Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бойчиновци живеят спокойно

Майски празници на културата "Пролет край Огоста" се организират в Бойчиновци на 20 и 21 май.

10
Снимка: радио Видин



Град Бойчиновци е населено място, възникнало в близост до жп линията, известно в близкото минало със силно развита икономика и стопански живот, най-вече в областта на хранително-вкусовата промишленост. Бойчиновци е общински център на 13 населени места. Релефът тук  е хълмист на юг и равнинен на север. Територията обхваща  Западен Предбалкан и Западната Дунавска равнина. Река Огоста минава в близост до града  и придава живописна  гледка. Населеното място е обявено за град през 1974 година.


Бойчиновци е известно в близкото минало със своя консервен комбинат "Гаврил Генов", с производството на олио, на майонеза.

8600 души живеят на територията на община Бойчиновци, по данни на последното преброяване.

Светлин Сретениев е трети мандат кмет на община Бойчиновци, от 2011 г до сега, преди това е бил кмет на село Владимирово един мандат:

"Стремя се на всеки да помогна, доколкото ми позволява законът... Аз работя за хората, за мен всеки ден е приемен ден, всеки един човек аз съм приел... Аз живея с тия хора и ги познавам всички от община Бойчиновци... Предполагам, че сме около 8000 жители, населените ни места са големи... Основно хората се занимават със земеделие и животновъдство, намират работа в училищата, които са на територията ни, в Дом за стари хора, асфалтова база - Владимирово, мандра, месопреработвателно предприятие в Ерден, много хора работят в строителството и пътуват, в Монтана, който желае - намира си работа."


Приоритетите в община Бойчиновци са инфраструктурата - уличната, ВиК, училищната, смята кметът Сретениев:


"Ремонт на покрива на училището в село Мърчево направихме, въпреки че са малко децата... С 2 проекта спечелихме 200 хил. лв. за училището в град Бойчиновци... В момента тече ремонт на общинските пътища... 860 хил. лв. сме заложили за асфалтиране по една улица във всяко населено място... В града сменихме водопровод на централна градска част... Реализирахме добър преходен остатък на община Бойчиновци и успяхме да вдигнем заплатите на кметовете и на служителите в администрацията..."

Основният проблем са металните контейнери, т.нар.  биби кубове, които съдържат отрови и представляват опасност за населението, но никой не предприема мерки все още. Общината подготвя  писмо до министъра на околната среда и водите, в което иска съдействие:


"На площадка в землището  на Бойчиновци се съхраняват препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност от 52 контейнера тип биби куб, намират се на 16 м от река Огоста... Има поставени заграждения, но има сигнали от граждани за това, че застрашават живота на гражданите..."


В община Бойчиновци се предоставят множество социални услуги. Домашен социален патронаж се предоставя във всички населени места.

Църковният храм "Свети Георги" е нов, построен е през 2007 година, но все още  не е изографисан, общинското ръководство мисли и за това как да се намерят средства, за да се изрисува отвътре храма, казва кметът Светлин Сретениев:


"Който има желание да дари средства за изографисване на олтара. поне куполът да бъде изографисан... необходими са 13 хил. лв., ще направим всичко възможно и това да се случи..."


Все по-често се наблюдава тенденцията за закупуване на имоти в общината. Над 10 къщи са закупени къщи в село Ерден, в квартал "Огоста" на град Бойчиновци.

Майски празници на културата "Пролет край Огоста" се организират в Бойчиновци на 20 и 21 май. Отбелязва се 90 години от създаването на читалището.

Днешната сграда на читалището е съвременна и модерна, в нея се помещава голям салон, библиотека, има зали за репетиции, детски кът, НЧ "Възраждане 1932" съхранява местните фолклорни традиции и обичаи, казва секретарят Валери Начев:

"Имаме няколко състава... Състав за изворен фолклор "Зеляница" и  изпълняват местни хора, автентични..Акцентираме върху 90-годишния юбилей на читалището... В петък и събота, подготвяме фотоизложба... Правим сборен фолклорен концерт в събота.."


Община Бойчиновци съвместно с  краеведския клуб "Аз съм българче" списват "История на духовите оркестри в община Бойчиновци". За миналото и настоящето на Бойчиновци местните хора споделят: 


"Животът тук е спокоен... Може да видите река Огоста и Ботунята... Имаше втори по големина консервен комбинат, цялата област работеше там, това беше гордостта ни... Сега всичко е тотално изравнено със земята... Хората нямат работа... Има и млади хора, майки с деца, но не е това, което си спомням като дете... Поддържа се града, почиства се... Има много хора, които са се върнали... Какво бихме искали? И да искаме нещо, то няма хора и няма как да стане... Комбусът е нашата гордост, пролетно ястие, уникално е, и постна супа с киселец... На Ботунята е хубаво, правите си пикник, ловите риба има и малко пясък .."
 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00