Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз се надявам на следващите избори да не чакаме месията отново

Марая Цветкова: Не съм сигурна дали само ИТН са пробойната на задкулисието

Ще ходим на предсрочни избори, това е абсолютно сигурно

Марая Цветкова
Снимка: Личен архив

След шест месеца управление четворната коалиция стана тройна, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри от управлението заради несъгласие с бюджетната политика и работата по темата Македония. Това се случи в навечерието на гласуването на актуализацията на бюджета, в която са предвидени различни компенсации заради икономическата криза. В Народното събрание обаче трите управляващи партии не разполагат с необходимото мнозинство. Премиерът Кирил Петков обяви, че ще разговаря с депутатите от "Има такъв народ", за да ги убеди да подкрепят предложенията на правителството. В късния следобед вчера стана ясно, че петима народни представители от партията на Слави Трифонов и спортният министър в оставка Радостин Василев са снели доверието си от лидера на "Има такъв народ". Веднага последва реакция от страна на ръководството на партията. "Видяхме хора, които с поведението си в ефир доказаха, че са предатели. Истината е, че бяхте свидетели на куп лъжи без нито един факт", заяви Станислав Балабанов. Тошко Йорданов пък пусна запис на телефонен разговор, в който твърди, че Радостин Василев заплашва депутатката Христинка Иванова също да напусне парламентарната група на ИТН. Слави Трифонов написа във Фейсбук, че ще съди премиера Кирил Петков, заместникът му Асен Василев и бившият министър на спорта от ИТН Радостин Василев заради "лъжи и внушения".


"Честно казано, аз лично не очаквах да се отцепи част от групата на "Има такъв народ", но виждаме, че очевидно всичко е възможно в тази държава", коментира в "Посоките на делника" политологът Марая Цветкова.

Какво всъщност се случи, как тълкувате обвиненията, които си отправиха доскорошните съпартийци?

- Намирам истини и в казаното от отцепниците, и в казаното от "Има такъв народ". Представят две гледни точки, които не задължително си противоречат. От едната страна се говори за това как "Има такъв народ" е лидерска партия, как не се взимат демократично решенията и как депутатите трябва да мълчат. От другата страна се казва: "Добре, ама досега къде бяхте?". И в двата варианта прозира фактът, че едни хора са изчакали да бъдат приобщени към някаква чужда парламентарна група.

Но се чуха и тежки обвинение за корупция, например в регионалното министерство.

- Тези обвинения се чуват много отдавна и съм сигурна, че хората, които са били част от групата на "Има такъв народ", са знаели за тях. Нещо повече, аз съм от хората, които твърдят, че "Има такъв народ" е лидерска партия, тя е бизнес проект, тя е инженерингов бизнес проект. Това го твърдя от много отдавна с малцина други колеги. Предвидих, че те ще дръпнат щепсела на правителството. Тогава ме упрекваха, но ето, че това се случи. А това се случва, защото са накърнени нечии бизнес интереси и защото в коалицията така и не се опитаха да разговарят, не да интегрират "Има такъв народ", а да разговарят с тях.

Отцепилите се депутати какви са- "предатели", както написа Слави Трифонов, или "смели и национално отговорни", както анонсира Кирил Петков?

- Нито едно от двете. Това са хора, които са решили да получат някакви постове и финансови облаги. Аз не гледам на политиката през розови очила и знам, че всички такива маневри струват пари. Това е факт, това не е конспирация. Въпросът е в друго- за колко време са се съгласили на това нещо. Защото въпреки тези усилия на "Продължаваме промяната" да си "напазарува" или да приобщи към техните идеи депутати, пак няма да има дългосрочен ефект, позитивен ефект за държавата и стабилизация на управлението.

Подлагате на съмнение доколко стабилна може да бъде такава подкрепа в Народното събрание?

- Коалицията вече е счупена. Просто в момента се удължава, както Слави Трифонов каза "слагам край на агонията", ами не, просто агонията ще продължи още известно време. Не виждам по какъв начин едно такова крехко и зле скалъпено мнозинство може да продължи да претендира за почтеност, за реформаторство, за промени, за доверие и т.н.

