Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 26 май 2022 слушаме Майлс Дейвис

Снимка: www.rollingstone.co

На днешния 26 май се навършват 96 г. от рождението на американския джаз тромпетист, бенд лидер и композитор Майлс Дейвис. За своята половинвековна кариера се превръща в една от най-влиятелните всепризнати фигури в историята на джаза и в музиката на 20-тото столетие изобщо. Седемкратен носител на наградата „Грами“. Неговият тромпет не просто свири, а говори, особено когато е приглушен с характерната за звука му сурдина. Слушаме ранни стандарти, Втория велик квинтет, филмова музика и по-късни изпълнения с Маркъс Милър, Джон Скофийлд и Майк Стърн.

Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Портали" на Галина Велчева гостува във Видин

От днес, 7 октомври, в Културен център "Жул Паскин" във Видин  можете да разгледате изложбата живопис "Портали" на художничката Галина Велчева , която е съвременен български живописец. Работи приоритетно в сферата на модерния абстракционизъм и кубизъм. Разработва също авторски техники. Нейните творби са дълбоко символични и всяка от тях представлява..

публикувано на 07.10.24 в 13:00

Враца се включва в борбата с рака на гърдата

Розови балони ще полетят в небето над Враца  утре по повод Световния месец за борба с рака на гърдата , който се отбелязва ежегодно през октомври. Жени на управленски позиции, ученици, студенти и доброволци ще участват в проявата, организирана от Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Целта е да бъдат приканини жените да си направят..

публикувано на 07.10.24 в 11:48

В „Музикална зона“ слушаме чешкия славей Карел Гот

 Карел Гот, чешкият Франк Синатра, беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-а. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и Чехия. Създател на..

публикувано на 07.10.24 в 09:00

Христос е животът и възкресението на света

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и..

публикувано на 06.10.24 в 08:00

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13