Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават ли в стачна готовност работодателите и за какво протестират превозвачите?

Снимка: Колаж Радио Видин

Работодателите отмениха протеста си, насрочен за днес, но остават в протестна готовност. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с правителството в началото на седмицата. По думите му 30 хиляди души от предприятия от цялата страна са били в готовност да излязат на жълтите павета. Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев уточни, че мащабни протестни акции няма да са основателни, тъй като основните искания за компенсации на високите цени на тока и газа за бизнеса са удовлетворени. Защо остават в стачна готовност работодателите? Малкият и среден бизнес са сред сред най- потърпевшите от непрекъснато растящите цени на стоките от първа необходимост и високата цена на електроенергията за бизнеса. Потърсихме за коментар Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Това е един сериозен знак, че започва разбиране от страна на управляващите за това колко сериозен е проблема и как трябва да има синергия между краткосрочните мерки, така че се надявам да внесат успокоение и да може да се разсъждава по- трезво, и да има по- ползотворна комуникация ... Готовността остава, както за протести, така и за разговори. Ние имаме много други предложения, които очакваме също така да бъдат разгледани и обсъдени, така че да може да се стигне до следващо анонсиране на мерки, защото не си представяме, че с обявените мерки всичко приключва. Трябва да знаем и какво се случва със средносрочните мерки и които фирми оцелеят какво ще се случва с тях."- обясни Елеонора Негулова.

Станислав Цветанов е собственик на заведения за топли закуски във Видин. Според него ситуацията става все по- сложна и малкият и среден бизнес е притиснат до стената.

"В много лоша посока се промениха нещата. Цените на всичко скачат всeки ден и всяка седмица. Не са много добри настроенията, доста колеги се насочват към приключване на бизнеса. Според мен трябва спешно да се намали ДДС-то на хляба и малко да се нормализират цените на всичко, на стоки, на продукти. След това идва и ред и на крайния потребител, нека малко да се нормализират нещата. Сега ще дават някакви облекчения, но това е почти нищо- прах в очите е това."- каза Станислав Цветанов.

Представители на ресторантьорския бранш също обявиха, че са солидарни с колегите си от останалите сектори на икономиката ни и остават в стачна готовност, въпреки предложените антикризисни мерки от страна на управляващите. Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Оставаме в стачна готовност, тъй като обещаното не е като даденото. Правителството през последните месеци толкова много е обещало, а почти нищо не е дало. Там са по- скоро специалисти в областта на анализирането и мисленето, но и на много бавно взимане на решения ... Ние сме скачени съдове цялата икономика и няма как единият бранш да има проблеми, а другия- не. Високите цени на електроенергията, газа и бензина се отразяват на цялата икономика."- каза за радио Видин Ричард Алибегов.

Работодателите очакваха резултатът от вчерашната среща на управляващите с превозвачите. Изтича срокът, поставен преди седмици към управляващите за активни протестни действия в цялата страна, заради им за намаляване на цената на горивата посредством премахването на био добавката и намаляване на акциза, изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и одит на тол системата. В следобедните часове на вчерашния ден се проведе поредната среща между премиера Кирил Петков и представители на бранша. За днешния 18 май бе обявено спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на всички транспортни връзки. Това не може да продължава - администрацията да се подиграва с нас, заявиха преди дни от Конфедерацията на автобусните превозвачи, които заедно с други браншови организации на превозвачите напуснаха срещата с премиера Кирил Петков. Вчера следобед бе проведена нова среща между представители на транспортния бранш и управляващите. Възстановихме диалога, но протест ще има и той започва в 9.00 ч. Това каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова след среща с правителството. Тя благодари на премиера Кирил Петков за извинението му цитирам, "за предния път, когато ни посочи вратата". С коментар по темата се включи Петър Захариев, председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма в Монтана:

"Като имаме предвид, че Северозападът е най- изостанал, най -слабо развит, най- беден, един такъв ефективен протест ще утежни още повече положението на обикновените хора. Затова ние като превозвачи, решихме и смятаме, че би трябвало да е по- скоро символичен протеста ни ... Аз бих оценил тонът от вчерашната среща като конструктивен, извинение даже имаше за първата среща и от двете страни. Същественото, обаче е, че премиерът Кирил Петков декларира и многократно заяви желание за разговор с превозвачите и за съвместно търсене на решение на проблемите. Това е практически верния път и него искаме да следваме. Беше ни обещано от страна на правителството, че ще вървим в тази посока и ние очакваме, че съвместно ще решаваме проблемите."- уточни Петър Захариев.

Преди дни от МРРБ обявиха, че с 10 лева по- ниска ще е цената на годишната винетка от 1 януари 2023 година. Вместо 97 лева шофьорите ще заплащат 87 лева. Това предвижда проектът за новите такси за републиканската пътна мрежа, публикуван за обществено обсъждане. Ще се намали и цената на останалите винетки за леките автомобили- за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична- 13 лв., за месечна- 27 лева, а за тримесечната- 48 лв. Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за пътни превозни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки. Промяната се предвижда да влезе в сила от юли тази година. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59