Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическата гимназия във Видин чества 50 години

Снимка: Радио ВИДИН


Видинската математическата гимназия отбелязва 50 години от откриването си. През първите години възпитаниците на гимназията са учили на две смени в гимназия "Димитър Благоев". Първата учебна година училището, което днес е познато като Природо-матемаческа гимназия "Екзарх Антим І" започва с 305 ученици и 21 учители. От учебната 1983/84 година гимназията става собственик на сградата известна като "зеленото училище", която е дарение от Екзарх Антим І. След разкриване на нова паралелка по "биология" през 1988 г. училището сменя името си на Природо-математическа гимназия. 2011/2012 година е първият прием в училището на деца след 4-ти клас. Именно през тази учебна година училището приема най-голям брой ученици. И така, на връх 40-та годишнина през 2012 година гимназията се мести в сегашната си сграда, в квартал "Калето", разказа за Радио ВИДИН Румяна Петрова, директор на учебното заведение, възпитаник на училището и преподавател по физика и астрономия от 1984 година:

"През 2011/2012 година училището достига най-големия си брой ученици - 605 ученици и 35 преподаватели. През същата 2011/2012 година след мое искане, училището добива право да разполага с настоящата си сграда. Много ентусиазъм, много вълнение, но всичко това беше много бързо попарено след като влязохме в сградата, защото всичко беше изключително много занемарено. И тук малко нещата ни се отразиха, както на настроението, на самочувствието... Но слава богу, като че ли Господ ни е орисал да ни върви в добра посока. Следващата година ни бяха отпуснати първите средства за ремонт на санитарните възли, след това сградата ни беше изцяло санирана. И разбира се вече 2018 година беше направена и първата копка по национална програма "Региони в растеж"... В настоящият момент ние можем да се похвалим с една изключително богата база, реновирана, отговаряща на съвременните изисквания... Можем с гордост да кажем, в момента учители и ученици посрещаме нашия 50-годишен юбилей с изключително много успехи, медали, грамоти, класирания на национални и международни състезания."

По повод юбилея гимназията е инициирала и реализирала редица прояви до този момент. Кулминацията на честването ще е на 17 юни, когато предстоят няколко събития и голямо тържество, допълва Румяна Петрова: 

"Ние проведохме редица мероприятия - математическия маратон, след това спортни мероприятия, ден на отворените врати, но бяха разпредели във времето хронологично, така че да не се получи натрупване в последния месец. Конкретно за 17 юни първото събитие, което сме го запланували, това е шествието под надслов "да съберем семейството" от 10 часа, което ще тръгне тук от двора на Математическа гимназия. В 11 часа има баскетболен мач на звездите от математическата. От 16 часа имаме представяне на филма "50 години определяме бъдещето" в Конферентния център на областна администрация. От 18 часа е юбилейния ни концерт в залата на Драматичния театър."

Всеки гост на концерта ще получи алманах. В него ще са подредени известни и успешно реализирани възпитаници на Математическата гимназия, сред които са:
Мариета Георгиева, зам. министър на образованието; Иво Атанасов, депутат от ИТН; Надя Антонова, юрист и бивш депутат; Пламен Стефанов, бивш областен управител; Анелия Влаховска, зам. областен управител; Герго Гергов, бивш кмет; Борислава Борисова, настоящ зам.-кмет; Добри Дилов, бивш зам.-кмет; Любомир Низамов, бивш областен управител и бивш началник на Дунав мост 2; проф. Милияна Станиславова, декан на математически факултет на Алабама, САЩ; Любомир Станиславов, шеф на автомобилния клъстер в България; доц. Ангел Живков; проф. Любомир Гаврилов; Огнян Кабранов, шеф на екип в силиконовата долина; проф. Валентин Джонов, преподавател на годината в университета в Берн; много лекари и др. успели хора.

В края на разговора Румяна Петрова сподели също, какво означава за нея това да е директор на Математическата гимназия:

"По-принцип да си директор е отговорност, но да си директор на Математическа гимназия, която си завършил, която са завършили твоите две деца и добре са се реализирали в живота е огромен товар, но е сладък товар. Защото имаш прекрасни ученици, блестящи таланти, в математиката, в природните науки в спорта и имаш невероятни колеги, които те подкрепят..."

Директори на гимназията преди Румяна Петрова са били Здравко Дамянов и Георги Иванчев. В училището към този момент се обучават 484 деца, преподавалите са 37.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00