Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

В Ново село бе отбелязана 150-годишнината на училищетоВицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника.  


Над 2 милиона лева от държавния бюджет са заделени за реализация на регионалната програма за заетост в област Видин за тази година. Това стана ясно на заседание на комисията по заетост към Областния съвет за развитие. За област Видин са планувани 2 481 228,00 лв., което е 4 пъти повече в сравнение с предходната година /619 068,00 лв./ и почти 10 пъти повече в сравнение с 2020 година /333 375,00 лв./.


Нито една пенсия няма да остане неизплатена въпреки проблемите на пощите, увери вицепремиерът Калина Константинова. Проверка е показала, че пощите са останали без близо 300 компютъра след хакерската атака. Тя посочи също така, че вероятно ще се търсят и дарение на техника, за да могат да работят. Константинова не посочи кога пощите ще заработят с пълния си капацитет. 


Пенсиите ще бъдат увеличени и от 1 юли и от 1 октомври. Това заяви социалният министър Георги Гьоков на заседание на ресорната парламентарна комисия. Неговото предложение е от 1-и юли повишението да е с 10 процента и да продължи да се изплаща добавка от 60 лева заради инфлацията, след което от 1-и октомври пенсиите да бъдат осъвремени още веднъж на базата на средния осигурителен доход за миналата година. Уточняването на параметрите предстои с финансовото министерство. Ако не бъде гласувана промяна, засега бюджетът предвижда актуализацията от 1-и юли да е само с 6,1 на сто.



Симпатизанти на партия "Възраждане" излязоха днес на протест пред Областна администрация - Видин. Около 20 души със знамена и патриотични песни поискаха оставката на правителството. Ние смятаме, че кабинетът "Петков" се проваля във всичките си политики, коментира Валери Сираков, областен координатор на "Възраждане". От "Възраждане" заявяват, че парите в държавата са свършили и това е причината постоянно да се теглят заеми. 

Слаб обществен интерес бе отчетен към доклада за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение "Модернизация на железопътна линия Видин – София, железопътен участък I Видин - Медковец". 

Кампания "В подкрепа на зависимите и техните семейства" стартира Асоциацията за превенция и лечение на зависимости "Само днес". Инициативата е свързана с това, че вкризисни времена злоупотребата с алкохол и наркотични вещества се увеличава. Забелязва се увеличаване на хората, които са зависими от хазарт, както и на тези с хранителни разстройства, обясни терапевтът по зависимости Милена Петрова

Над 480 нарушения на са установени при проверки на Инспекцията по труда във Враца през изминалия месец. Издадени са 26 наказателни постановления за 52 хиляди лева. От инспекцията по труда отчитат, че организацията по осигуряване на здравословните и безопасни условия на труд  в предприятията се подобрява.

Програмата за топъл обяд в Грамада продължава до 30-ти юни, след като е подписано допълнително споразумение. В момента услугата ползват 70 души.

Искане за предприемане на мерки и действия за преодоляване последиците от трансграничното замърсяване на територията на община Брегово е изпратил областният управител Любен Иванов на министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Замърсяването е в резултат на миннодобивната и преработвателна промишленост в мини "Бор“, Република Сърбия. От направени контролни изследвания е установено многокомпонентно замърсяване с тежки метали на почвите по поречието на р. Тимок в землищата на община Брегово и община Неготин, Република Сърбия. В почти всички почвени проби съдържанието на сяра, мед, цинк и олово е над пределно допустимите концентрации, посочват от областната администрация.

Граждани на Монтана засадиха млади дръвчета в Слънчевата градина. Инициативата е на Фейсбук групата "Да почистим Монтана, но не за един ден". Близо 7 години групата събира монтански жители за различни екологични инициативи.

Наземно третиране срещу комари ще се проведе от 12 до 15 май в Лом при подходящи метеорологични условия, съобщават от Общината. То ще е във времето след 20.30 вечерта до приключване, но не по късно от 6 сутринта. Обработки срещу комари ще има и в селата от общината. При неблагоприятни метеорологични условия ще бъдат отложени до стабилизиране на времето, съобщават от местната управа.

