Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските граждани - след хотелите- накъде?

Снимка: Светослав Цветанов


От днес спира действието на мярката за настаняване на бежанци от войната в Украйна в хотели у нас. След тази дата  те трябва да бъдат пренасочени към държавните, общинските и междуведомствени бази в страната. Каква е ситуацията в Северозапада?


Потърсихме становището на Областна администрация Видин, откъдето ни отговориха, че към момента ситуацията е динамична и няма конкретика, но се работи на ниво Министерски съвет по организацията- административно и оперативно за реорганизиране престоя на украинските бежанци.


Отправихме въпроси към пресцентъра на община Видин: Предвижда ли се украинските бежанци във Видин да бъдат преместени в общински жилища, какви са условията в жилищата и всички сметки като разходи ли се плащат от община Видин, колко са като брой към момента украинските граждани, има ли вече такива, които работят в града ни и има ли такива, които се отказват от общински жилища.


От община Видин ни отговориха, че към момента се предвижда  20 украински граждани, настанени в голям хотел в града, да бъдат преместени в Центъра за подкрепа за личностното развитие - Градско ученическо общежитие във Видин. Там се извършват ремонтни дейности, за които са гласувани средства от Общински съвет - Видин. За другите разходи - храна и нощувка, Община Видин е подала заявление за финансиране след 1.06.2022 г. по Националната програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България. На територията на Община Видин има 65 украински граждани, от тях 32 души са настанени в хотел "Ровно", а 17 - в хотел "Вивал". Част от тях мат намерение да се върнат в град Киев, Украйна. 4 лица са настанени  в жилище в ж.к. "Химик", 2-ма в жилище на аптеки "Рени", 7 души са в частни жилища в с. Иново и 3- в с. Симеоново. 
На 30.05 общо 10 украински граждани са отпътували за град Одеса. Двама от украинските граждани вече са намерили работа и работят. Отказали се от общински жилища няма, посочват още от Общината.



В област Монтана украинските граждани няма да се настаняват в държавни бази. От началото на войната в Украйна в област Монтана са настанени в хотели 42-ма бежанци-  на територията на град Монтана, Берковица, Вършец и село Боровци, съобщи областният управител Ванина Вецина:


"Нито един от посочените хотели не са заявили, че искат настанените у тях украински граждани да напуснат от 31 май. Това преместване или напускане е или по собствено желание, или по вътрешно разбирателство между хотела и настанените. Всички реакции са положителни от украинските граждани, не е имало конфликт, удовлетворени са от престоя си. И всеки от тях възпитано и без никакви проблеми намери своето решение, знаейки, че програмата изтича".
 
На територията на област Монтана има заявени 9 държавни и общински бази, които могат да приемат бежанци, които напускат хотелите, допълни областният управител:


"Три от тях не са годни за настаняване, две от тях са заети с предварителни резервации, и в останалите четири са определени ремонтни дейности, за да се случи подобно настаняване. Капацитетът ни е малък".


Негодни за настаняване на хора са базата на "Расника" на екоинспекцията в Монтана, във Вършец - Учебен център "Чинарите" на "Водоснабдяване и канализация" - Враца и самостоятелни стаи за гости в Учебен център на "Водоснабдяване и канализация"- Монтана.

Община Монтана предоставя общинско жилище на украински бежанци, които в момента са настанени в хотел във Вършец. Марина Атанасова е подала молба до кмета на общината с искане да им бъде отпуснато жилище, в което да живеят три жени и две деца. Едно от децата ще посещава училище. Молбата й е одобрена на заседание на ОбС - Монтана.


На територията на област Враца няма украински граждани, които са настанени в хотели.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47