Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 години Русенски университет във Видин

Христо Белоев: Нашата огромна роля - подобряване на демографията и икономиката на региона

Филиалът на Русенския университет във Видин
Снимка: Радио ВИДИН



Днес се навършват 5 години от създаването на филиала на Русенския университет във ВидинИдеята за създаване му е още от 2012 година, когато с решение на Академичния съвет са определени професионалните направления, в които ще се обучават студенти. През 2016 година с подписването на Меморандум между управителите на областите по поречието на Дунав започва активната работа по създаването на филиала. С инициатива от Областната и Общинската администрации във Видин, с подкрепата на народните представители и бизнеса от региона и след интензивна кореспонденция с Министерството на образованието и науката, на 3 май 2017 година, с постановление на Министерския съвет структурата е факт. 

Всички ние си подадохме ръка, за да можем да предприемем действия по акредитация, спомня си академик Христо Белоев, ректор на Русенския университет: 


"Акредитацията изискваше много ясно очертаване на профила на региона, на необходимостта на кадри. Точно какви кадри с висше образование трябва да бъдат подготвени от 52 специалности бакалавърски, които обучава Русенския университет, трябваше да изберем няколко. На първо време те бяха 5 специалности, по които да започне обучението във Видин и да подготвим акредитацията. Разбира се ние имахме една икономическа специалност, имахме няколко инженерни специалности и впоследствие, след като вече започна работа на филиала - една педагогическа специалност, сега са общо 6 специалности във филиала ни във Видин. Ако трябва да определим защо го направихме това във Видин, тъй като към Русенския университет имаше доста предложения и натиск бих казал - от Враца, от Монтана. Но във Видин ни е много по-лесно да мултиплицираме резултатите, които има Русенския университет, тъй като Русе е на Дунава и граничен град, същото е и Видин. И опитът, който имаме с нашите румънски партньори, много лесно може да бъде използван и мултиплициран именно и в този регион."


Във видинския край може да се развие трансгранично сътрудничество не само с Видин, но и със Сърбия, допълни академик Белоев: 


"Именно в тази посока ние заложихме и в момента работим доста активно, за да го реализираме. Но другото по-важно, което е, идеята да подпомогнем всички местни структури и месния бизнес с подготовка на кадри, да можем на младите хора, да им дадем възможност да учат в определени специалности, да остават във Видин. Там да създават своите семейства и след това, това да може по някакъв начин да се отрази на демографското състояние на региона, т.е. ако можем да направим така, че да подобрим демографската картина, вместо да намаляват хората във видинския край - те да се увеличават и именно тук виждаме нашата огромна роля - подобряване на демографията, подобряване на икономиката на региона, оставане на повече млади хора във видинския край... Струва ми се, че можем да отчетем добри резултати в края на тези 5 години, които изминаха. Ние имаме вече два випуска, които се реализираха. Ежегоден прием от 150 студенти на година, което прави общо във филиала да се обучават близо 600 студенти. Започнахме обучение и освен в бакалавърските програми, шестте специалности, които имаме и в магистърски курсове, нещо което разширява периметъра и дава нови възможности."


Каквото пожелае бизнеса ние ще отреагираме своевременно с подготовка на съответните кадри. Готови сме да спираме някои кадри и да започваме обучение по нови специалности, допълни акад. Христо Белоев.


Татяна Маразова е от Слънчев бряг и е семейна. Избира да продължи образованието си в Русенския университет във Видин със специалност "Индустриален мениджмънт". Остава ѝ последна година, като в момента подготвя дипломната си работа. 


"Аз не съм от града, не съм от Видин. Тук съм по любов, съпругът ми е от тук. Когато се преместих да живея тук при него, търсих нещо, с което хем да запълня времето си като цяло, и то да го запълня качествено, и хем да бъде в помощ за семейния бизнес. И точно тази възможност ми даде въпросният Русенски университет. Мисля, че ние сме вторите, които ще завършат тази година... Тогава, когато аз дойдох в града за първи път беше отворил университета... Редовното обучение - когато те идваха беше много готино, защото самите преподаватели са много свежи, много положително настроени заредени и с любопитство към нас. Много отворени към нас, даващи ни много знания. Можеше по всяко едно време да се обърнеш към тях, лекциите бяха страхотни. Всичко много леко, бяха се подготвили материала да бъде много лесно смилаем и разбираем за нас."


Мария Борисова е родом от Видин и много харесва града. Именно това е една от причините тя да се ориентира към Русенския университет: 


"Още когато завърших училище бях решила, че ще си остана тук. Това беше една перспектива за мен, която всъщност беше добре, хем да мога да си остана в родния град, хем да мога да завърша висшето си образование. Записах български език и история, тя е педагогическа специалност, с която след това ще мога да продължа работата си съответно в училища, детски градини също така и в сферата на историята - музеи също. Като цяло харесвам история и българския език също и поради тази причина се спрях на тази специалност... Сега ще завърша 3-та година съответно следващия месец и започвам 4-та през септември за последно."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05