пет човека, които печелят да кажем 50 млн., така че ако се пада на човек по 5- 6 млн., мисля, че е доста доходоносен".




Според Иван е възможно ако човек не е геймър, да започне да разработва видео игри.


"В момента има доста курсове и програми из цялата страна, не само в София, които са специализирани точно в това - в програмиране, в дизайн на игрите. Тоест, ако един човек има някакъв интерес да се занимава с това, дори и да няма опит, може да запише един такъв курс, дори и онлайн в някоя платформа, пак може да черпи знания."


Перспективите в България са малко по-ограничени, защото все още това е индустрия, която потръгва в България, хората все още не я разбират, казва Иван.


"Да кажем, че ако искаш да го работиш това, не е нужно да работиш за българи и в България. В чужбина е адски развито. Ще ви дам един пример - президента на Полша беше подарил на Барак Обама играта The Witcher, която е разработена в Полша. И в момента Полша са едни от най-големите разработчици в Европа. Това запалва цялото население да харесва игри и не само от това, то датира и от по-назад."


Според Иван игрите имат както културно, така и социално значение. 


"В България може би по-малко, но заглеждайки се извън България, има доста голямо културно и социално значение. Културно - има доста игри, които са завързани около история, примерно исторически игри. Има доста виар игри, които са виртуална реалност, примерно да разгледаш даден музей, да изпълниш няколко неща в музея - доста интересни неща. А за социално - със сигурност доста приятелства, дори и доста бракове са създадени от гейминг средите, така че определено има. Има много жени, които играят. Не в България, но в чужбина има доста".




По време на пандемията през 2020-та година гейм индустрията процъфтява, поради факта, че много хора прекарваха времето си у дома. 


"При първите локдауни, хората, които играят игри и приходите от игри направо експлодираха, т.е. всяка една компания изкарваше поне тройно-четворно повече пари и се играеше доста повече. Тоест, хората от това, че няма какво да правят вкъщи, станаха геймъри и тези, които не бяха геймъри. Сега вече нещата се нормализираха или се връщат на предишните нива, или по-ниски, защото хората искат да консумират реалния живот..."


Чуйте повече в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00