Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднодневни преходи организира "Врачански Балкан"

Снимка: Радио ВИДИН

Започват еднодневните излети на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В определените почивни дни граждани и гости на Враца ще могат да се включат в организираните разходки по Врачанската екопътека, до водопада "Скакля", пещера "Леденика" и други. Въпреки пандемията, Дирекцията на парка не прекъсна традицията и през изминалите две години. 

"Може би пък в резултат на пандемията, мога да кажа, че имаме засилен интерес последните две години, тъй като очевидно на хората им липсва природата. Благодарение на това, че самите преходи са през летния период, в доста по-малко рискова среда и време, това води до наистина голямо увеличаване на броя на посетителите през последните две години особено. И тази година продължаваме. Има някои неща, които са най- интересни и популярни, примерно, посещението на Врачанската екопътека, всяка година я предлагаме в нашата програма. Някои маршрути са по-подходящи за началото на лятото, когато може да видят водопади, с повече вода. Други маршрути са по-подходящи, когато е по-горещо за август месец. Тогава имаме и традиционен боровинков преход. Има някои неща, които в програмата всяка година присъстват, а също така се стремим да предлагаме и някои по-разнообразни дестинации, които не са маркирани и именно това, че групата се движи с водач, дава възможност да минат и през тези места", каза Оля Генова- експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Първият преход ще бъде на 29 май, неделя, по Врачанската екопътека до водопад "Боров камък". Следващата разходка, която организира Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", ще е на 12 юни, неделя, до водопад "Скакля", а на 26 юни е изкачването до връх "Орловец". Тръгването и в трите дни е от 8.30 часа от Природозащитен център "Натура".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23