Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново зарибиха язовир "Дъбника"

Снимка: Радио ВИДИН, архив

С 3000 броя балканска пъстърва бяха зарибени речни корита във Враца и региона. Това е поредна инициатива на сдружение "Заедно за язовир Дъбника", съвместно с Община Враца. Наред с това беше зарибен и язовир "Дъбника" с бяла риба. 

"Всяка година правим между 5 и 6 зарибявания. Тази година първото зарибяване, което направихме беше с бяла риба. Просто сезона е сега да се пуска. Тя се люпи средата на май и се зарибява 15-20 дни след това. Рибките ни ги докараха от Русе- 10 хиляди бройки. Изцяло парите са дарени от приятели, от фирми, които искат да се случва нещо на язовира", каза Владислав Йорданов от сдружението "Заедно за язовир Дъбника".

От сдружението започнаха поредната кампания за събиране на средства за зарибяване. Този път с бял амур. Кампанията ще продължи цяло лято. Тон и 100 килограма са пуснали миналата година в началото на есента.

"Сега започваме същата кампания, дано да успеем да пуснем същото количество. Белият амур се пуска с цел да може да изчисти язовира от водорасли", допълни Владислав Йорданов.

Сдружението има банкова сметка, може да се дарява и в рибарските магазини във Враца.

В региона на област Враца е останал само един служител на ИАРА, който може да прави проверки и да пише актове, съобщи Владислав Йорданов. 

"Има един единствен служител, който отговаря за 60 километра от Дунав и за всички вътрешни водоеми в област Враца. Парадоксът е, че той сам не може да напише акт. Трябва да има някой с него, който да се подпише, че това нещо е станало и т.н." 

От Агенцията по рибарство потвърдиха, че само един служител с контролни функции на ИАРА е останал в област Враца. Той, обаче, не е сам по време на проверки. Такива се извършват със съдействието на служители от Монтана и Видин. 

Снимка: ИАРА- Монтана"Сектор "Рибарство и контрол"- Монтана обхваща трите области- област Враца, област Видин и област Монтана и служители по контролна дейност от Монтана и от Видин правят проверки на ротационен принцип", обясни Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана.

Обхватът на контролната дейност е на трите области. Преди месец имат и успешна съвместна акция:

"Беше получена информация, че известен системен нарушител на Закона за рибарство и аквакултурите от Монтана е забелязан в района на язовир "Дъбника" в град Враца да поставя хрилни рибарски мрежи в язовира, който се стопанисва от едно сдружение. След получената информация се сформира екип от Монтана и от Враца, проведе се наблюдение и в ранните часове беше установено лицето", допълни Ростислав Василев.

В кратки срокове ще бъде назначен още един служител на Агенцията за Враца. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00