Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната класа е гръбнакът на обществото, но не е представена адекватно в парламента

Георги Драганов: Липсват политики, които адекватно да адресират задълбочаващите се проблеми

Нови избори са харч, който няма да доведе до промяна

Снимка: Архив

На 13 декември кабинетът Петков се закле в Народното събрание, след което встъпи официално в длъжност. 

99-тото правителство в историята на страната ни дойде със заявка за нулева толерантност към корупцията и обещания за мащабни преобразования, които да сложат край на бедността.

Отговарят ли на очакванията действията на четворната коалиция? Първите шест месеца на сегашната власт дискутирахме с Георги Драганов, създател и редактор на сайта за история и анализи "Война и мир".

Радио ВИДИН: Анализът за тези шест месеца изглежда е драстично различен за повечето хора. Аз пък си мисля, че е ясно какво се случва и какво не се.

"Когато видим официално регистрираната инфлация в страните в Европа, първенец е Турция, в която по принцип си има инфлационна криза от доста време, Русия, Беларус и Украйна, които са във война, Естония и Литва, и ние. Нашето правителство не успява да се справи с овладяването на ефектите от инфлацията. Инфлация от 15 % е изключително висока, това е изяждане на това, което постигнахме в последните 4 години като ръст на икономиката. За една година инфлацията изяжда всичко това, това е по официални данни на НСИ. Реално инфлацията на горива и храни е доста по-висока, инфлацията на страшно много стоки - строителни материали, автомобили, е огромна. Апартаментите поскъпват, имотите. Животът за средностатистическия българин стана много по-скъп, а доходите не се увеличават достатъчно. Това не е работа на правителството, но работа на правителството е в тази ситуация да проведе някакви политики. Българското правителство реши, че ще раздава помощи и ще тегли заеми. Аз лично не съм привърженик на тези политики. Това са грешните политики. Смятам, че в тази ситуация трябва правителството да намалява данъци. Намаляването на данъците работи веднага за всички. Даването на помощите е за тези, за които правителството прецени".

Радио ВИДИН: След като толкова време чакахме да продължи промяната, но като че ли тя не започна, за разлика от шоуто, което си е с пълна сила според мен лично.

"Промяна означава да промениш нещо. Това не дава моралната оценка дали промяната е към добро или лошо. Смъртта също е промяна - ти си жив и се променяш към друго състояние. Много хора в България бяха много недоволни от управлението на ГЕРБ - партията, която за пръв път в новата ни история управлява три мандата (с кратко прекъсване). Това за много хора предизвика много негативни асоциации. Промяната, нали, това което много хора си представяха, беше ГЕРБ да се махне на всяка цена. Това очевидно включваше връщането на БСП с лица като Румен Гечев и Корнелия Нинова. Гечев, държа да припомня, е човекът, който управляваше България, когато в мирно време си докарахме хиперинфлация 96 година. В момента този човек съветва икономическото управление на страната. Може би има някаква връзка с това, че отново не можем да овладеем инфлацията поне толкова добре, колкото други страни".

Радио ВИДИН: Едно от лицата на промяната, една от големите надежди за обикновения човек, е Бойко Рашков. Той обаче е политик, пуснал корени в системата вече над 20 години. Познат е на обществеността. Аз за самия себе си намирам за абсурдно твърдението, че той може да направи нещо срещу корупцията.

"Наскоро си припомних една хубава статия на Капитал от 2001 година относно 13тия рожден ден на Мултигруп. Един от поканените гости е Рашков. Да си припомним, че на него президентът Петър Стоянов отказва да му разпише акт, за да стане Рашков прокурор. Той също така е дългогодишен кадър на БСП. Изобщо той не е един човек, който се е родил днес или днес да влиза в политиката. За мен е странно как хората, които са били пълнолетни и в съзнание преди 20-30 години, идват и ми казват, че е възможно да направи нещо друго, освен да се саморазправи. Той е много добър в това да овладее едно силово министерство и да го ползва за постигане на политическите цели, които си е поставил. Това е факт. В момента МВР работи много добре в постигането на политическите цели. Доколко обаче МВР работи в услуга на нас гражданите? Ние виждаме, че битовата престъпност се е увеличила страшно много. Защото хората обедняват. Така започват бедните кокошкарски кражби буквално за закърпване на бюджета. Тук ние не виждаме МВР да си върши работата. МВР се занимава с политически акции, което е разбираемо, но в крайна сметка ние им плащаме заплатите на господата полицаи за да ни охраняват".

