Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доколко е важно в селскостопанския сектор да има подготвени кадри

Напред! На земеделието му трябва и наука, и слънце!

Нищо по-добро от практиката няма!

Снимка: ПГТ - Владимирово

Напред- науката е слънце! Днес навсякъде звучи "Всеучилищният химн". А в сферата на земеделието се изисква и наука, и слънце. Затова и в "Земята, която ни храни", говорим за това доколко е важно в селскостопанския сектор да има подготвени кадри. 


Преди дни отборът на професионалната гимназия по транспорт в село Владимирово завоюва трето място в Национално състезание "Млад фермер". Най-големият земеделски форум на професионалното образование по земеделие, растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство, се проведе в Ямбол. Там най-изявените отбори от регионалните състезания се надпреварваха в модули "Животновъдство", "Растениевъдство" и "Механизация на селското стопанство".

Сред първенците се нареди отборът на гимназията във Владимирово, но зад успеха на учениците стоят техните ръководители. Един от тях е Мирослав Янчев - инструктор и преподавател по практика: 

"Все по-необходимо е професионалното образование. През последните години виждаме, че все по-често липсват кадри на пазара на труда в селското стопанство. Все повече се опитват професионалните гимназии, включително и ние, да обучим кадри за селското стопанство, които да помагат в бъдещи периоди... Училището закупи нова техника- трактори, мотокар, ремаркета, прикачен инвентар, с които учениците успяват да работят добре... Редовно практиката се тренира на полето... Необходима е и още техника, но към момента добре ес работи- обръщаме достатъчно внимание на подготовката на учениците... Опитваме се да вървим с иновациите, които ги има... "

Училището разполага със собствена земя, има и достатъчно време, за да се разиграят всички ситуации на полето- в реални условия. Има градина, засаждат и слънчоглед, всичко се случва с помощта на учениците. Тази година гимназията за първи път ще има три паралелки в осми клас- това е гаранция за интереса на учениците. Голяма част от завършилите вече са подкарали тракторите из полята... Наясно са и с новостите в техниката:

"Трябва да се модернизира техниката. Новата е по-рентабилна, по-високо продуктивна, изисква по-малко човекочаса, по-малко машиночаса..." 

В Национално състезание "Млад фермер" срещу 13 други отбора от страната се състезаваха Ива Василева, Августина Миленова и Бисер Славчов, който показа майсторско управление на трактор. 

"Бисер е добър, както в майсторското кормуване, така и в решаването на листовки... Той показа и едно от най-добрите времена... И тримата получиха покана от Аграрния университет в Пловдив... В последните години селското стопанство се разви с голяма скорост, хубавото е, че се обработват площите на България... А нашите ученици са добре обучени... Нищо по-добро от практиката няма, нашите ученици се докосват още в първите класове на обучение с професията..."- коментира Мирослав Янчев. 

Личен успех постигна на състезанието и Ива Василева. Зрелостничката се състезава в модул "Животновъдство", в раздел "Хигиена на млекодобива" и "Разпознаване на фуражите" и получи покана от Аграрния университет в Пловдив- вероятно заради изключителното й старание и любов към животните. 

"Може би са видели желанието ми за реализация в сферата на земеделието и животновъдството... Трябва да имаш желание най-вече...", казва Ива, докато като истински професионалист ми обяснява какви фуражи има, какво е силаж, и какво е сенаж, както и кои животни с какво се хранят.   

Нито доенето, нито храненето на животните, могат да притеснят Ива, защото семейството й има овцеферма в село Лехчево и тя от много малка се е сблъсквала с работата във ферма. 

"Когато желаем нещо, с нашите невъзможното го правим възможно... Щом искаш- правиш!"

Във фермата отглеждат 60 овце и 10 кози, имат и едно теленце, кокошки, патици и гъски. Ива има и собствен кон, подарък за рождения й ден- Соня дор- отглежда се почти като домашен любимец... Произвеждат част от фуража, това, което не достига- купуват... Млякото си го преработват, имат си и редовни клиенти... Във фермата работят цялото семейство...

"Справяме се, рано сутрин, късно вечер- съчетаваме работите. От училище- право горе във фермата, преобличам се, почваме едно-друго. А работа винаги има, не свършва..." 

Доене, стригане, паша- нищо от дейностите по отглеждане на овцете не й е чуждо... Убедена е, че в земеделския бранш хората трябва да са обучени:

"Изисква се да си разбираш от работата...  Земеделието е наука... Трябва да се чете постоянно. Всеки ден научаваш нови неща, не може да седиш в сферата на животновъдството със стари познания", казва Ива, която заявява, че прави това, което обича. На съучениците си пожелава в свободното си време да правят полезни неща, или да прочетат някоя книга, например... 

Ива не се оплаква от работата, която върши, любим момент й е, когато изкарват стадото на паша. Не може да каже кое й е трудно:

"Като се замисля, трудна работа във фермата няма... ", казва младото момиче. Може би, защото знае, че и животните са й благодарни. Макар и безмълвни, тя разбира отлично езика им: 

"Очите им говорят"- казва Ива. 

С любов говори Ива за животните, с които е израснала. Една уверена в знанията и уменията си млада дама, която знае какво иска, знае и как да го постигне. Първата ми среща с нея беше преди години, когато бях на посещение в овцефермата им в село Лехчево. Тогава Ива беше малка, но това не й пречеше да махне руното на една овца за отрицателно време. Тази година е спечелила второ място на състезание по доене по време на Националния събор на овцевъдите в Лясковец, а преди дни се завърна от състезането Млад фермер с новината, че е приета в аграрния университет в Пловдив. Влече я полеъвъдството, но поглежда и към зооинженерството. Каквото и да избере- от сърце й пожелаваме успех! 


На днешния ден засвидетелстваме своята любов към учителите. Заради любимата си учителка Гергана Георгиева от новоселското училище е избрала новата специалност "Лозаровинарство". Албена Ангелова е учителката, която е пример за Гери. 

Средният успех на Гери е около 4,50, но е много активна и в художествената самодейност на училището и читалището. Обича да танцува и с желание се включва в почти всички мероприятия. Мечтае да бъде учителка- като любимата си преподавателка - Албена Ангелова, която  е агроном, с педагогическа правоспособност и е съумяла да посее в детските души  семенцата на любовта към земеделието. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00