Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 300 кг пластмаса събра кампанията "Книги за смет" във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Екологичната инициатива "Книги за смет" се проведе във Видин за първи път. За три часа видинчани донесоха и предадоха 280 килограма пластмаса. За всеки донесен килограм пластмаса организаторите даваха книга по избор.

"Предадохме капачки, кофи- от тези за сирене, от кисело мляко и от маслини. 6 килограма сме предали, 6 книги взехме. Много е хубаво това, което правят... Два килограма предадохме- опаковки, бутилки, обичайното, което остава в домакинството. Още не съм видяла книгите, но предпочитам нещо детско... Два килограма съм предала. Ще си взема каквито има книги. Добра инициатива. Ние няма да четем книгите, внучката ще ги чете... Предадохме главно капачки, предадохме и една стара пластмасова кана. Ние и в София сме участвали... Трябва по-често да се прави и трябва да има във всички големи магазини, както в другите държави, да има да се предава постоянно пластмаса...", споделиха видинчани мнения за акцията.

 "Книги за смет" се провежда от 10 години в различни градове на страната.

"Кампанията се провежда първи път в града. Над 200 човека се включиха, така че това е отлична първа стъпка и се надяваме гражданите на Видин да продължат да събират разделно и евентуално да се включат и в следваща кампания, която ще организираме заедно с "Книги за смет". Абсолютно успешна е, тази година се включихме в 15 града, докато миналата бяхме само в 9. Така че, има почти двоен ръст на градовете, които обхващаме. Ще се стремим да продължим тази тенденция и да включваме все повече градове, за да може повече хора да научават за ползите от разделното събиране", каза Ива Стефанова- мениджър "Комуникации, ПР и Регулации" в "Екопак", един от организаторите на кампанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00