Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще звучи ли повече българска музика в родния ефир?

2
Снимка: Радио Видин, Архив

Комисията по култура и медии в НС одобри повече българска музика да звучи в ефира на БНР и БНТ. Популяризирането на българската музика в обществените медии бе обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. От партия "Възраждане" предложиха законът да задължава БНР и БНТ 50% от музиката в ефира им да е българска. След разгорещени спорове, повечето от участниците в заседанието на парламентарната комисия подкрепиха законова регламентация за повече българска музика. Предстои да бъдат конкретизирани законовите текстове. Ще звучи ли в крайна сметка повече българска музика в ефира на Националните медии и трябва ли това да се случи със законова промяна? Депутати от ПП "Възраждане" настояха за квота от 50% българска музика в ефира на националните медии. На какъв етап е в момента това предложение- това попитахме лидера на партията Костадин Костадинов при визитата му във Видин:

"Приключи дискусията, която предварително направихме и предстои да бъде приет самият законопроект. Смятаме, че така е редно да се постъпи ... Общо взето отношението беше доста позитивно от страна на представителите на българската музика и не чак толкова позитивно от страна на управляващите партии, незнайно защо. Съответно тази и по- следващата седмица ще внесем въпросното предложение, то не толкова голямо, не е много обемно и касае само обществените медии. Ние не можем да наложим на частните медии подобни ограничения, но смятаме, че така може да се покаже един много хубав пример и да се стимулират самите медии да пускат повече хубава българска музика, както  и да се стимулират българските изпълнители да правят повече българска музика, защото трябва да има и качествена такава българска музика, която да се слуша."- обясни Костадин Костадинов.

Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че Радиото и в момента се опитва максимално да подкрепя българските артисти. 

"Смятам, че всички ние сме убедени, че и БНР и БНТ трябва да правят повече в подкрепа на българските творци. В случая си представям, че тази дискусия е по- скоро дискусия, относно детайлите, по какъв начин точно да бъде институционализирана тази подкрепа евентуално във вид на някаква законодателна промяна. Смятам, че трябва да сме предпазливи с едно законодателно изменение, което с административни мерки ще регулира нещо, което е в сферата на изкуството. С тази уговорка, отново заявявам, че Националното радио е склонно да подкрепи всяка една инициатива, която ще е в полза на българските артисти."- каза Милен Митев.

Изпълнителят Радослав Иванов, с артистичен псевдоним Лорадо е роден в столицата, а връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова. Радослав е поп- певец, а с музика се занимава от малък. С него разговаряхме за предложението за въвеждане на квоти за БГ музика в родния ефир. 

"Световният опит досега показва, че ние не сме някакъв особен случай. Квоти за местна, т.е. национална музика има дори в Азия, в Африка, а ние къде сме на картата? В Южна Африка има 20% квота за национална, тяхна африканска музика, Нигерия- 80% тяхна музика в национален ефир и това не е само за две медии, това е за всичко. В Украйна, които са във война и е такава разруха има 25% квота за родна музика. Филипините- четири филипински песни на час, а ние къде сме на картата питам аз? Аз в момента правя нова песен, казва се "Сто влюбени думи" и като я нося по радиата, просто навсякъде ми се казва, че не пускат българска музика. Знаете ли колко е унизително това? Аз съм вложил едни 2000 лева в тази песен от залъка на детето ми, вместо да си отидем някъде на почивка, правя песен, която никой не иска да излъчва, защото в България, в български радиа, в български медии казват, че не излъчват такава музика."- обясни  Радослав Иванов- Лорадо.

Попитахме и видинчани одобряват ли направеното предложение за въвеждане на квоти за повече БГ музика в ефира на Националните медии.

"Аз съм "за", повече от нормално е да държим на своето все пак, подкрепям инициативата по всякакъв начин. За жалост сме забравили откъде идваме и накъде отиваме в тая световна глобализация ... Ако става въпрос за радио Видин, то те са си повече, те нямат нужда от тази критика. Музиката се чувства по тоновете, по изпълнението, но когато не се разбира езика е нищо. Може американците и испанците да пеят за любов, но друго е като го чуеш на български."

Повече по темата чуйте в звуковия файл към материала, а клипът към песента "Акустично докосване" на Лорадо можете да видите тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08