Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По случая тече проверка

Учител наби ученик в елитно видинско училище

Снимка: Радио ВИДИН

Клип с кадри на насилие в клас бе получен в редакционната поща на Радио Видин. В краткия видеоклип се вижда как афектиран учител нанася силни удари на ученик и отправя обиди към него. Видеото е заснето от съученици на момчето. Според подателя, пожелал анонимност, грозната сцена е от видинската математическа гимназия. 

Потърсихме за коментар директора на училището Румяна Петрова, която потвърди, че става въпрос за повереното ѝ учебно заведение:

"Първо да кажа, че аз съм просто шокирана от това. Видях клипа късно вчерашния ден и днес първото ми действие е с изходящ номер, с днешна дата, тъй като беше вече след приключило работно време в предишния ден, отправих покана за писмено обяснение до колегата. За мен това е недопустимо поведение на колега, но в същото време учениците инициираха среща с мен, която пожелаха да бъде в 7:30 сутринта в днешния ден, тъй като част от тях са футболисти и трябваше да отиват на тренировки на стадиона, имаха и мач. Какво искаха учениците? Значи, по отношение на колегата, аз съм предприела съответните действия с тази покана за писмено обяснение. Отговор, който очаквам в рамките на 3 дни, както е по закон. Колегата е запознат с етичния кодекс. Подписал се е, че е запознат. Запознат е с Правилника за вътрешния трудов ред. Запознат е със Закона за предучилищното и училищното образование. Запознат е и с Наредбата, която ни вменява съответните функции и задължения, така че колегата не мога да го оневиня.  По отношение на учениците, тази инициирана от тях среща много ме изненада, тъй като дойдоха при мен сутринта в 7:30. Обърнете внимание, това е преди началото на учебните занимания, които при нас стартират в 8:00 часа, и помолиха съвсем сърдечно учителя да не бъде уволнен. Аз казах, че оттук насетне не мога да кажа, тъй като чакам и Етичната комисия да кажат своето становище, на която подадох и сигнал за случая, но казаха, че това е обичан, уважаван от тях учител. Много спокоен, който се шегува с тях, в чийто часове те се чувстват добре и спокойно, и си признаха, че те това нещо са го подготвили предварително".

Радио Видин: Вие разговаряхте ли с преподавателя?

"Да, попитах го, защо той не е в състояние да даде никакъв отговор. Каза само това - "Бях жестоко провокиран. И друг път съм имал такива случаи. Не съм реагирал, но този път бях провокиран. Не можах да въздържа своите нерви". Казах му: "Извинявай, ти си педагог преди всичко"... Има си начин, след като ученикът нарушава дисциплината, след като пречи на работата. Има си Правилник за дейността на гимназията. Има си фиксирани съответни санкции, които да се наложат. Знаем стъпките, формират се екипи за личностна подкрепа, работи се с тези деца, няма да има никакъв проблем. В същото време разбирате ли къде е противоречието? Те обичат този учител. Те го харесват  и нямам обяснение защо се е получил целият този конфликт. Колегата в момента е с хипертонична криза, много сериозна. Отсъства от работа, но се надявам в рамките на трите дена, както е по закон, по Кодекса на труда, да ми бъде представено неговото писмено обяснение и ще предприема съответните действия".

Радио Видин: Междувременно проведохте и среща с родителите на ученици от класа...

"Проведох разговори, тъй като тях ще ги викаме в понеделник, заедно с педагогическия съветник. Родителят на едното от децата, набитото дете, каза че няма никакви претенции към учителя, че разбира неговата реакция. Друг родител заяви в прав текст по телефона, прибираше се жената от работа, чест и почитания, каза: "Изключете го този, моя хубостник, той не е за това училище.". Разбира се, това не е и стъпката спрямо ученика. Най- лесно е да пристъпим към изключване. С тези деца ще се работи. Те са спортисти, те са отговорни, така че, ще направим всичко възможно с децата да се работи, за да има резултат и чакаме от колегата да даде своето обяснение, както и становището на етичната комисия в гимназията."

Радио Видин: Какъв е срокът, в който тя трябва да се произнесе?

"В тридневен срок трябва да даде колегата. етичната комисия ще бъде запозната. Тя също ще се запознае с клипа, ако още не знае, защото някои от колегите ми казаха, че въобще не са в течение с всичко това. Знаете, в момента текат сериозни подготовки за матури. Утре е първата матура. Ние сме гнездо, в което най- много деца са настанени".

Радио Видин: А момчето, което е направило видеото?

"Да, той беше в тази четворка. Той беше инициаторът на срещата сутринта... Викам, защо го направихте... Ами искахме предварително да го провокираме, да видим, каква ще бъде реакцията на господина. Шоу да си направят малко. Децата от днешното поколение са такива".

Радио Видин: Кой клас са тези деца?
"Девети клас са. Преподавателят е по математика, с 40-годишен трудов стаж, завършил математическа гимназия. Изключителен педагог, търпелив, спокоен, шегаджия, поддържа климата, но явно, че провокацията е била толкова силна, че той не е успял да сдържи реакцията си, за което аз много съжалявам".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30