Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юни 2022 година

| обновено на 08.06.22 в 18:12
Снимка: Полина Тодорова

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. от 1 юли, което е с 26,2 % повече в сравнение със сегашния ѝ размер от 370 лв. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет. 


Излизам от управлението. От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония. Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов чрез видеообръщение. Той заяви, че партията ще подкрепи бюджета само в частта му, която се отнася до доходите. "Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две - Македония и фактът, че в държавата вече няма пари", каза още Трифонов. Той добави, че министрите на партията са напуснали заседанието на Министерския съвет заради "изключително лошия бюджет", представен от Асен Василев. В отговор министър-председателят Кирил Петков заяви: Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим един лев без надзор. Това Премиерът посочи, че кандидатурата на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия е отхвърлена от ИТН без аргументи. От своя страна вътрешният министър заяви, че по категоричен начин е установено, че в регионалното министерство, което се управлява от Има такъв народ, се подготвя отново да бъдат финансирани същите фирми, които са близки до кабинета „Борисов“. 


Няма положителни новини за общините по темата за актуализацията на бюджета. Това каза кметът на Монтана Златко Живков след форума на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) на тема "Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите", на който присъства и премиерът Кирил Петков.


Причина за тежката катастрофа на жп прелеза край видинското село Гара Орещeц, където вчера загинаха трима души, не е техническа неизправност на сигнализацията. Това потвърди заместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт Бойчо Скробански. При сблъсъка на локомотива на влак, превозващ пътници и товарен автомобил, вчера на място загинаха двамата машинисти и шофьорът.  


Най-много катастрофи с щети са станали на територията на общините Враца и Криводол – 85, като при тях са пострадали 33-ма човека, 8 са загиналите, а 38 са ранените. На второ място по пътен травматизъм е община Мездра с 43 катастрофи с щети, 4-ма пострадали и 5-ма ранени. 


Около 20 километра е опашката от изчакващи да преминат през Дунав мост 2 Видин-Калафат тирове. Движението е изключително затруднено, а около 17 часа колоната от автомобили в посока Вдиин бе достигнала до Дунавци. Полицаи регулираха движението и пропускаха последователно автомобили в двете посоки. 


Японска компания ще инвестира в дейността на държавната компания Ел Би Булгарикум, която има фабрика за млечни продукти във Видин, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова във Видин. Корнелия Нинова се ангажира във фабриката във Видин да се закупи нова машина за разфасоване на продуктите и да се повишат заплатите на работниците.


Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни, преминали през ГКПП „Капитан Андреево“, не са допуснати от БАБХ да достигнат до потребителите в Република България и ЕС от 20 май досега. Причината е, че чрез лабораторен анализ в тях са установени наднормени количества остатъчни вещества от пестициди. Пратките с плодове и зеленчуци, при които са установени несъответствия, не са допуснати на територията на страната и ЕС, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.


Юни ще е дъждовен. В началото на месеца до обяд ще бъде слънчево, а привечер ще вали дъжд. До 37 градуса ще достигнат най-високите температури в края на юни. Ще има и градушки, каза Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана.

За рязко влошаване на времето предупреждават от Областна администрация - Враца. Анонсът за задаващите се гръмотевични бури, съчетани с градушки и проливен дъжд идва от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Десетки казуси с обществена значимост поставиха гражданите на Кула по време на срещата си с областния управител на Видин Любен Иванов. Срещата мина при голям интерес от страна на кулчани, които открито излагаха проблемите си в търсене на съдействие за разрешаването им.

Кметът на Грамада Милчо Башев издаде заповед, с която се забранява брането на липов цвятВ заповедта е посочено, че не се позволява отсичането на липови дървета и кастрене на клони от тях в общински земи и гори, както и брането на липов цвят и от липовите дървета по тротоари, алеи, площади, паркове, градинки и други пешеходни зони в общината. Не е разрешено и метенето на липов прашец.