Продължава организирането на приемни на Областен информационен център- Видин в общините. Утре от 10.30 часа открита приемна ще има пред сградата на община Брегово, а от 13 часа в Ново село, каза експертът в Областния информационен център Цветомир Ценков. 

Снимките на нов български сериал започнаха през почивните дни на брега на Дунав край Видин. "С река на сърцето" е семейна драма, филм за силните емоции, но и за виното и отношението към него, каза режисьорът Мартин Макариев. 

Нов СТЕМ център откриха във видинската гимназия "Цар Симеон Велики" днес. Идеята на новия учебен център е децата да имат възможността да се обучават в различна среда, в която да може да се работи в екип, чрез анализиране и обсъждане на дейностите, каза директорът на училището Ирена Гъркова. 

"Вечните ценности"- под този надслов премина инициативата на учениците от 5 до 7 клас на видинското средно училище "Цар Симеон Велики", с която отбелязаха 140-ата годишнина на учебното заведение. Учениците представиха драматизации по мотиви от класически литературни произведения. Идеята на спектакъла е да покажем съвременен прочит на вечните ценности от класически български творби, обясниха учениците. 

Видинското СУ "Св. Св. Кирил и Методий" чества 137 години от създаването си на връх патронния си празник. Датата бе отбелязана с празничен концерт в залата на Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". На сцената възпитаниците на училището свириха на различни музикални инструменти – пиано, акордеон, китари. Прозвучаха изпълнения на народни песни и съвременна музика.

С тържествена програма откриха обновената концертна зала на Народно читалище "Развитие-1869" във Враца. Дейностите по обновлението на културната институция се осъществяват в рамките на трансграничен проект по програма между Румъния и България.

Учениците от начален етап ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" - Мездра проведоха карнавал на приказните герои. Идеята на ръководството е да се търсят нови форми за разнообразяване на живота в училището.

Изложба на младия сръбски художник Йован Спасич  е подредена в Художествена галерия "Кирил Петров" – Монтана. Изложбата е озаглавена "Невъзможно бягство" и представя серия портрети. Авторът показва едно по-различно и оригинално третиране на портрета, разчитайки на деформацията като художествен похват. Той използва интересна смесена техника, претворявайки образите.

В Мездра продължават събитията от програмата на празниците на културата "Мездра-май." В археологочески комплекс "Калето" днес представят новата книга на Светла Дамяновска. Програмата на кинопанорама, която започва утре, включва 9 планинарски, екстремни и приключенски късометражни ленти, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове.

Започна пленерът Берковска пролет, съобщиха от Община Берковица. В него участвате художниците Валентин Герасимов, Никола Минчев, Христо Михайлов, Иван Иванов и Георги Паунеца - младши. Творбите им ще обогатят фонда на Градска художествена галерия в Берковица. Събитието е част от културния календар на общината, а организацията е с участието на Музеен комплекс - Берковица. Пленерът ще завърши на 18 май с откриване на изложба в Градската художествена галерия "Отец Паисий“.

В Деня на библиотекаря най-голямото предизвикателство пред екипа на НЧ "Просвета – 1882" в Кула е да успее да върне читателите си. Заради коронакризата повече от две години хората не са влизали в залите с книги. През миналата година са отчетени едва 38 посещения от които 16 деца. 


Жителите на Долна Кремена отбелязаха двоен празник - Денят на Светите братя Кирил и Методий и 85-годишнината на църквата, която носи тяхното име. Празникът започна с организирано посещение на  деца от детската градина в църквата. Отец Данаил Цинцарски отслужи тържествен водосвет.




На 11 май Българската православна църква почита светите равнооапостоли Кирил и Методий. Паметта им се чества още на 14 февруари (Успение на св. Кирил), 6 април (Успение на св. Методий) и 27 юли (заедно със св. Седмочисленици).

Българска премиера на операта "Заиде“ от Моцарт представя Симфониета - Враца. Спектакълът с участието на оперни изпълнители е от 19 часа в градската концертна зала. Диригент е Никола Петров. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30