Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин - част от Националната кампания "Зелено четене"

Едно от най-важните условия е, след като книгата бъде прочетена, да бъде дарена и пътят на доброто да продължи

2
Снимка: Национална кампания „Зелено четене“
В началото на месец май стартира Национална кампания "Зелено четене" под мотото "Книгите сами ни намират". Кампанията започна в Бургас  и ще продължи през целия месец и ще обхване 9 града в България - София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и Видин.  Идеята е доброволци да оставят книгите на различни зелени локации в градовете, в паркове и градинки. Тези, които намерят книгодара, тоест дарената книга, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с етикет #книгодар.


Основните цели на кампанията са да популяризира четенето на обществени места и творчеството на съвременни български автори. Датите не се обявяват, за да има елемент на изненада, казва писателят и организатор на инициативата Надежда Динева:


"Кампанията се провежда за втора година... Във всеки град действат доброволци, които поставят книгите в парковете и градините... всяка една книга е с книгоразделител, на който е отпечатана цялата информация, какво трябва да направят читателите, има и QR код , който директно води към фейсбук-страницата на инициативата... Тази година се включиха още автори, към момента 18 български автори като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Рене Карабаш... Лично български автори дариха книги за кампанията... Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!". Радваме се на жанрово многообразие... Едно от най-важните условия е книгодарът след като бъде прочетен, да бъде дарен и пътят на доброто да продължи... Вярвам, че всяка една книга си намира сама своите читатели. Това е и причината, поради която не обявяваме предварително целия график, а  от предишния ден обявяваме следващия град.."

Организаторите не издават, кога кампанията ще бъде във Видин, но се знае, че ще е този месец в някой от почивните дни. Ако, разхождайки се в Крайдунавския парк, видите книга, с книгоразделител, вземете я, тя ви е на късмет.  Седнете на пейката в парка и четете. А след това, не я оставяйте у дома, подарете я на следващ читател.


Всеки, който желае да стане посланик на кампанията, може да дари своя книга на български автор в близкия парк и да обяви за това в социалните мрежи, като отбележи страницата на кампанията.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00