Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново игрище в Неговановци стои заключено- защо и докога?

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизградено спортно игрище в село Неговановци, община Ново село, стои заключено, а местните деца играят край оградата му. Тръгнахме по "следите" на сигнала на слушатели на Радио Видин. 


Спортното игрище, което се намира в двора на бившето училище в селото, стоеше празно, а в близост- на улицата, играеха деца с футболна топка. Те споделиха, че нямат достъп до съоръжението, защото се заключва с катинар, а високи огради възпрепятстват достъпа. 


"То е затворено. Кметицата не го отваря, за децата е, но тя не го отваря... Не сме виждали никой да играе, откакто е построено... Искаме да ни отвори игрището и да играем малко мач", разказаха децата.


Според възрастен мъж от селото, вероятната причина е това, че игрището още не е официално открито:


"Готово е, но те ще го открият и е затворено сега там... Значи то щом е затворено, значи има нещо. Трябва да има някакъв ред, понеже те отиват там и си играят, правят боклуци, сега трябва да бъде чисто. Но е хубаво, че направиха за децата". 


Спортното игрище е изградено със средства по Програмата за развитие на селските райони. Срокът за реализиране на проекта е бил до 7 май 2022 г. В момента е заключено, защото се чака комисия, която да разреши експлоатацията на обекта. След това всички деца ще могат да спортуват на игрището, обясни кметът на Неговановци Емилия Крумова:


"Игрището е изградено върху старото игрище на вече закритото училище... Изкуствена настилка има, заградено е с 4-ри метрова ограда. Когато играят децата, топката да не изскача и да предпазва. Има изградени футболни врати, баскетболни табла и могат да спортуват всички деца от общината, разбира се, стига да съхраняват, да пазят... Ключът още не ми е връчен, тепърва тогава ще трябва да ми връчат и мрежите на футболните врати, които ще се поставят. Предстои почистване около площадката, училищния двор, трябва да почистим малко тревите, да изкосим. И се надявам тази седмица, предполагам, че заради почивните дни, затова не е дошла комисия, но се надявам в следващите дни или поне до края на тази седмица вече децата да могат да спортуват. Разбира се ще се отключва и вечерно време ще заключваме игрището в късните часове, тъй като през нощта няма как да спортуват, не е осветено... За да имат обекта за по-дълго време и с тази цел е изградено и видеонаблюдението, със съдействието на кмета на общината, за да няма разграбване, за да няма кражби, за да няма разрушаване или евентуално ако нещо се разруши, да могат да се възстановят щетите... През ден, може би всеки ден питат, ние кога ще може да спортуваме и всеки ден им казвам- имайте малко търпение, докато минат и одобрят финансирането..."

Стойността на спортната площадка е малко над 97 хиляди лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09