Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета - ще спре ли обедняването

Снимка: БГНЕС

Средногодишната инфлация ще достигне до 11,9%. Това става ясно от прогнозата, на базата на която са направени изчисленията за актуализацията на бюджета от 1 юли. Проектозаконът е публикуван на сайта на Министерството на финансите и от него става ясно, че лимитът на нов държавен дълг се повишава до 10,3 милиарда лева. Както още в петък министърът на финансите Асен Василев анонсира, лимитът на нов държавен дълг се увеличава с още три милиарда лева.

Антикризисните мерки, за които е постигнат политически консенсус при проведените консултации между коалиционните партньори, предвиждат засилване на държавната подкрепа в две основни направления - мерки за подкрепа на бизнеса и пакет от социални мерки. Предвидени са различни по характер инструменти и механизми на подкрепа, в т.ч. увеличение на размера на данъчното облекчение за деца, въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставка на хляб за срок от една година, компенсация за физическите лица, крайни потребители на горива, освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, намаляване на ставката на ДДС за доставките на природен газ и на централно отопление, намаляване на размера на законната лихва при забава при физическите и юридическите лица и не на последно място подкрепа за най-уязвимата група в обществото за поскъпването на стоките от първа необходимост - групата на възрастните хора - със значително по-високо от планираното с първоначалните разчети увеличение на размера на пенсиите от 1 юли 2022 г., допълнителен механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври и други, обясняват от Министерството на финансите.

Заетостта ще продължи да се увеличава. Основните рискове по прогнозата идват по линия на развоя на конфликта в Украйна.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на извънредно заседание днес следобед окончателните варианти на проектите за актуализация на държавния бюджет и на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Антикризисните мерки обаче отново разделиха коалиционните партньори. Председателят на бюджетната комисия в парламента и народен представител от ИТН Любомир Каримански каза във Видин, че техните предложения не са приети:

"Ние предложихме не просто нулева ставка за хляба и хлебните изделия, а и за отделните елементи, които участват в съставянето на нулевата ставка за хляба като компонента, например брашното. Дадохме и алтернатива- ако това не се предложи, то да бъдат компенсирани хората, които потребяват хляб и хлебни изделия, с тип ваучер, който може да поема част от тежестта на това оскъпяване. Къде се крие негативът при прилагането на единната нулева ставка за всички? Негативът е там, че имаме различно ползване на качество на хляба, т.е. едни ползват, ако имат по-малко пари, най-ниските качества, други, които имат много пари, могат да си позволят да избират между 5 до 10 артикула. Когато правим нулева ставка на хляба, позволяваме и на тия най-богатите да ползват най-скъпия хляб с нулева ставка. Всички наши мерки са били пречупвани през това, че трябва да се създадат т.нар дефиниции за уязвими групи. Помолих колегите от изпълнителната власт да помислят и да ни предложат дефиниции за уязвими групи. Не всички са уязвими групи, за да можем да намалим на всички ДДС, не всички имат нужда от намаляване на ДДС за отопление, на газ, на ток, за да може всички да го ползват. Бяхме против това, което до този момент се правеше, "на калпак" да бъдат предоставяни някакви отстъпки, компенсации. Предложихме, че е необходимо цената на тока, цената на газа, на всички енергоносители и горива да бъде диференцирана, което означава само едно- тези, които са най-много засегнати, да имат най-високи отстъпки, тези, които са с достатъчно средства и могат да си позволят да си отопляват примерно басейн, те тогава да не получават такива отстъпки. Смятам, че е справедливо. Нали към това се стремим- нашата система да бъде солидарно отговорна, а като че ли от всички тези мерки, от които, да ще има ефект, но леко липсва солидарният елемент."

Като тревожна определи ситуацията в страната, народният представител от ГЕРБ/СДС от Видин Росица Кирова. Според нея готвените от правителството антиинфлационни мерки няма да имат очаквания ефект:

"Инфлацията и ръстът на цените все по-осезаемо ще оказват влияние върху живота на хората около нас. Всички мерки, които се предлагат, до момента са просто едно добро пожелание. Искам да ги видя заложени в бюджета и да видя как ще работят. По-голямата част от мерките едва дали ще произведат необходимия ефект. Подходът е неправилен, защото ние всички плащаме за помощта, която държавата ще окаже, но когато помощта се оказва "на калпак", обслужва онези, които имат нужда и такива, които нямат нужда от нея. В кризисни ситуации държавата би трябвало да обърне внимание на хората, които са нуждаещи се, а такива има много. Във Видин, например, има много граждани, които не ползват автомобилите си. С какво тези 25 ст. отстъпка за горивата ще подобрят живота им. Напротив- ще разпределят техните пари, които биха могли на тях да им помогнат, на хора, които ползват автомобили по-често и които си позволяват да пътуват повече. Увеличението на пенсиите, за което се говори, че ще е 21%, всъщност това увеличение се получава от вкарването на COVID надбавката в размера на пенсията, т.е. размерът почти не се променя. Аз искрено се надявам сред тези мерки да има някоя, която наистина да подпомогне хората, защото ситуацията е критична, но при доста от мерките има сериозен елемент, за който се замисляме дали всъщност няма да увеличи инфлацията вместо да подпомогне най-нуждаещите се."

"Мерките, които са предложени от правителството, са половинчати. Предстоящата актуализация на бюджета няма да е последната. Разчетите, които се правят от това правителство, се правят така, че се очаква наесен да имаме нова актуализация." Такава пък е позицията на партия "Възраждане".

"Много по-лесно е вместо да даваш пари на един човек, просто да не му ги вземаш. Относно отстъките за бензина- ние предложихме много по-просто решение. Вместо да правят оттъпка на човека, пък после тия пари да се връщат обратно на бензинджията, просто намалете акциза на бензина и цената пада. Защо да вземеш парите, пък после да изчисляваш, пък да ги връщаш... Същото нещо е и с финансовите стимули", каза във Видин председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.



Днес финалният вариант на актуализацията на бюджета ще бъде обсъден от социалните партньори, а до края на седмицата - внесен в Народното събрание.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00