Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 постановки във Фестивала на малките театрални форми във Враца

Снимка: Жоро Александров



Националният фестивал на малките театрални форми във Враца се завръща на картата на най-големите събития в сценичните изкуства в страната. Между 16 и 21 май градът под Околчица ще се превърне в театрална столица на България, а среща ще си дадат едни от най-качествените актьори в страната и чужбина. Тази година е 32-ото издание на българския фестивал. 


"От гледна точка на организация, програма, готовност на театъра сме абсолютно готови. От гледна точка на финансиране- имаме още какво да правим, надявам се да успеем, както винаги"- каза в "Цветовете на деня" директорът на Драматично-куклен театър Враца Анастас Попдимитров.


Бюджетът на фестивала е от 80 000 лева, като до този момент от тях не е преведен нито лев. Голямата част от сумата се чака от Министерството на културата, а с 10 000 лева се очаква да помогне и общината във Враца.. 


Това е най-старият фестивал на България, допълни Анастас Попдимитров:


т далечната 1977 година, и всяка година се опитваме да намерим най-доброто в камерните форми и да го предложим на нашата публика. Мисля, че и тази година е така. На самото откриване ще бъде премиерата на Драматично-куклен театър Враца "Престъпление и наказание", което се оказа едно много съвременно заглавие и то през погледа на младия режисьор Дамян Тенев, мисля, че се получава една много интересна дисекция на обществото. Сигурен съм, че ще бъде много интересна и за по-младата публика, но и за нашата по-сериозна, възрастна публика".


Едновременно с фестивала на малките театрални форми се провежда и 10-тият Международен фестивал на НЕТА.


"От българска страна на него ще участва Драматично-кукления театър от Плевен с "Човекът от Подолск", ще участват наши колеги от Рига - много известни актьори с пиесата "Слънчева линия" - една изключително точна дисекция на взаимоотношенията в семейството, на учреждението, в което изпадаме, страшната битка да задържи любовта си, да не я предадем чрез начина, чрез който живеем. След което ни гостува колега от Сърбия, колегата на Мел Гибсън, с едно много известно представление, което има повече от над 600 изигравания из цяла Европа, из целия свят."


Селекционерът на фестивала Богдана Костуркова е изгледала 35 заглавия, докато се спре на 7, които ще бъдат показани във Враца. 4 са представленията, които ще бъдат показани от чуждестранни трупи. Домакините запазват традицията да дават награди за мъжка и женска роля, за сценография и режисура. Проф. Стефан Драгостинов пък отново ще даде приз за най-музициращ актьор.


Ина Божидарова, Ина Шкарова и Светла Бенева са част от журито, което ще оценява родната програма, допълни Анастас Поподимитров:


"Това са тримата членове на журито - едно висококомпетентно жури. Надявам се празникът да е освен празник, освен пазар, в който нашите колеги от чужбина, тъй като тази година ще има традиционно много наши колеги, които идват да гледат, за да ни поканят на своите фестивали да бъде много стойностно под критичния поглед на тези добри специалисти. За съжаление няма да дойдат колегите ни Украйна и Русия, но това е разбираемо..."

 

Театралната завеса ще бъде вдигната на 16 май с представлението "Престъпление и наказание" от Фьодор Достоевски.


Чуйте цялото интервю в прикачения звук*


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10