Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографията - никога не е късно да откриеш своя скрит талант

6
Снимка: Борислав Борисов



Понякога не осъзнаваме, че притежаваме някакъв талант и хората около нас са тези, които първи го забелязват. Такава е и историята на Борислав Борисов от Видин. Един ден той фотографира крепостта "Баба Вида" с мобилния си телефон. Публикува снимката в известна група във фейсбук и фотографията се харесва от близо 5 хиляди души. Това навежда Боби на мисълта, че явно има "око" и започва да снима все повече. Скоро той разбира, че мобилният телефон не му е достатъчен и си купува професионален фотоапарат. И така повече от 6 месеца той не е спирал да снима и да придобива нови знания. Боби е на 37 години и професията му е далеч по-различна от новото му хоби - фотографията:


"Опитах да се занимавам с мобилна фотография, тъй като нямах апарат, но след това усетих, че нещо не ми достига и имах нужда да надградя себе си и да усъвършенствам това, което правя."


Видинска фото планер група приема Боби в групата, начело с фотографа Николай Наумов. 


"Той доста неща ни показа, научи ни на техники, които няма как да ги научиш от YouTube и от четене, просто трябва всичко да се види нагледно и някой да ти го покаже."


Най-предизвикателна част да бъдеш фотограф за Боби е това, че се чувстваш по-различен от другите.


"Виждаш нещата по друг начин. Обикновените хора се разхождат, говорят си за някакви забележителности, пък ти ги пречупваш през твоята призма по съвсем различен начин. Дори още преди да си направил снимката, преди да се я обработил - ти я виждаш почти в готов вариант. Това чувствам аз лично. Дали виждам залези, изгреви, всякакви светлосенки, отражения, локви... Всичко друго дето хората го заобикалят и гледат да не стъпят в тях примерно."


От самото начало Боби започва с пейзажната фотография. 


"Не бих казал, че е по-лесна, но имаш право на много опити. Заставаш срещу "Баба Вида" и започваш да я снимаш 100-200, хиляда пъти - тя си е там и не мърда. Единственото нещо, което трябва да гониш, това е светлината. Да не е много агресивна, да не е на обяд. Хубаво или да е рано сутрин, или да е в синята зона - някъде след 19 часа, когато е най-мека светлината."


В последствие обаче Боби усеща, че да снима пейзажи, не му е достатъчно и започва да снима хора. 




"Това е сериозно предизвикателство. Аз лично предпочитам непринудените снимки на хора, които не знаят, че ги снимаш или по-скоро те знаят, че ги снимаш, но не очакват точно в този момент да ги заснемеш... Това много ми допада."


В профила на Боби често могат да се видят изгреви, защото той обича да спортува и съчетава тичането рано сутрин със заснемането на изгряващото слънце. 


Постпродукцията е също любим момент на Боби:


"Въпреки хората, които не са фенове на това нещо, аз смятам, че е почти задължително, защото всички сме били свидетели на една снимка, която е прясна и необработена каква е разликата. Тук не говорим за обработка и изменяне на физиономии, хора и др. части. Тук говорим за подобрение на снимката, нищо повече. Просто малко повече цветност, малко повече някоя светлосянка."


Любимата фотография на Боби е чернобялата. 



Може да видите фотографиите на Боби тук



Чуйте цялото интервю в прикачения звук.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10