Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалното образование с превес в план - приема за област Видин

| обновено на 16.05.22 в 10:45
Снимка: Радио ВИДИН
През следващата учебна година в област Видин държавният план - прием ще продължи да бъде ориентиран към професионалното образование. Паралелките в област Видин, в които се осъществява план-приема за учебната 2022-2023 година са общо 27 в 16 училища. Това са 4 професионални гимназии и 12 средни училища, ще се осъществи прием в 18 професионални паралелки. 

"В ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" имаме прием в четири паралелки - "Търговия", която е с дуална форма на обучение, една паралелка "Компютърна техника и технологии", която е дуална и СТЕМ, една паралелка "Електрически машини и апарати" също дуална и СТЕМ и една паралелка  "Организация на хотелиерството" - дуална. 

В ПГТ "Михалаки Георгиев" имаме прием в три паралеки: половин паралелка специалност "Кетъринг" - дуална и половин паралелка "Рекламна графика" - СТЕМ, една паралелка "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение" и една паралелка "Производство на кулинарни изделия и напитки".  

В ПТГ "Васил Левски" имаме прием на една паралелка - половин паралелка "Дограма и стъклопоставяне" и половин паралелка "Автотранспортна техника" , която е СТЕМ.", каза Анета Кирилова, старши  експерт по професионално образование и обучение и председател на Областната комисия по план-приема на учениците в 8. клас в РУО Видин

ПГПриемът в общински средни училища в професионални паралелки в област Видин се извършва по следния начин:

В ПГ "Г. М. Димитров" в Дунавци имаме прием в една паралелка "Механизация на горското стопанство",
в СУ "П. Р. Славейков" прием в една паралелка "Икономическа информатика", която е СТЕМ, в СУ "Христо Ботев" -Белоградчик прием в две паралелки "Автотранспортна техника", половин паралелка "Информатика" и половин паралелка "Производство на хляб, хлебни  и сладкарски изделия" СТЕМ, дуална.

ПО една СТЕМ паралелка има в:

СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Ново село - "Лозаровинарство";

 
СУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Брегово - "Трайни насаждения";


СУ "Васил Левски" - Кула - "Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти".

По една паралелка със селскостопанска специалност има в:

СУ "Христо Ботев" село - Арчар - "Лозаровинарство";
СУ "Н. Й. Вапцаров"-  Ружинци - "Механизация на селското стопанство";
СУ "Н. Й. Вапцаров" - Дреновец - "Земеделско стопанство".

Прием има и в 9 профилирани паралелки в 4 училища в община Видин: това са ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин - три паралелки  профил "Чужди езици", в ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин три паралелки - две математически и една "Хардуерни и софтуерни науки". СУ "Цар Симеон Велики" Видин има две паралелки - профил "Хуманитарни науки" и "Природни науки". СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Видин - една паралелка с два профила - половин паралелка "Изобразително изкуство" и половин паралелка "Музика".

Тази учебна  година има и нови специалности. Това са "Рекламна графика" в ПГТ "Михалаки Георгиев", специалността "Трайни насаждения" в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово и "Механизация на горското стопанство" в ПГСС "Г. М. Димитров" Дунавци  и две специалности в Белоградчик - "Информатика" и "Производство на хляб, хлебни  и сладкарски изделия", допълва Анета Кирилова


Има и три защитени специалности: в Дунавци "Механизация на горското стопанство" в ПГСС "Г. М. Димитров", защитена е и специалността "Дограма и стъклопоставяне" в ПТГ "Васил Левски" Видин.

Повече са специалностите с недостиг на пазара на труда.
Тук попадат специалността  "Автотранспортна техника" - Белоградчик, специалността "Трайни насаждения" в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово, "Електрически машини и апарати" в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин.

Специалности с недостиг на пазара на труда има и в ПГТ "Михалаки Георгиев" Видин - ресторантьор, професията "Производство и обслужване на заведенията за хранене и развлечение" и една паралелка "Производство на кулинарни изделия и напитки".  Специалността "Автотранспортна техника" в ПТГ "Васил Левски" Видин,  и специалността "Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти", която се изучава в СУ "Васил Левски" Кула."


През новата учебна година РУО -Видин си поставя конкретни цели, те са свързани с ориентиране на учениците към специалности от професии и профили, които ще позволят да се реализират по-лесно на пазара на труда, добавя Анета Кирилова. Непрекъснато се повишава делът на приетите ученици в 8 клас в професионални гимназии и в паралелки с професионална подготовка.

61,46% от учениците би трябвало да се обучават в професионални паралелки и  51,76 % -в СТЕМ профили и професии. Най-много са утвърдените паралелки с дуална форма на обучение - те са шест. Това са паралелките в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин,  "Ресторантьор" в ПГТ "Михалаки Георгиев" и специалността "Производство на хляб, хлебни  и сладкарски изделия" в Белоградчик.

 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00