Радио ВИДИН: Думата зависимост е до болка позната в нашия политически живот. Поправи ме, ако греша, но аз смятам, че в тази страна липсва политическата култура. За пример, разбира се, можем да дадем пародията, която се разигра на 13 юни.

"За мен е тъжно, че действащ министър, макар и в оставка, си позволява да заплашва действащ  депутат с това, че ще му прати хора, за да се откаже от мястото си. Това е плашещо, не е нормално, още повече за хора, които казват, че са носители на нов морал. Неморално е  това, което чуваме в публичното пространство, че са предлагани парични средства, за да бъде спечелена подкрепата на депутат. Естествено, че това е недоказуемо, но мълвата е много силна, че така някой се опитва да сглоби парламентарна подкрепа, за да има правителство. Аз лично смятам, че в момента трябва да има правителство. Аз съм противник на новите избори. Да дадем между 50 и 100 милиона лева за нови избори ще е ненужен харч. Не мисля, че новите избори ще предизвикат голяма промяна в парламентарното представителство. Може би ще изпадне някоя от партията, ще влезе друга със сходен облик, но парламентът ще продължи да бъде разделен, както е разделен и българският народ. В момента българските партии много си позволяват да се заиграят, така е вече 2 години. Не се гледа голямата картина. Тя е, че имахме една тежка здравна криза, която доведе до една голяма икономическа криза, до печатане на пари, което доведе до тази инфлация и в момента ние вървим към стагфлация - ръст на цените и стагниране на доходите, което е възможно най-лошото нещо, говорим за поголовно обедняване не само в България, а в цял свят. Добро правителство в този момент има мерки, които може да вземе, за да омекотят натиска. То не може да реши проблема, но може да го омекоти, да го забави, може да запази работни места. В България 2 години поред загубихме много време, много се карахме, тези срещу онези, който ще е на власт. Това е причината да обеднеем повече от другите европейски народи. Опасявам се, че в момента вървим към следващата такава ситуация, в която пак ще се скараме, пак няма да мелим заедно, възможно е да хвърлим грешни пари за нови избори, за да имаме същия резултат и пак ще имаме шест месеца безвремие, в които няма да се взимат нужните и тежки решения, когато трябва, защото в криза е важно да вземеш правилното решение не просто някога, а да го вземеш когато трябва". 

Радио ВИДИН: Прекрасно знаем, че четворната коалиция беше обединена от идеята за чегъртан., която взима винаги превес над съзидателността в нашата политика. Още тогава стана ясно, че коалиционните партньори гледат доста повърхностно над повечето неща. Струва ми се, че не бяха избистрени основните проблеми. Всеки знае, че има проблеми с правосъдието и полицията, но дискусиите се изчерпаха дотук.

"За мен проблемът с правосъдието не е толкова в качеството на присъдите, които се дават, колкото във времето, нужно на българския съд да се произнесе. Той работи много бавно. Дори по елементарни граждански наказателни дела отнема години, за да стигнеш до някакво решение. Реформата трябва да отиде към това процесите да се избистрят, за да може българинът, когато отиде на съд, да получи справедливост бързо, а не след 5-10 години. Относно правораздаването - мисля, че повечето хора биха се съгласили с мен, както и с оценката ми за работата на МВР. МВР, благодарение на това, че се замогнахме в последните години, намаляха кражбите и се почувствахме, че живеем в по-нормална страна. После пак започнахме да обедняваме, а с това се завърна и бедната битова престъпност. МВР има ограничени възможности какво може да направи. Няма как до всеки гражданин да има полицай през цялото време. Въпросът е да се повиши разкриваемостта на престъпленията, за да може всеки българин, когато му откраднат катализатора на колата, да отиде в близкото РПУ и да подаде сигнал, а не да пие една студена вода. Тук е работата на управляващите - да върнат доверието в хората, че когато нещо такова се случи, отсреща държавата ще бъде на тяхна страна. Това е промяната, която не я виждаме. Аз съм наясно, че това са процеси, които са външни - икономическата криза не е породена тук, но пак казвам - има какво да се направи от страна на правителството за смекчаване на удара, но аз не виждам политики, които адекватно да адресират ситуацията".