В заседателната зала на Общинския съвет на Берковица се проведе въвеждащо обучение на училищни специалисти (педагогически съветници, психолози, медицински специалисти и учители) по две Национални програми за превенция употребата на психоактивни вещества с "Кодово име Живот" за ученици 5-7 клас и "От връстници за връстници" 8-11 клас. Педагогическите специалисти получиха информация за видовете превенция, ефективните превантивни методи, етапите на детското развитие, ролята на семейството за избягване на употреба, за видовете и въздействието на психоактивните вещества. Заложено е Националните програми да стартират през учебната 2023/2024 г. във всички училища в страната, включително и в училищата на територията на община Берковица.

Два пъти повече биопродукти ще се доставят в училищата и детските градини по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" става ясно от промени в наредба, предложени за обществено обсъждане. Целта е гарантиране на здравословно хранене на децата и формиране на добри хранителни навици при подрастващите. Над 3300 училища и детски градини или приблизително 450 000 деца получават доставки по двете училищни схеми.


Иван Емануилов Макавеев отговаря на изискванията за Национална диплома. Възпитаникът на Природо-математическата профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана е завършил с пълно шест. Макавеев е изкарал шестици на матурите


80 ученици от област Монтана са изкарали отлични оценки и по двата предмета на Националното външно оценяване след 4 клас. На него са се явили 907 ученици, съобщи началникът на РУО Монтана Трайка Трайкова. 


Открит урок на тема "Спедитори Ново село" изнесоха в СУ "Св. Св. Кирил и Методи" - Ново село пред група учители от Пловдив и Мадан. Спедиторите са четвъртата специалност по търсене на световния пазар на труда. Целта на урока, бе да покаже на учениците, завършили "Логистика на товари и услуги" в новоселското училище още една възможност за реализация.

Добре познатата на ломчани поетеса Ели Томинска представи в Лом най-новата си стихосбирка "Птица с едно крило". Премиерата на книгата се състоя в малкия салон на Народно читалище "Постоянство 1856".


На 9 юни (четвъртък) европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра ще бъде на посещение във Видин, където ще се срещне с кмета на общината Цветан Ценков и ще се запознае с изпълнението на проекти, финансирани със средства по линия на политиката на сближаване на Европейския съюз. В 14:15 ч комисар Ферейра ще даде кратък брифинг на представители на медиите в Средно училище “Цар Симеон Велики"


"Игра на приказки" ще представи премиерно утре Държавен куклен театър Видин. Авторският спектакъл на Мая и Митко Димитрови освен забавен е и възпитателен за децата, обясниха актьорите Христо Иванов и Александър Томов.

Наситено лято с много участия и фестивали предстои за самодейните състави в община Ружинци. В културния календар е и фестивала на българското кино. Общината се подготвя и за големия фолклорен фестивал на Ружинци през септември, каза още Александър Александров.


Регионална организация - Кула при Съюза на слепите в България организира турнир по спортен риболов - един от най популярните спортове практикувани от незрящите. Ежегодно се провеждат национални турнири и държавни първенства по този вид спорт. 


Автобусите по линия №6 във Видин ще могат да се ползват от гражданите безплатно на 11 юни - Черешова задушница, съобщават от Община Видин. На втората за годината задушница, която ще отбележим на 11 юни, гражданите, които желаят да почетат паметта на починалите си близки, ще могат да използват автобусите по линия №6, без да заплащат за билет. 



На работна среща в село Гложене ще бъде обсъдено състоянието на пътната инфраструктура и безопасността на движението. Работната среща с областния управител на Враца Стефан Красимиров ще се проведе на 13.06.2022 г. от 10.00 часа в кметството на село Гложене, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. 


Празник на народната носия ще се проведе тази събота в село Неговановци, общ. Ново село. Най-красивите носии ще бъдат наградени, каза Марияна Димитрова секретар на читалище "Светлина".


След прекъсване от две години Монтана отново ще е домакин на Международния фолклорен фестивал, посветен на Празника на града - Свети Дух. Формации от 6 държави ще участват във фестивала, съобщават от местната управа. Тържествената церемония по откриването на 15. Международния фолклорен фестивал – Монтана 2022, ще започне в 19:30 ч. на 12 юни (неделя). Концертите във фестивалната програма ще събират публиката пред Паметника на септемврийци всяка вечер до 15 юни. При дъждовно време те ще се провеждат в голямата зала на Драматичния театър. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30