Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическата гимназия във Видин чества 50 години

Снимка: Радио ВИДИН


Видинската математическата гимназия отбелязва 50 години от откриването си. През първите години възпитаниците на гимназията са учили на две смени в гимназия "Димитър Благоев". Първата учебна година училището, което днес е познато като Природо-матемаческа гимназия "Екзарх Антим І" започва с 305 ученици и 21 учители. От учебната 1983/84 година гимназията става собственик на сградата известна като "зеленото училище", която е дарение от Екзарх Антим І. След разкриване на нова паралелка по "биология" през 1988 г. училището сменя името си на Природо-математическа гимназия. 2011/2012 година е първият прием в училището на деца след 4-ти клас. Именно през тази учебна година училището приема най-голям брой ученици. И така, на връх 40-та годишнина през 2012 година гимназията се мести в сегашната си сграда, в квартал "Калето", разказа за Радио ВИДИН Румяна Петрова, директор на учебното заведение, възпитаник на училището и преподавател по физика и астрономия от 1984 година:

"През 2011/2012 година училището достига най-големия си брой ученици - 605 ученици и 35 преподаватели. През същата 2011/2012 година след мое искане, училището добива право да разполага с настоящата си сграда. Много ентусиазъм, много вълнение, но всичко това беше много бързо попарено след като влязохме в сградата, защото всичко беше изключително много занемарено. И тук малко нещата ни се отразиха, както на настроението, на самочувствието... Но слава богу, като че ли Господ ни е орисал да ни върви в добра посока. Следващата година ни бяха отпуснати първите средства за ремонт на санитарните възли, след това сградата ни беше изцяло санирана. И разбира се вече 2018 година беше направена и първата копка по национална програма "Региони в растеж"... В настоящият момент ние можем да се похвалим с една изключително богата база, реновирана, отговаряща на съвременните изисквания... Можем с гордост да кажем, в момента учители и ученици посрещаме нашия 50-годишен юбилей с изключително много успехи, медали, грамоти, класирания на национални и международни състезания."

По повод юбилея гимназията е инициирала и реализирала редица прояви до този момент. Кулминацията на честването ще е на 17 юни, когато предстоят няколко събития и голямо тържество, допълва Румяна Петрова: 

"Ние проведохме редица мероприятия - математическия маратон, след това спортни мероприятия, ден на отворените врати, но бяха разпредели във времето хронологично, така че да не се получи натрупване в последния месец. Конкретно за 17 юни първото събитие, което сме го запланували, това е шествието под надслов "да съберем семейството" от 10 часа, което ще тръгне тук от двора на Математическа гимназия. В 11 часа има баскетболен мач на звездите от математическата. От 16 часа имаме представяне на филма "50 години определяме бъдещето" в Конферентния център на областна администрация. От 18 часа е юбилейния ни концерт в залата на Драматичния театър."

Всеки гост на концерта ще получи алманах. В него ще са подредени известни и успешно реализирани възпитаници на Математическата гимназия, сред които са:
Мариета Георгиева, зам. министър на образованието; Иво Атанасов, депутат от ИТН; Надя Антонова, юрист и бивш депутат; Пламен Стефанов, бивш областен управител; Анелия Влаховска, зам. областен управител; Герго Гергов, бивш кмет; Борислава Борисова, настоящ зам.-кмет; Добри Дилов, бивш зам.-кмет; Любомир Низамов, бивш областен управител и бивш началник на Дунав мост 2; проф. Милияна Станиславова, декан на математически факултет на Алабама, САЩ; Любомир Станиславов, шеф на автомобилния клъстер в България; доц. Ангел Живков; проф. Любомир Гаврилов; Огнян Кабранов, шеф на екип в силиконовата долина; проф. Валентин Джонов, преподавател на годината в университета в Берн; много лекари и др. успели хора.

В края на разговора Румяна Петрова сподели също, какво означава за нея това да е директор на Математическата гимназия:

"По-принцип да си директор е отговорност, но да си директор на Математическа гимназия, която си завършил, която са завършили твоите две деца и добре са се реализирали в живота е огромен товар, но е сладък товар. Защото имаш прекрасни ученици, блестящи таланти, в математиката, в природните науки в спорта и имаш невероятни колеги, които те подкрепят..."

Директори на гимназията преди Румяна Петрова са били Здравко Дамянов и Георги Иванчев. В училището към този момент се обучават 484 деца, преподавалите са 37.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09