Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Видин става отново град на изкуствата

3
Снимка: фейсбук: Event MastersКуклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници, пленер и арт базар ще представи второто издание на Vida Art Festival на 21 и 22 май. Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин Михаил Михайлов, от платформата за събития EVENT MASTERS:


"Фестивалът ще бъде на едни много хубави локации, в Крайдунавския парк около крепостта Баба Вида, където създаваме малко повече уют и малко повече настроение за хората - това ни подтикна да тръгнем в тази посока... В двата дни ще се случват интересни неща."


В съботния ден фестивалът ще бъде открит от авторското куклено шоу на марионетиста Теодор Борисов, който е единственият (в Италия) актьор-марионетист, не кукловод. Известен е в целия свят, като създател на свой стил марионетен театър. 


"След това през целия ден ще направим едни арт работилнички, където пък тук вече каузата я обвързваме да запознаем младите, да запознаем децата с изкуството, да може тези, които се пленят от изкуството и се припознаят в него, да могат да тръгнат по този път. Защото културата и образованието на едно общество винаги трябва да са на първо място, нямаме ли култура, нямаме ли образование, а изкуството е част от културата, ние сме загубени, затова и обвързахме и тази кауза с работилничките за деца."


Вечерта на крепостта "Баба Вида“ Иван Динев - Устата и Юрий Захариев ще представят своята нашумяла Magic stand-up comedy. Това е моето първо авторско stand-up комедийно шоу, наречено "Звездите отзад", сподели Иван Динев - Устата:


"За хората, които все още не знаят какво е stand-up comedy - това е нещо като моноспектакъл на комедиант, в който той разказва лични истории, свързани с неговия живот. Предава се човешкия живот през призмата на хумора, т.е. ако някой човек се е издънил по някакъв начин, дали на първия си изпит, дали на сцената, дали на работното си място - той се шегува, самоиронизира и с известен сарказъм предава емоция на публиката. Много е забавна stand-up комедията, знам че вече много хора са запознати с нея и са ходили поне на едно stand-up comedy шоу. Лично аз във Видин миналата година, мисля беше някъде тогава, пак някъде около 20-ти май, точно на Vida Art Festival и там представих много малка част от моето stand-up comedy шоу "Звездите отзад", в което се говори единствено и само за българския шоубизнес и за всички абсурдни ситуации, които се случват зад сцената, което не се вижда от публиката... Видин ми харесва изключително много в момента. Аз съм идвал преди време, може би първият път когато бях във Видин беше преди около 15 години, след това дълго време не бях идвал, но сега града наистина е разцъфнал. Крайречната алея е уникална, а за крепостта нямам думи - това е един от най-красивите ни исторически паметници в България, пък и не само в България. То е толкова внушаващо и толкова хубава енергия има, като влезеш вътре. Миналата година бях там на сватба - беше страхотно. И видях летния театър, който е в крепостта "Баба Вида" и си викам: "Еех, тук яко ще бъде, ако се кача някой ден на тази сцена...""


След Magic stand-up comedy шоуто киноманите ще могат да се насладят на българския кино хит "Завръщане 2“, като режисьорът Ники Илиев, който е част от продукцията ще е специален гост на прожекцията под звездите, допълни Михаил Михайлов:


"На другия ден повтаряме част от инициативите, но тук вече в летния театър на крепостта "Баба Вида", даваме възможност за изява на видинския драматичен театър "Владимир Трандафилов“ с една тяхна нова постановка "Женско царство".


За любителите на екшъна организаторите са включили във фестивалната програма прожекция на най-касовия сръбски филм "Южен вятър 2“. По-рано през деня куклите отново ще оживеят в шоуто на марионетиста Теодор Борисов.


През двата фестивални дни всички желаещи могат да посетят разнообразните арт работилници, в които да усвоят тънкостта на магичното изкуство с топ фокусника Юрий Захариев, който впечатли журито и публиката с номера си с монети, в предаването "България търси талант“. Посетителите ще могат да изработват кукли с марионетиста Теодор Борисов, които ще бъдат герои в негови бъдещи представления, ще могат също така да рисуват на открито и да разгледат арт базара на български производители.

Цялата програма вижте тук.


Организатори на инициативата са Община Видин и EVENT MASTERS. 


Входът за всички събития в рамките на Vida Art Festival е свободен. 


Галерия

Вижте още

Целувки за деня на целувката

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация. За съжаление през последните години заради коронавируса и носенето на маски..

публикувано на 06.07.22 в 16:20

Видинчанин с инициатива за повече усмихнати хора

Инициатива насърчава видинчани да са дружелюбни и да се усмихват. Идеята е на Едуард Тодоров , който преди няколко години реализира с ученици кампанията "Усмивка за бисквитка", а сега я продължи, като се отблагодари с подарък на отзивчива и усмихната служителка в магазин. Видинчанинът се надява по този начин да успее да сбъдне една от мечтите си -..

публикувано на 06.07.22 в 14:30

Опашка за енергийни помощи във Видин

В началото на юли започна приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително по електронен път или по пощата.  Въпреки че размерът на помощта все още не е определен, пред видинската дирекция се наблюдава з асилен..

публикувано на 06.07.22 в 12:57

Групата по китара във Видин представи наученото през годината

Годишен концерт на групата по китара с ръководител Кирил Василев се състоя в Младежкия дом във Видин. Младите хора показаха пред публика какво са научили през учебната година. Виктория харесва атмосферата в групата, възможността да се научиш да свириш, както и да разговаряш на различни житейски теми, а пък Кристиян свири от 4 години и..

публикувано на 05.07.22 в 16:30
хляб

Ще спадне ли цената на хляба

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС  на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин:  "Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали..

публикувано на 05.07.22 в 16:05

Когато твоето хоби е ученето

Кристина Славчева е първенецът на Видинската профилирана природо-математическа гимназия за 2022 година. Тя получи статуетката с крила на птица - наградата на гимназията, диплома и плакет.  Кристина е и ученичката с  най-висок бал на Държавните зрелостни изпити - пълна шестица по история и цивилизации и отличен по български език и литература...

публикувано на 05.07.22 в 15:30

702 са местата за седмокласници в област Видин

Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин: "С наша заповед..

публикувано на 05.07.22 в 14:20