Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

БФС: Откриването ще е на 24 май, ако не успеем - веднага след това

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

До Община Видин е изпратен документ, но кметът не знае
На 14 декември 2017 година Иво Марков, председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол. По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година.

През 2018 година, на 30 април, Общинският съвет разреши на Футболния съюз да изгради спортния комплекс на Колодрума и да го ползва безвъзмездно за срок от 25 години.

Проектът включва игрище от 2560 квадратни метра, ограда, осветление и трибуни. Мини комплексът се финансира със средства по програма на световната футболна федерация. Ще се предоставя под наем от БФС на свободен достъп, като приходите ще са за поддръжка и модернизиране на базата. 

Въпреки че обектът трябваше да бъде открит през пролетта на 2018 година, в началото на октомври стана ясно, че "скороще бъдат открити офертите за изграждането на комплекса.

На 24 май 2019 година Борислав Попов, изпълнителен директор на БФС, извърши оглед на ремонтните дейности. Тогава беше уточнено, че стойността на проекта е около 400 хиляди лева, а изграждането ще завърши до края на август.

Футболният миникомплекс ще бъде завършен в рамките на месец ноември тази година, декларираха от Българския футболен съюз на 29 октомври 2020 година на запитване на РАДИО ВИДИН. Като причина за забавянето беше посочена средата на недвижимата културна ценност с категория "национално значение". 

Това е кратката ретроспекция на прословутия спортен комплекс, който винаги отваря "следващия месец". Така вече над 3 години.

Какво е бъдещето на футболните терени при Колодрума? С този въпрос се обърнахме към кмета на община Видин Цветан Ценков.

"Той е на пряко отговорно подчинение на БФС по договора, който те имат за изграждането на това хубаво спортно съоръжение с двете площадки. Трябва да питате Иво (б.р. Марков), той може да каже. Имаше сага със строителството. Повече аз не мога да кажа, защото договорът е подписан преди мен. Стопанисва се по този договор от БФС. Дори не знам за каква сага вече става въпрос. Първата беше, че избраният изпълнителен не може да работи паметници на културата, но това го оправиха, а беше преди половин година и половина. Наистина не мога да ви отговоря, защото не е в нашите активи. Собствеността е общинска, но по договор е предоставено за стопанисване за конкретен брой години срещу изграждането на футболните игрища на БФС. Аз чакам отдавна да бъде открито. Идва Попов (б.р. Борислав), но започнаха саги и вътрешни разправии. Аз не мога да отговоря на въпроса, ние не сме организатори на строежа, нито сме инвеститори".

Според Иво Марков комплексът скоро трябва да бъде пуснат.

"Чакаме, в момента сме в процедура, задвижили сме нещата. Като цяло надявам се, че другата седмица ще бъде изчистено всичко. Трябва да се доремонтират някои неща, да се сложат някои неща. Надявам се, пак казвам, не мога да бъда категоричен, но другата седмица трябва да дойде бригадата да сложим и монтираме вратите, работи се по видеонаблюдението, което ще се сложи тези дни. Най-добре може да каже изпълнителният директор на БФС. Не искам да коментирам защо се получи това цялото забавяне. Ако искате - свържете се с изпълнителния директор на БФС, той е главно движещият човек. Той може да ви каже подробностите. Много скоро ще бъде пуснат, но се надявах по-скоро да беше станало. Там е паметник на културата. Нещата се забавиха. Разрешителните са много дълги, много трудни, всичко минава през София. Всички ще се радваме, ще ви поканим на откриването на този прословут спортен комплекс".

На местно ниво въпросите водят до задънени улици. Никой не знае защо вече над три години и половина комплексът не е открит.

Отговорът даде Борислав Попов.

"Обектът е готов. Изцяло е приет от Държавна приемателна комисия. Получени са необходимите документи за експлоатация. В момента го оборудваме с видеокамери, тъй като във Видин не всички се радват на хубаво и ниво, имаше разбити седалки чисто нови, наложи се да ги подменяме. От тази гледна точка слагаме видеокамерите, защото на 20 (б.р. днес) имаме конгрес. Притеснително е с времето. Седмицата след конгреса - на 24 май или след това ще направим откриване и предоставяне за ползване на деца и други любители на футбола".

Защо откриването се забави с години? Къде е проблемът - на местно ниво или в БФС?

"Не, не, не, не. Нищо. Просто се забави Държавната приемателна комисия, беше по времето на COVID. Имаше болни от Министерството. Същевременно тъй като обектът е в района на паметник на културата от национално значение - онази арка визирам - самите съгласувания в Министерството на културата се забавиха изключително много. Костват ни година. Единият път съгласуване на проектите, после и такова на изпълнението, на определяне на човек в комисията. БФС го е изградил и стопанисва. С общината ще направим уточнение за ползването му от детски отбори, тренировки, ученически отбори, игри и т.н. Това е истината. За съжаление, конгресът няма как да бъде по-бърз. На 22 май откриваме обектът в Хасково. Ако успеем да се организираме, сме във Видин на 24, ако не - след това веднага. Настилката е от най-висок клас, може да издържи 10 години. Наложи се да добавим и камерите, проникнаха хора и го счупиха. Всичко е приключило, уточнено е, комисията мина, имаме документ, който е изпратен в общината за приемането му в съотствествие с проектите. С Общината ще го открием".

В обобщение: имаме новина, която... сме чували и друг път. 

От Футболния съюз казаха, че има изпратен документ до Община Видин, но кметът твърди, че няма яснота по темата.

Ако не бъде открит на 24 май или в дните след това, винаги можем да почакаме... до следващия месец.


Галерия

Вижте още

Целувки за деня на целувката

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация. За съжаление през последните години заради коронавируса и носенето на маски..

публикувано на 06.07.22 в 16:20

Видинчанин с инициатива за повече усмихнати хора

Инициатива насърчава видинчани да са дружелюбни и да се усмихват. Идеята е на Едуард Тодоров , който преди няколко години реализира с ученици кампанията "Усмивка за бисквитка", а сега я продължи, като се отблагодари с подарък на отзивчива и усмихната служителка в магазин. Видинчанинът се надява по този начин да успее да сбъдне една от мечтите си -..

публикувано на 06.07.22 в 14:30

Опашка за енергийни помощи във Видин

В началото на юли започна приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително по електронен път или по пощата.  Въпреки че размерът на помощта все още не е определен, пред видинската дирекция се наблюдава з асилен..

публикувано на 06.07.22 в 12:57

Групата по китара във Видин представи наученото през годината

Годишен концерт на групата по китара с ръководител Кирил Василев се състоя в Младежкия дом във Видин. Младите хора показаха пред публика какво са научили през учебната година. Виктория харесва атмосферата в групата, възможността да се научиш да свириш, както и да разговаряш на различни житейски теми, а пък Кристиян свири от 4 години и..

публикувано на 05.07.22 в 16:30
хляб

Ще спадне ли цената на хляба

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС  на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин:  "Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали..

публикувано на 05.07.22 в 16:05

Когато твоето хоби е ученето

Кристина Славчева е първенецът на Видинската профилирана природо-математическа гимназия за 2022 година. Тя получи статуетката с крила на птица - наградата на гимназията, диплома и плакет.  Кристина е и ученичката с  най-висок бал на Държавните зрелостни изпити - пълна шестица по история и цивилизации и отличен по български език и литература...

публикувано на 05.07.22 в 15:30

702 са местата за седмокласници в област Видин

Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин: "С наша заповед..

публикувано на 05.07.22 в 14:20