Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се отрази инфлацията на лятната почивка на хората от Северозапада

Автор:
Курорта Албена, панорама

Годишната инфлацията в България за месец май 2022 година спрямо месец май 2021 година достигна до 15.6%, според официалните данни на Националния статистически институт. Пак по данни на статистиката инфлацията в сектор "Ресторанти и Хотели" е 17,9%. 

Цените на всички стоки и услуги непрекъснато нарастват. В средата на миналия месец излязоха и официалните данни за икономическия растеж на България за първото тримесечие на годината. Тогава икономистът Георги Ангелов коментира по Радио София, че въпреки кризата България продължава да отчита икономически растеж за първото тримесечие:


"Данните на статистиката за първото тримесечие, които показват продължаващ икономически растеж, по-бавен разбира се, но при тази ситуация, това че въобще имаме икономически растеж е положителен факт. Което означава, че българската икономика произвежда повече, което позволява от своя страна и доходите да растат по-бързо от инфлацията. По друг начин казано - реален икономически растеж означава, че доходите и покупателната способност могат да растат по-бързо от инфлацията. Което е на макро ниво положителният факт. Проблемът на микро ниво е, че не е равномерно това разпределение. Някои сектори много печелят от сегашната ситуация, има други, на които им е по-трудно... Тук основното предизвикателство е как да се балансират нещата, да се компенсират тези, които губят от ценовия шок и съответно като цяло икономиката и домакинствата да вървят нагоре в положителна посока".


Въпреки реалния икономически растеж, макар и малък, инфлацията е 15,6%. Как се отразява продължаващото поскъпване на сектор туризъм в момента? Това обясни за Радио Видин Красимира Асенова, собственик на туроператорска агенция във Видин:


"Влияе много негативно, то е ясно, и трябва да лавираме, да се преборим. С гориво, с хотели, таксите по музеите - те се качиха тотално, двойно - 50 процента или направо 100 процента. Дестинацията, която я планира човек и калкулира една цена, тя изобщо не е това, което се получава на крайния резултат... На този етап нашето море просто е много скъпо. Цените, които бяха пакетните- на 520, на 600 в момента са 1100- 1200 - двойно. В самите хотели цената е 100 процента отгоре и плюс като сложим горивата, които варират - днес е една цена, утре е друга, и пакетът няма как да стане с ниска цена. Говоря с агенти, с които работя много отдавна, опитват се да предложат специална цена, за да мога да не оставя и нашето море. Албанската ривиера - от 2009 сме там, те не са много покачили, някъде към 10 процента да кажем. Но пък горивото и там цената му е висока".


Почивката в чужбина би ни излязла почти колкото тази в България, обясни още Красимира Асенова. Като допълни, че по нейни набюдения хората биха се лиши от нещо, за да направят хубава екскурзия или почивка.

Как се отразява нарастващата инфлация на хотелиерите? Разказа за Радио Видин Николай Коновски, управител на СПА хотел в курортния град Вършец:

"Инфлацията се отразява на всеки гражданин, намалявайки покупателната му способност, което означава, че той, за да запази стандарта си на живот, трябва да свие значително пазарската си кошница. Туризмът не е от първичните потребности, така че той остава на по-задна позиция. Естествено, човек трябва първо да си купи храна, да си плати сметките и чак след това може да мисли за туризъм. И затова наистина нашият сектор е най-потърпеш, когато сме в условия на инфлация. Отделно увеличаването на цените на суровините, продуктите, енергоносителите води до повишаване на себестойността на нашия продукт, което ни принуждава да повишим и неговата цена и в условията на намалено търсене, заради инфлацията, допълнително повишената цена заради по-високата себестойност води до допълнително намаляване на търсенето. Така че нашият сектор е може би най-потърпевшия и при нас най-бързо се усещат ударите на инфлацията... Компромиси не бих казал, че правим, по-скоро се ориентираме към производството на собствена електроенергия, на намаляване на разходите си за енергоносители, просто увеличаване на нещата, от които можем да спестим, без това да се отрази на качеството и разчитаме най-вече на редовните си клиенти... Между 10 и 20 лева на ден на стая има увеличение, което е заради по-високата себестойност на продукта, който предлагаме... Има лек спад в търсенето, който сме сигурни, че се дължи изцяло на инфлацията".

Как ще повлияе на лятната почивка непрекъснато нарастващата инфлация на едно средностатистическо видинско семейство - това обясни за Радио Видин Василена Тодорова, която работи в сферата на медийния анализ и със съпругът ѝ Теодор и седемгодишният годишния им син всяка година ходят на почивка:

"Ние сме си запазили почивка още преди тази обстановка да настъпи, нямам идея как ще повлияе, в реална среда най-добре ще се види. Предполагам, че ще се поограничим от някои други екстри, но пък в крайна сметка нищо не е задължително и нищо не е на всяка цена. Моето семейство, когато ходи на почивка, позволяваме си да си починем повече, отколкото да се поглезим, така че предполагам, че няма да повлияе негативно- ще има някакъв ефект, но няма да е негативен. Моето семейство всяка година почива в България, защото ние смятаме, че трябва да подкрепим българското. Харесали сме си определено място и тази година отново ще го посетим. Там ни е удобно като локация, като това, което предлага самото място, като природни забележителности, климат и така нататък - това сме предпочели да е българското черноморие... Това, което при нас е много задължително, е да има храна, когато все пак се ходи с малко дете, предпочитаме да има нещо, което можем да си поръчаме готово и да се предлага от хотела, в който сме отседнали".

Ще се наложат ли ограничения при детските забавления и купуването на играчки за спомен от морето, коментира още Василена Тодорова:

"Това винаги е много голяма част от семейния бюджет - детски разноски. Ние имаме една доста интересна политика, имаме си ограничение и той има право да си вземе 2 или 3 неща. Така или иначе през годината получава доста подаръци, нали вече не сме в онези времена дето си получавахме само за Коледа, за Нова година и за рождения ден подаръци, така че той е получил доста неща и мисля, че ще се справим".

Василена Тодорова прогнозира, че тази година разходите им за почивка ще са може би около два пъти повече. Като включва и цената на горивото, допуска, че може да нараснат и до два пъти и половина. Но допълва, че именно заради това избират тази локация -  защото там няма да използват автомобила си и обяснява, че навръщане използват времето, което имат за пътуване, за да спрат по пътя и да разгледат още нещо.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00