Тази ситуация има ли аналог в близката ни политическа история?

- По-скоро е интересен начинът, по който се случва, защото помните как Борисов беше казал "ако толкова им трябват, ще им дам десетина депутати на "Има такъв народ", да си направят правителство". Тогава Борисов беше разкостен- "как така", "къде са устоите на демокрацията"... В момента някои хора се опитват да изкарват шанаджийските схеми на Кирил Петков като някакви велики подвизи за съхранение на българската държавност. Ако ползват един и същи инструментариум с едни и същи цели, не виждам как единият трябва да е черен, а другият- бял.

Какво се обърка в тази четворна коалиция? Отново ли за пари става дума?

- Да. Не мога да го докажа, защото не съм криминолог, но отново се случват някакви трусове под повърхността. Трусове в т.нар. задкулисие, за което всички знаем, че съществува, за което всички сме наясно, че има политическа връзка и за което сме наясно, че има повече власт дори от някои парламентарни групи.

Можем ли да подложим на съмнение мотивите на Слави Трифонов да напусне коалицията? Радостин Василев каза, че това не е темата Македония.

- За темата Македония си мисля, че тя е истинска тема, че не е медийна дъвка, но "Има такъв народ" комуникационно доста добре я пласират, защото тя се превръща в истински параван за това, което стои отзад. Но не е фалшива тема- тези хора наистина мислят така по темата за Северна Македония. Вчера нещо се случи и те обявиха, че са пожелали министър Генчовска, която е в оставка, да бъде изслушана на закрито заседание в Народното събрание. Нещо, което, по техните думи, е било отказано от Никола Минчев, защото тя е искала да разкрие някаква засекретена информация относно казуса за Северна Македония. Така или иначе по темата Северна Македония "Има такъв народ" бяха последователни, но повечето анализатори и съветници отказаха да ги слушат.

Да очакваме ли роенето в парламента да продължи, защото тези петима депутати не са достатъчни за пълно мнозинство?

- Мисля, че "Продължаваме промяната" се е ориентирала към привличане и на депутати от други парламентарни групи. Въпросът е цената на тези гимнастики каква ще бъде. Говоря за цената за гражданите.

Това, което се случва в момента, доколко морално осъдително е?

- Разбира се, че е осъдително. Аз съм пределно наясно, че се намираме в състояние на война, страхотна инфлация, ужасяваща продоволствена криза и т.н., наистина ситуацията е доста притеснителна. От друга страна обаче, онези, които проповядваха морала в политиката, трябваше да бъдат доста по-подготвени спрямо афишираните намерения. Аз съм от хората, които твърдят, че "Продължаваме промяната" и Демократична България не отговарят на претенциите, които имат за себе си и не могат да прокарат решения, които считат за правилни. Не могат да се наложат, а после скимтят защо им падат резултатите.

Отцепилите се депутати също заявиха, че отдавна са взели това решение. Защо всичко това се случва в този момент?

- Защото са намерили облаги за това си решение. Сега е бил моментът, в който са намерили облаги. Точно това ме съмнява в мотивите им. Те много добре знаят каква структура е "Има такъв народ", много добре са знаели вътре какво точно се случва и в прекрасния момент, в който Кирил Петков решава, че те са му нужни, казват "да, добре". Само че в България "да, добре" е много притеснително да го чуваме.

Има ли нещо или някой, който стои зад Слави Трифонов според Вас?

- Според мен, да. Казах, че това са някакви задкулисни интереси. Виждаме как експерти, свързани с пътната инфраструктура, започват да говорят и да дават детайли, които аз нямам. Лицето Орлин Алексиев вече стана публично достояние и т.н.

Смятате ли, че с тези ходове "Има такъв народ" извърши публично политическо самоубийство?

- От политическа гледна точка- да. Множество анализатори сме считали, че тази парламентарна група можеше да бъде разцепена и преди това. Сега виждаме как излизат някакви обвинения, които са достоверни, въпросът е таймингът, в който се случва това нещо. Тук за морал не можем да си говорим. От друга гледна точка, зад "Има такъв народ" стоят и някакви финансови интереси и не се знае дали пък тези финансови интереси няма да задържат партията на политическата сцена.

