Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 юни 2022 година

Снимка: АПИ

Около 18 часа днес - 14 юни, ще бъде възстановено движението на моторни превозни средства до 3,5 тона в участъка Бързия - Гинци през прохода "Петрохан". Трафикът в отсечката ще се осъществява в една лента, двупосочно с изчакване.


Петима депутати от Има такъв народ, сред които и Иво Атанасов, както и спортният министър в оставка Радостин Василев, напуснаха партията. Областният координатор на Има такъв народ за Враца Георги Георгиев е един от напусналите партията депутати. "Честно казано, аз лично не очаквах да се отцепи част от групата на "Има такъв народ", но виждаме, че очевидно всичко е възможно в тази държава", коментира в "Посоките на делника" политологът Марая Цветкова.


Предлагат увеличаване на част от услугите предлагани от Общинското предприятие "Обреден дом" във Видин. Днес беше проведено обществено обсъждане на Проект за Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Видин.


600 седмокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по Български език и литература във Видин. Разказът "Талисманът" на Красимир Бачков е произведението, което учениците трябваше да преразкажат от позицията на неутрален разказвач на проведения днес изпит. 


822-ма ученика от област Монтана се явиха на изпита по български език и литература. За час и половина те трябваше да решат тест от 23 въпроса и да създадат текст върху разказа на Николай Хайтов - "Дърво без корен".


За втора поредна година "Поетичен пленер", организиран от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин събира на една сцена поети и творци. Мария Донева, Силвия Чолева, Маргарита Петкова, поетът-музикант Петър Чухов, литературоведът-поет и музикант Иван Христов са част от културното събитие. Гост на видинския "Поетичен пленер" тази година е и Панкури Синха- писателка от индийски произход.


На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.


Цената на олиото остава малко над 5 лева, но няма основания да се очаква ръст през следващите месеци. Продуктът се търгува по 5,04 лева за литър в края на седмицата, сочи Индексътна тържищните цени .


Бежанци от Украйна благодариха на кмета на Монтана Златко Живков, за подкрепата, която местната власт е на оказала на семейството им. 


Майсторът ковач от село Дъбова махала, Петър Иванов, направи метална пластика, която беше закупена с лични средства от кмета на община Бойчиновци - Светлин Сретениев. Средствата ще отидат за ремонт на купола на църквата "Свети Георги" в града.


От 13 до 19 юни е в ход спецоперация за контрол на водачите на товарни автомобили и автобусите. Основното, за което ще следят екипите са: спазване на времето за почивка от водачите; недопускане на нарушения на скоростните режими, на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и за превоз на необезопасени товари и претоварване.


Протест заради лошото състояние на улиците във врачанския квартал Бистрец ще има утре /сряда, 15 юни/. Недоволството на жителите ще бъде изразено, а проявата започва в 18 часа, съобщиха организаторите.


И днес продължава описът на щетите, които обилните дъждове и бурите нанесоха на селата в община Криводол.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31