Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бойчиновци живеят спокойно

Майски празници на културата "Пролет край Огоста" се организират в Бойчиновци на 20 и 21 май.

10
Снимка: радио Видин



Град Бойчиновци е населено място, възникнало в близост до жп линията, известно в близкото минало със силно развита икономика и стопански живот, най-вече в областта на хранително-вкусовата промишленост. Бойчиновци е общински център на 13 населени места. Релефът тук  е хълмист на юг и равнинен на север. Територията обхваща  Западен Предбалкан и Западната Дунавска равнина. Река Огоста минава в близост до града  и придава живописна  гледка. Населеното място е обявено за град през 1974 година.


Бойчиновци е известно в близкото минало със своя консервен комбинат "Гаврил Генов", с производството на олио, на майонеза.

8600 души живеят на територията на община Бойчиновци, по данни на последното преброяване.

Светлин Сретениев е трети мандат кмет на община Бойчиновци, от 2011 г до сега, преди това е бил кмет на село Владимирово един мандат:

"Стремя се на всеки да помогна, доколкото ми позволява законът... Аз работя за хората, за мен всеки ден е приемен ден, всеки един човек аз съм приел... Аз живея с тия хора и ги познавам всички от община Бойчиновци... Предполагам, че сме около 8000 жители, населените ни места са големи... Основно хората се занимават със земеделие и животновъдство, намират работа в училищата, които са на територията ни, в Дом за стари хора, асфалтова база - Владимирово, мандра, месопреработвателно предприятие в Ерден, много хора работят в строителството и пътуват, в Монтана, който желае - намира си работа."


Приоритетите в община Бойчиновци са инфраструктурата - уличната, ВиК, училищната, смята кметът Сретениев:


"Ремонт на покрива на училището в село Мърчево направихме, въпреки че са малко децата... С 2 проекта спечелихме 200 хил. лв. за училището в град Бойчиновци... В момента тече ремонт на общинските пътища... 860 хил. лв. сме заложили за асфалтиране по една улица във всяко населено място... В града сменихме водопровод на централна градска част... Реализирахме добър преходен остатък на община Бойчиновци и успяхме да вдигнем заплатите на кметовете и на служителите в администрацията..."

Основният проблем са металните контейнери, т.нар.  биби кубове, които съдържат отрови и представляват опасност за населението, но никой не предприема мерки все още. Общината подготвя  писмо до министъра на околната среда и водите, в което иска съдействие:


"На площадка в землището  на Бойчиновци се съхраняват препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност от 52 контейнера тип биби куб, намират се на 16 м от река Огоста... Има поставени заграждения, но има сигнали от граждани за това, че застрашават живота на гражданите..."


В община Бойчиновци се предоставят множество социални услуги. Домашен социален патронаж се предоставя във всички населени места.

Църковният храм "Свети Георги" е нов, построен е през 2007 година, но все още  не е изографисан, общинското ръководство мисли и за това как да се намерят средства, за да се изрисува отвътре храма, казва кметът Светлин Сретениев:


"Който има желание да дари средства за изографисване на олтара. поне куполът да бъде изографисан... необходими са 13 хил. лв., ще направим всичко възможно и това да се случи..."


Все по-често се наблюдава тенденцията за закупуване на имоти в общината. Над 10 къщи са закупени къщи в село Ерден, в квартал "Огоста" на град Бойчиновци.

Майски празници на културата "Пролет край Огоста" се организират в Бойчиновци на 20 и 21 май. Отбелязва се 90 години от създаването на читалището.

Днешната сграда на читалището е съвременна и модерна, в нея се помещава голям салон, библиотека, има зали за репетиции, детски кът, НЧ "Възраждане 1932" съхранява местните фолклорни традиции и обичаи, казва секретарят Валери Начев:

"Имаме няколко състава... Състав за изворен фолклор "Зеляница" и  изпълняват местни хора, автентични..Акцентираме върху 90-годишния юбилей на читалището... В петък и събота, подготвяме фотоизложба... Правим сборен фолклорен концерт в събота.."


Община Бойчиновци съвместно с  краеведския клуб "Аз съм българче" списват "История на духовите оркестри в община Бойчиновци". За миналото и настоящето на Бойчиновци местните хора споделят: 


"Животът тук е спокоен... Може да видите река Огоста и Ботунята... Имаше втори по големина консервен комбинат, цялата област работеше там, това беше гордостта ни... Сега всичко е тотално изравнено със земята... Хората нямат работа... Има и млади хора, майки с деца, но не е това, което си спомням като дете... Поддържа се града, почиства се... Има много хора, които са се върнали... Какво бихме искали? И да искаме нещо, то няма хора и няма как да стане... Комбусът е нашата гордост, пролетно ястие, уникално е, и постна супа с киселец... На Ботунята е хубаво, правите си пикник, ловите риба има и малко пясък .."
 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00