Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Момичетата представиха проекти за интелигентно отопление

Ученици от Козлодуй с отличия в национално състезание за млади изследователи

Снимка: ПГЯЕ Игор Курчатов - Козлодуй


Две момичета от гимназията по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй завоюваха призови места във финалния кръг на Националния преглед за млади изследователи "Енергетика, икономика и математическо моделиране". Деветокласничката Мария Иванова и десетокласничката Анна-Мария се класираха съответно на второ и трето място.  


Тази година финалът се проведе в Горна Оряховица, до него достигнаха отборите на Професионалната гимназия по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй и Професионалната гимназия по промишлени технологии "Атанас Ц. Буров" в Русе.


Двете момичета представиха проекти за интелигентно отопление и охлаждане, каза инж. Валентина Станева - старши учител професионална подготовка:


"Изискването беше да направят своя разработка във вид на есе или доклад. Трябваше да представят технологично решение като използват различни източници на енергия... На първия кръг участниците бяха десетина, 5 успяха да се класират... На финала с 4 доклада участвахме и имаме две ученички, които се класираха на 2 и 3 място... Самостоятелно работеха, аз бях само като коректив.."
 
Мария Иванова е втора в националната надпревара, тя учи в специалност "Ядрена енергетика":

"Представих се с доклад "Интелигетни смарт технологии за отопление и охлаждане", във втория кръг представих презентация, която беше разширена с препоръки към доклада... Това са технологии, които улесняват ежедневието ни, контролираме ги през телефон или таблет..."
 
На трето място се нареди десетокласничката Анна-Мария Иванова:


"Писах за контролерите за отопление, с тях може да се отоплява стаята и жилището според вашите желания.. Те са различни видове, могат да се поставят на самия радиатор или на стена... Имат предимства - малки и компактни са, създават удобство за хората..."

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.

Вижте още

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35

"Жива вода" събира над 700 участници и занаятчии край пещерата "Венеца"

Пещерата "Венеца" става декор на фолклорния събор "Жива вода". Занаятчии и изпълнители от цялата страна са заявили участие в събитието през почивните дни край село Гара Орещец, Община Димово. Това е 12-тото издание на фолклорния събор, който освен на ново място ще очаква гости и с нова по-богата програма, обясни общинският кмет Светослав Славчев:..

публикувано на 29.06.22 в 16:28

Отбор по роботика от Видин взе първо място в национално състезание

Отборът по роботика на Видинската математическа гимназия се класира на първо място в националното състезание "Роботика за България". Петокласниците получиха златни медали и завоюваха шампионската купа в своята дивизия и в своята възрастова група. За успехите им говори инж. Малинка Митова, един от менторите на отбора: "Аз с моята..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Искрен Красимиров представя книгата си "Да убиеш Ботев" във видинската библиотека

Режисьорът Искрен Красимиров ще представи новата си книга "Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи" във Видин. Часове преди срещата с видинската публика авторът  гостува на Радио Видин, за да разкаже за неизвестни, но важни  моменти от смъртта на Христо Ботев: "Бяхме запланували малко по-голямо турне и в други градове на България,..

публикувано на 28.06.22 в 16:10

Противоградовите площадки в Северозапада работят нормално

Нормално върви работата в Регионалните дирекции за борба с градушките в Северозапада, независимо че Комисията за бюджет и финанси не прие предложението  за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала им. В Агенцията за борба с градушките в България работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. Разочарование има,..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

Руши се къщата на проф. Иван Фунев в Горна Бешовица

В разруха тъне  родната къща на големия български художник и скулптор проф. Иван Фунев в село Горна Бешовица. Това споделят местни жители, които се възмущават от безхаберието на институциите, които отговарят за този паметник: "Това е къщата на проф. Иван Фунев... Имаше доста скулптури тука, сега не знам каква им е съдбата... Подари я тая къща на..

публикувано на 28.06.22 в 14:00