Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха спортисти във Враца

Снимка: Жоро Александров

За 21-и път във Враца бяха раздадени награди на бивши спортисти, ветерани и юбиляри. Церемонията в местен ресторант  е уникална за България. Тя е взаимствана от Швейцария, но е подобрена във времето от м.с. и заслужил треньор по борба Илия Здравков. Почетният гражданин на Враца беше моторът на събитието и този път, което събра на едно място шампиони и медалисти от световни, европейски и балкански първенства от близкото минало. Кметовете на Враца – Калин Каменов и на Оряхово – Росен Добрев, уважиха събитието и дейно се включиха в раздаването на награди.

Церемонията, която се проведе на 17 май – денят на българския спорт, на практика беше отложена във времето от ковид-пандемията. Тя трябваше да се проведе на 18 ноември 2021 г., съобщи председателят на дружеството на спортните клубове з.мс. Росица Стаменова.

Сред отличените попаднаха хора, които до края на миналата година бяха навършили кръгли годишнини, бяха почетени спортисти-ветерани и приятели на спорта, които като спомоществователи помогнаха за реализацията на събитието.

Плакети грейната в ръцете на 20 души. Първи награда получи легендата на футболния Ботев Георги Каменов, който миналата година навърши 80 г. За 70-годишнината си беше почетен и борецът Стоян Томов, който получи наградата от ръцете на своя роднина и бизнесмен Стоян Цонев.

Плакети имаше още за борците Николай Ценов и Тодор Антов, навършили по 65 г., треньорът по спортна стрелба Марияна Цолова, както и за футболистите Цветан Йончев /65/, Иван Радославов /65/ и Борислав Страшимиров /60/.

Организаторите почетоха и постиженията на спортистите-ветерани: Юлиян Димитров, който миналата година спечели световна титла по борба в Лутраки, Гърция; Валентин Георгиев, който живее в Австрия и през 2021 г. грабна бронзов медал на световно по борба за ветерани, Сергей Стаменов, станал за пореден път шампион на диск за ветерани и Тони Велков, който се прехвърли при най-добрите на диск и гюле, но при бившите спортисти.

Спомоществователите на церемонията също си тръгнаха усмихнати от нея, тъй като плакети имаше и за тях. Кметовете на Враца и Оряхово Калин Каменов и Росен Добрев приветстваха спортистите с побелели коси. Градоначалниците демонстрираха загрижеността на местната власт към масовия спорт и възможностите на младото поколение да спортува, вървейки по пътя на славните си предци. Добри думи към организатори и участници отправиха още бизнесмените Стоян Цонев, Вангел Вангелов и Георги Яков, както и ексдепутатът Димитър Гъндев.

С традиционната снимка на наградените започна веселата част на събитието, а организаторите започнаха подготовка за следващата 22-а церемония.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млад рефер свири "Локомотив" (София) - "Ботев" (Враца)

Денислав Сталев получи наряд да ръководи мача между  "Локомотив" (София)  и  "Ботев" (Враца) . Срещата от програмата на 6-ия кръг на Първа футболна лига е в петък, 23 август  и ще започне от 19:00 часа на стадиона в столичния квартал " Надежда". На главния съдия ще помагат Светослав Енчев и Иван Копчев, а наряд за четвърти рефер..

публикувано на 22.08.24 в 11:31

Враца е домакин на Международен турнир по делтапланеризъм

Враца отново е домакин на Международен турнир по делтапланеризъм. Градът под Околчица е ветеран в провеждането на такива турнири, като началото им стартира преди 20 години. С течение на времето обаче интересът към тях намалява и за известно време те не се организират, но от 6 години насам традицията се възобновява и от 2019 година отново..

публикувано на 21.08.24 в 17:03

Азербайджанец победи врачанин на световното по борба в Аман

Врачанинът Калоян Иванов не успя да стигне до бронзовия медал на световното първенство по класическа борба за кадети в йорданската столица Аман.  Петият от европейското първенство отстъпи с 0:9 точки от Амрах Амрахов /Азербайджан/, което сложи край на мечтите му за отличие от шампионата на планетата. Сънародникът му Динко Нейков обаче стигна до..

публикувано на 21.08.24 в 09:43

Млади футболни таланти от Враца са трети на турнир в Перник

Футболистите на "Ботев" Враца, родени през 2015 и 2016 година, се включиха успешно в турнира Перник къп. Надпреварата се проведе преди дни в миньорския град. Отборът беше воден от старши-треньора Радослав Георгиев и директора на детско-юношеската школа Ивайло Георгиев. В спортно-техническия щаб попадна и Митко Панов – възпитаникът на врачанската..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

"Ботев" (Враца) с първа победа за сезона в Първа лига

Врачанският "Ботев" си припомни вкуса на успехите, след като записа първа шампионатна победа в Първа футболна лига. След 4 поредни загуби тимът на Тодор Янчев победи с 2:0 новака в елита "Септември". Домакините откриха резултата в 35-та мин. от дузпа. Наказателният удар беше отсъден заради игра с ръка на Мартин Христов в наказателното поле. Главният..

публикувано на 20.08.24 в 12:25

Състезание по делтапланеризъм се провежда в Северозапада

През тази седмица - от понеделник до неделя в Северозапада се провежда международното състезание по делтапланеризъм „Околчица оупън“ . Това е и единственото национално състезание за България по този атрактивен и опасен спорт. Надпреварата е традиционна за Враца и се организира за шеста поредна година. Състезанието се провежда от две..

публикувано на 20.08.24 в 09:40

Млад борец от Враца с шанс за бронз от световно първенство

Борец от Враца е на крачка от медал на световното първенство по борба в столицата на Йордания – Аман. Петият от европейското първенство при кадетите тази година Калоян Иванов загуби на старта от иранеца Армин Самсипурхаджи, който е №1 на Азия, с 0:9 точки при 48-килограмовите класици. Но съперникът му стигна финала, като това издърпа врачанина до..

публикувано на 20.08.24 в 09:00