Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново ще изкърпват пътя Козлодуй-Лом (ВИДЕО)

Снимка: Здравка Гергова

Пътят Козлодуй - Лом е в изключително лошо състояние, се посочва в сигнал до Радио Видин. Негов подател е Здравка Гергова от Козлодуй, която често пътува до Видин. Наскоро жената и семейството ѝ отново използвали пътя, като се натъкнали огромна дупка. Възмутени от гледката, успели да заснемат видеоклип, показнащ лунния пейзаж по трасето.


"Пътят е в изключително лошо състояние. Последно, минавйки там преди около месец, тази въпросна дупка, която съм заснела, беше значително по-малка. Слава Богу, че намалихме, защото това не е дупка, станала е кратер. На видеоклипа се вижда как потъва наполовина в дупката гумата на голям камион. Не става въпрос само за тази дупка, а за всички дупки по пътя. Ние го изминаваме пътя Козлодуй-Лом-Видин често- поне веднъж месечно. Прави ми впечатление, че откакто съм била дете само се хвърлят по една-две кофи асфалт и се замазва положението. Искаме да имаме културен туризъм, да имаме връзка с атомната столица и АЕЦ "Козлодуй", всеки ден по този път минават ученически автобуси, минават пътнически и работнически автобуси, линейки... Ако една линейка бърза за спешен случай, ще стигне за три пъти повече време поради лошото състояние на пътя. Кога някой от политиците ще дойде, ще види и ще вземе решение този път наистина да бъде ремонтиран? Губят се и човешки животи. Господинът, който беше станал най-младият кмет на България, точно на следващия ден катастрофира именно в района на тази дупка и почина. Колко нещастни случая трябва да се случат, за да разберат, че има нужда от рехабилитация на пътя? Сигнализирала съм министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Надявам се, макар и в оставка, да обърне внимание на сериозността на проблема. Давам си сметка, че има и голямо бездействие от страна на кметовете", разказа Здравка Гергова.

Пътят Козлодуй-Лом е част от републиканската пътна мрежа. Заради лошото му състояние, преди две години жители на двата града събраха над 3000 подписа с искане за цялостен ремонт, а двете общини изпратиха съвместно писмо до МРРБ, припомниха от адмистрациите в двата дунавски града.

От своя страна стопанинът на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи, че предстои в кратък срок изкърпване на компрометираните участъци по трасето на второкласния път Лом - Козлодуй, на територията на областите Враца и Монтана. Мерките, които се предприемат, са за повишаване безопасността на движение. В момента за по-добра видимост на шофьорите се почиства крайпътна растителност в отсечката в област Монтана. Предвидено е машинно подравняване на банкети.

Това са краткосрочните мерки, които се предприемат спешно, за да се осигури безопасността на движение. За да се улесни трайно пътуването на хората от Лом, Козлодуй и останалите населени места в района, през тази година Агенция "Пътна инфраструктура" планира да бъдат обявени обществени поръчки за изработването на технически проекти за ремонта на около 150 км от път II-11 Дунавци - Лом - Козлодуй - Оряхово, на територията на областите Враца, Монтана и Видин. Изготвянето на технически проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени ремонтни дейности на отсечката, обясниха от пътната агенция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00