Радио ВИДИН: Каква е гледната ти точка за проблема с ДПС и Русия? Това ли е нещото, което възпрепятства правителството?

"ДПС са може би най-професионално съществуващата партия в България. Направо бих ги оприличил на корпорация във възможно най-неутралния смисъл. Това са хора, които инвестират в кадрите си още от деца. Днес те си подготвят хората, които ще бъдат в ДПС след 25 години.Те са може би партията с най-много експерти. Много пъти се е случвало, когато дойде поредното екзотично предложение от някой меко казано аматьор депутат, ДПС да се съгласят разума. Много пъти много хора са искали да пипат работещи системи заради популистки възгледи, популистки печалби, краткосрочни електорални печалби. ДПС са били хората, които са спирали тези процеси. Безспорно ДПС са свързани не толкова с Турция, колкото с бившата Държавна сигурност, а това е нещото, което сплотява тази партия. Свързани са с други служби, включително бившите съветски. Отношенията ни с Русия: Русия води война в Украйна в момента. Русия застрашава живота на 200-400 хиляди етнически българи там. Ние не можем да останем слепи и глухи за страданията на нашите събратя. От друга страна, години наред много хора бяха в ролята на полезни идиоти на Русия в България, като бяха противници на шистовия газ, на проучванията. Днес, ако ние имахме наш добив, ние нямаше да зависим от благосклонността на тази или онази страна. Ако имахме изградени връзки, ако можехме да купуваме от повече от едно място, нямаше да зависим от Русия по такъв начин. Това не е само български проблем. Това е проблем, който съществува в същата, дори в по-голяма степен в Германия и други европейски държави, защото имаме една зелена идеология, която твърди, че е много лошо да купуваме газ и нефт от диктатор, руски, саудитски, но няма никакъв проблем да купуваме вятърни перки и соларни панели от тоталитарна държава като Китай".

Радио ВИДИН: Има ли надежда, че някой ден, по-скоро в близко бъдеще, нещата ще изглеждат по-адекватно, отколкото в последните дни?

"Естествено. Има много хубав принцип "и това ще мине". Всичко е временно. Аз вярвам, че в България има повече от достатъчно хора, които са едновременно кадърни, работливи, способни или рано и късно ще бъдат организирани. В България се появи една не малка средна класа, мога да кажа, че и аз съм нейн член. Тази средна класа не получава своето адекватно политическо представителство. Някога ще го получи и ще защитава своите интереси. Тогава ще бъдат с една идея по-балансирани нещата, защото в настоящия парламент ние имаме представители на много богатите хора, имаме представители на много бедните хора, имаме партии, защитаващи тези интереси. Никой обаче не защитава интересите на средната класа,която плаща най-много данъци, която дава най-много работни места, която е гръбнакът на една нация. Затова имаме това усещане за дисфункционалност на политическата ни система, защото страшно много хора не са адекватно политически представени. Ние сме млада демокрация, може би до едно поколение нещата ще си дойдат на мястото, където трябва".


БНР подкасти:

Вижте още

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00

Подават ли си ръка предприемачите в Северозапада?

Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли някога човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация, обаче е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи. Уникалните..

публикувано на 14.02.24 в 10:45

Обезлюдяването на региона стана централна тема при обсъждането на бюджета на Видин

Общинският съвет във Видин одобри проекта за бюджет на Общината за тази година. Той ще е в размер на 90 650 534 лева. Приоритетите в него са свързани с благоустрояване на Видин и населените места в общината, индустриализация, инвестиции за по-чист въздух, повече социални услуги, развитие на културния календар и спорта, обясниха от Общината. Още в..

публикувано на 13.02.24 в 12:47