Толкова ли е силно това задкулисие, за което всички говорят за години?

- Да, толкова е силно. В началото на съставянето на тази четворна коалиция казах, че хората имат очевидно добри намерения, изявяват желанието за това, въпросът е дали имат качествата да го направят и дали ще се оставят да бъдат инфилтрирани от такива бизнес групировки. Очевидно се оставят. И въобще вече не съм сигурна дали само ИТН са пробойната.

Виждате ли реална възможност и реални личности, които биха могли да преборят пози основен проблем на нашата страна?

- Прекалено малко са. Кой ще си рискува името, което е градил с толкова труд, честност и т.н. в името на това да бъде "осакатен" за 3-4 месеца?

Ще се наложи ли да ходим отново на предсрочни избори?

- Ще ходим на предсрочни избори, това е абсолютно сигурно. Дори да успеят да намерят някакво клето мнозинство, то няма да издържи дълго, защото механизмите на едно такова мнозинство са някакви изкуствени снадки. То не може да функционира добре, а държавата има нужда от добре функциониращо управление.

Кой би спечелил от предсрочни избори сега?

- Във всеки случай "Възраждане" печели много повече гласове, защото бе оставена и от управляващите, и от опозиция да излиза печеливша след всеки скандал и трус в тази коалиция. "Възраждане" бе по-твърда от останалата опозиция, не си "изцапа" ръцете с управлението, т.е. тя е "чиста". Не с чисти намерения, но откъм участие във властта засега изглежда най-неочукана.

Всичко това, което се случва в последните дни, не отблъсква ли още повече българския избирател? Все пак ПП и ИТН бяха лицето на протестите, на промяната, а от вчерашните им обвинения излиза, че повтарят стария модел, срещу който декларираха, че ще се борят?

- "Продължаваме промяната" по много бърз начин се опитват да усвоят онова, което Борисов е усвоил като техники с годините, само че техният наивен поглед над политиката ще им изиграе много лоша шега. Вече започнаха да ги предупреждават с редица компроматни тийзъри, ако мога така да кажа. Мисля, че ще последват още много неща.

Лидерът на ГЕРБ призова за диалог, дори се обърна към доскорощния си най-голям противник- президента Румен Радев, с предложение за "примирие" в името на страната.

- Мисля си, че Бойко Борисов още не е решил до каква степен ще ги остави да се "пържат на шиша" всички останали. Според мен, това не е изкристализирало в главата му. От една страна казва, че най-добрата актуализация на бюджета е оставката на правителството, а от друга страна казва "трябва да забравим какво сме говорили и какво е казвано за нас в името на управлението на държава". В момента Борисов се опитва да разбере какво точно се случва и опипва почвата, за да вземе решението. Държи съпартийците си в повишена готовност.

ДПС има ли роля във всичко това, което се случва в момента?

- Разбира се, че ДПС има роля в тази ситуация, защото ДПС има роля във всяка ситуация, която касае България. Въпросът тук е каква е сегашната роля. В един момент отново ще излязат като балансьорите в цялата схема. Междувременно Йордан Цонев заяви, че на първо четене няма да подкрепят актуализацията на бюджета, но на второ четене "ще фокусират разходите" и могат и да подкрепят съответните предложения. Т.е. ние не знаем какъв точно Франкенщайн ще излезе крайният бюджет, ако изобщо мине. Предлага се едно, философията е една, а след това ГЕРБ и ДПС започват да "бърникат" по пера, "оправят" бюджета и след това трябва това нещо да се гласува. Ще видим какво ще излезе.

Прогнозата Ви какво следва оттук нататък?

- Аз се надявам на следващите избори да не чакаме месията отново, защото виждаме, че Костадин Костадинов, Стефан Янев, не знам кой още може да се пръкне до тогава, отново биха могли да се възползват от слабостта на българския народ да чака месията. И се надявам да си говорим повече за програми, които са дебели книги, а не презентация на PowerPoint. Да си говорим за това какви са червените граници на всяка партия, за да бъде ясно после какво ще правят, кои граници могат да бъдат прескочени и кои- не.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59