Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е техническите продукти да имат по-дълъг живот?

Снимка: Радио ВИДИН


С цел намаляване разхищението на ресурси в икономиката Европейската комисия предвижда изделията на пазара да станат природосъобразни. По-практична и екологична философия ще замени досегашната, чийто смисъл е да се подтиква непрекъснат напредък на стопанската система.

На производителите ще бъде забранено да залагат срок на годност на техническите продукти, за да се увеличи жизнения цикъл на различните стоки, които често се развалят, а ако не подлежат на ремонт - принуждават потребителите да ги заменят с нови

Елиминирането на така нареченото програмирано остаряване ще ограничи и вредния отпечатък върху природата и ще увеличи енергийната ефективност в ЕС, обясни Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

"В момента се опитваме да се върнем там, където сме били. Всеки по-възрастен и по-зрял помни, че по-старите продукти бяха по-здрави от днешните. През последните години стана ясно, че това се прави целенасочено: продуктите се проектират по начин, по който да не могат да издържат повече от не точно законовата гаранция, но малко повече. Най-вече в зависимост от естествения живот на стоката те са проектирани така че да се повредят. Именно това е обект на борба от потребителска гледна точка, ако мога така да се изразя. На първо място ни ощетява нас, защото даваме парите за нещо, което няма да трае дълго време, а втори път се оказва огромен проблем за околната среда. Всички тези стоки, които се превръщат в отпадъци вследствие кратък живот, създават огромни проблеми за нея. Затова трябва да се предприемат мерки, които да доведат до това инженерите да си отворят прашясалите книги и да се върнат там, където тяхните дядовци са проектирали продуктите".

Предложенията засягат включително производството на дрехи и суровините за строителството. Предвижда се новите изделия да бъдат по-трайни, да подлежат на поправка и повторна употреба, да бъдат по-лесни за поддръжка. 

"Честно казано ми е трудно да предвидя как точно ще протече този процес. Законодателството, което сега се предлага, то не използва толкова тоягата образно казано, колкото моркова. Единият инструмент, който се предлага, а именно въвеждане на търговска гаранция за дълготрайност - той ще бъде доброволен. Ако ние с вас произвеждаме бойлери, но аз ги предлагам без гаранция, а вие решавате да сложите такава за 10 години, то ако моите струват 100 лева, а вашите 150, не е ясно как ще откликне пазара, дали хората ще реагират положително на търговската гаранция за пазара. Времето ще покаже. Намерението е ясно, мисля че по-скоро шансове за успех има. Просто не е достатъчна тази мярка. Трябва да има по-конкретни изисквания към дизайна на продуктите. Досега сме се видяли за 3-4 продуктови групи такива изисквания. Ако произвеждате перална машина и правите водосъдържателя от пластмаса, то законодателството може да ви задължи да го правите от никел. Така пералнята в първия случай може да издържи 4-5 години, а във втория - повече от 20. Предложените сега мерки трябва да бъдат допълнени от задължителни изисквания, така че шансовете за успех нарастват значително".

Производителите ще бъдат длъжни да ползват инструкции за ремонта на стоките, както и да обезпечават аварийни елементи и опция за ремонт освен във фирмени сервизи. Предвижда се новите произведения да бъдат по-трайни, да подлежат на корекция и повторна приложимост, да бъдат по-лесни за поддръжка. 

"Има много аспекти, които трябва да се вземат предвид. Ако мога да опростя въпроса, бих казал, че трябва да гледаме кои техники се развалят така че да не могат да се поправят. Това е другият голям проблем. Една стока дори да се разваля всяка година, ако тя може да се ремонтира срещу 20-30 лева, това нещо може да функционира десетилетия. Повечето продукти обаче вече така се произвеждат, че основните им части са запечатани или залепени. Не могат да се ремонтират или заменят. Давам пример с компютър и телефон. По-старите модели лаптопи, ако случайно се спука екрана, можеше да ви сменят екранчето, самото стъкло, срещу малка сума. По-новите модели, които вече са запечатани, та не може да се смени само стъклото, изискват смяна на целия панел, който струва почти колкото нов компютър. В крайна сметка от едно спукване на екрана можете да хвърлите целия компютър. Ето това е нещо, което трябва да разрешим".
техника магазин

Периодът на валидност трябва ли да се забрани? Това дискутирахме с жена, която отиваше в голяма верига днес, за да си закупи пералня.

"Не мога да се оплача от нещата, които сме си купували за вкъщи. Проблеми с уредите като цяло сме нямали. По-неприятна е ситуацията с телефони и компютри, понеже се чупят доста бързо. Може би замисълът е просто по-бързо да си купиш нов модел, който обикновено е по-добър и ъпгрейднат. Била съм в Германия при познати, направи ми впечатление, че когато нещо се повреди или счупи леко, веднага го изхвърлят и си купуват нови неща. Ние с тези заплати просто не бихме могли да си купуваме в къс период от време нови неща. Иначе разбирам идеята като замисъл, но не знам дали ще се реализира. Търговците просто така се развиват, правейки нови продукти постоянно".

По-бързото остаряване се залага още при избора на материали в производството на техника, това обясни местен техник.

"Уредите, които са по-лесни за ремонтиране, имат по-евтини части, най-често при тях са проблемите, защото при по-новите електроуреди са по-скъпи частите и хората предпочитат да купят нещо ново, отколкото да се отремонтират".

От началото на март миналата година всички предприятия, които продават хладилници, перални, печки, монитори, лампи в Европейския съюз, са задължени да гарантират на клиентите си, че тези уреди ще могат да бъдат поправяни в продължение на 10 години, а не само до изтичане на гаранцията им. 

Повече от десетилетие ЕП многократно подкрепя подобряването на правото на потребителите на ремонт и прие две резолюции, в които се съдържат редица конкретни предложения за това поправянето да стане систематично, икономически ефективно и привлекателно. Парламентът разглежда правото на ремонт като ключова стъпка за постигане на плановете за кръгова икономика в рамките на Европейския зелен пакт. Комисията обяви, че ще представи предложение за изменение на Директивата за продажбата на стоки и обмисля отделно законодателно предложение относно правото на поправка, през третото тримесечие на 2022 г.

До 2030 година новите предложения ще доведат до намаляване на потреблението на газ в обем, равен на вноса на това гориво от Русия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02