Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Въчков - създателят на българските комикси

8
Снимка: личен архив

Запознайте се с  Александър Въчков, художник, илюстратор, историк, специалист по българските военни униформи, доктор по изкуствознание. Въпреки, че е роден в София, той има здрава връзка със Северозапада, което автоматично го прави герой в това издание на "Калейдоскоп". Майка му е от Видин и малкият Александър прекарва летата си  в крайдунавския град. Когато е съвсем малък, на 20 дена,е оставен при баба си, а по това време майка му защитава своята дисертация. Спомените му за детството са свързани с Видин и квартал "Калето". Всяко лято е във Видин и заедно с дядо си се разхождат из старинната част на града.


Александър Въчков завършва средното си образование в Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура в София. Неговата мечта е да влезе в Националната художествена академия. Успява да влезе на петата година. А през това време учи история в Софийския университет.


Завършва Националната художествена академия, специалност "Резба",  по-късно работи в същото учебно заведение  като преподавател по  история на костюма. Научните му търсения и интереси са свързани предимно с военните униформи и изследвания и популяризиране на историята на войните, които води България след Освобождението.

Така създава  книгите "Български военни униформи 1879-1945", "Сръбско-българската война 1885 година", "Балканската война 1912-13", изключително сериозни изследователски трудове. Съавтор е и на илюстрованата енциклопедия "Великите битки и борби на българите през Средновековието".


През 1996 г. Български пощи валидират пощенски марки под заглавие "Български военни униформи", на които той е автор.

През 1998 г. защитава докторската си дисертация на тема "Българските военни униформи 1877-1945 г."


Александър Въчков илюстрира  първата детска книга за живота на Цар Борис III - "Последният рицар на България". Тя включва разкази с истории от живота на царя, написани от писателя Михаил Кунчев.


Като дете  се интересува от  комикса и днес този интерес не спира, напротив развива се с още по-голяма сила.  Не случайно Александър Въчков е организатор  на последните няколко изложби на комикси в България. Участва като редактор, организатор и автор на българската книжка "Вековници"- сборник с комикси с митологична и историческа тематика.

Има участия в научни конференции, тематични мероприятия и телевизионни предавания с научно-популярен и патриотичен характер.

ВИДИН

"Тъй като най-хубавите ми спомени са от Видин съответно и без да съм роден в града, се считам за видинилия. Интересът ми към архитектурата също се породи в тази прекрасна градска среда, която градът някога предлагаше... Семейството на майка не са кореняци-видинлии. Баба ми е от Дебър, след първата Световна война се преместват във Видин, а родната къща на майка ми е построена през 1905 година от прадядо ми и неговият брат. Докато дядо ми, бащата на майка

 ми,  е родом от Севлиево, племенник на Райна Княгиня, единият му чичо е Ботев четник. Двамата се запознават  на един бал в офицерския клуб във Видин и целият им живот премина във Видин."


КОМИКСИТЕ
"От ранно детство, когато баща ми имаше запазени от неговото детство едни вестничета "Чуден свят, илюстровано четиво", които са излизали в началото на 40-те години , където имаше комикси... Много ме впечатляваха... Отделно списание "Пиф", което беше много популярно в моето детство,  рисунките ме очароваха... Оттам през интереса ми към рисуването логично стигнах и до комикса. "


През 80-те години имаше едно вестниче "Знаме на мира", където един мой приятел беше публикувал комикс, и аз се амбицирах и аз да изпратя, и на 13 години вече имах публикация... В момента имам една от най-големите колекции на комикси в България, над 15 хил. комикса... Преди 4 години една фондация реши да издава комикси за българските владетели и аз бях първият, който направи три комикса за тях.


С дарителски кампании отпечатаха единия път 50 хил., другият път 60 хил. комикси, които подариха на всички четвъртокласници.


В България най-тиражираните комикси са на историческа тема. Преди години имах проект за комикс "Историята на Видин", но остана в идейна фаза. Комиксът е една универсална форма за представяне на каквато и да е тема, тъй като много се родее с киното. В него има и за четене има и за гледане и по-лесно се възприема. Комиксът в средата на 80 години е признат за деветото изкуство... В комиксите историята е водещата , а не рисунките."



 

ДЕЦАТА

Децата са най-доброто произведение на изкуството, което аз съм създал в своя живот.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10