Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 април 2022 година

Снимка: Радио Видин

Стартира вторият етап за подмяната на печки на твърдо гориво с екологично ефективни отоплителни уреди в община Видин. Над 2500 души са подписали договорите си. Предстои подписването на договори с одобрените 902 домакинства от втората покана на Общината. През следващия програмен период до 2027 година се предвижда да има средства за нов проект за подмяна на отоплителни уреди. 


Започна извозването на бракуваните тонер касети, които в началото на 2020 г. бяха складирани незаконно на нерегламентирана площадка във Враца. От МОСВ днес изкараха първите 10 тона от отпадъчната стока, като всеки ден ще бъдат извозвани по 10 тона от общо над 60-те тона боклук.   


Премиерът Кирил Петков заяви, че плащанията към пътните строители на дължимите 650 милиона лева ще започнат още тази седмица. Следващата сряда представители на протестиращите са поканени на среща в Министерския съвет, на която ще присъстват вицепремиерът Асен Василев и министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.


Считано от 1 май (неделя) се отменят противоепидемичните мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването. От МЗ припомнят, че до 1 май хората, пристигащи на територията на България от други държави, се допускат при представяне на валиден цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.


"Български пощи" не могат да приемат годишни данъчни декларации, предупреждават от НАП. До края на данъчната кампания за физически лица остават пет дни, а най-бързият начин за подаването на декларациите е чрез персонален идентификационен код. Може да се използват услугите на куриерска фирма като за подаване ще се счита датата на приемане на пратката. Друг вариант е да се подаде декларацията в офис на приходната агенция утре или на 3 май.


От Министерството на здравеопазването съобщават, че се отлага въвеждането на задължителния електронен формат за изписване на рецепти. Причина за това са многобройните отрицателни становища, постъпили в министерството.


Надзорният съвет на здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2 000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар. Това е заложено в Колективния трудов договор за тази година. Болниците, които не постигнат заплатите заложени в него, ще получават 15% увеличение на цените на клиничните пътеки. Промяната е заложена в анекса към Националния рамков договор, който се очаква да бъде подписан от здравната каса и лекарския съюз до края на седмицата.

Отворени са ценовите оферти на кандидатите в обществените поръчки за строителен надзор при ремонта на близо 200 км пътища. Сред тях са участъци, предложени от граждани за включване в ремонтната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2022 г., между които и пътят Раброво - Периловец - Шишенци в област Видин, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". За строителен надзор на участъка са отворени 15 оферти. 


Ремонтират най-дългата улица в центъра на Монтана. Стартира ремонт на улица "Стефан Стамболов” в централната част на града. За нея са отделени 330 000 лева от бюджета на общината.


Забранява се къпането във всички водни обекти на територията на община Грамада. Заповедта на кмета Милчо Башев е от 27 април. На територията на община Грамада се намират реките Видбол, Корманица, Грамадска река и Ясова бара, както и язовирите  Фарафун и Рапивец.


741 са новите случаи на COVID-19 у нас - със 399 случая по-малко спрямо вчера. Положителни са 7,4% от направените 9977 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. 27 са новите случаи в Северозапада - в област Видин новите случаи са 9, в Монтана - 8 и във Враца -10.


Врачанска област влезе в зелената зона по заболеваемост от коронавирус. Това се случва за първи път от 16 август 2021 г., когато вирусът настъпи сериозно, отчетоха от Регионалната здравна инспекция.


Кметът на Лиляче Красимир Петров е с предсрочно прекратени правомощия. Решението на Общинската избирателна комисия във Враца е от 27 април и е продиктувано от случай, при който Петров е хванат да шофира в нетрезво състояние. 


Шофьори от Видин се оплакаха от проблем с хоризонталната пътна маркировка в града. Според водачите на места тя е изтрита или липсва, а някои пешеходни пътеки трудно могат да бъдат забелязани.


Нов покрив ще има читалището в село ЛипенОколо 115 хиляди лева инвестира Община Монтана в ремонт на покрива на читалище "Пробуда 1926" в село Липен. Ще бъде подобрена и осветителната мрежа в двора, където се намира и църквата "Света Троица". 

Част от покрива на читалището в село Търнак, община Бяла Слатина ще бъде ремонтиран. С европейски средства и дарения са събрани 20 000 лв. Сумата ще бъде използвана за да бъде възстановен покрива на театралния салон към читалището, който в момента е в много лошо състояние.

На 28 април отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа. Обявен е като такъв от Международната организация по труда. 28 април е и Международен ден за възпоменание на загиналите и пострадалите работници, отбелязван в цял свят от синдикалното движение от 1996 год. 68 души са загинали при трудови злополуки през 2021 година, а общо инцидентите на работното място през миналата година са 2 392 - по данни на Конфедерация на труда "Подкрепа".

Почетоха жертвите на трудови злополуки в Област Враца. 38 трудови злополуки са станали в област Враца през миналата година, това е с 4 инцидента по-малко от предходната 2020 г

Хората с увреждания в Кула искат работа, транспорт и преизчисляване на пенсиите. Това стана ясно след провелото се отчетно събрание на Общинската организация на съюза на инвалидите в Кула. През изминалата година организацията е достигнала 111 членове.


Иновативни уроци се проведоха в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. Занятията са част от работата на учебното заведение по националната програма "Иновации в действие", чиято цел е да се обменят нови учебни практики. Иновацията на видинската езикова гимназия е свързана с прилагането на информационни и комуникационни технологии и различни нови методи на преподаване.


Изложбата "Светът през нашите очи" е първото от  поредицата събития, посветени на 140-тата годишни от създаването на Видинската гимназия. Картините са подредени във фоайето на училище "Цар  Симеон Велики", наследник на гимназията.


Новата книга на Анета Дилова "Така говореха предците" ще бъде представена на 4-ти май в читалнята на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Книгата представлява речник на говора в село Баница, Врачанско. Водещ на литературната среща ще е Калина Тодорова от отдел "Краезнание” в библиотеката.

Седмото издание на инициативата "Резиденция Баба" ще се проведе във врачанското село Горно Пещене от 11-ти до 26-и юни, съобщават от Сдружение "Фабрика за идеи". В последните си 2 издания оригиналният формат се обърна сериозно къмтемите достъп до култура и климатична справедливост в малките населени места. Срещата между двете теми  дава идеята за името на тазгодишната резиденция -  "Climartistique".

Постановката "Любовна палитра” ще представи тази вечер детската театрална школа към Драматичния театър в Монтана. Постановката е дело на художествения ръководител на трупата, актрисата Ирина Димитрова.

Младата поетеса от Кула Карамфила Симеонова спечели награда в конкурса "Предприемачът, който ме вдъхновява". По повод своя 42-ри рожден ден Българската стопанска камара организира литературен конкурс за ученици от 8-ми до 12-ти клас, за есе на тема по избор - "Предприемачът, който ме вдъхновява" или "Бих инвестирал в...".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56