Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Средната класа е гръбнакът на обществото, но не е представена адекватно в парламента

Георги Драганов: Липсват политики, които адекватно да адресират задълбочаващите се проблеми

Нови избори са харч, който няма да доведе до промяна

Снимка: Архив

На 13 декември кабинетът Петков се закле в Народното събрание, след което встъпи официално в длъжност. 

99-тото правителство в историята на страната ни дойде със заявка за нулева толерантност към корупцията и обещания за мащабни преобразования, които да сложат край на бедността.

Отговарят ли на очакванията действията на четворната коалиция? Първите шест месеца на сегашната власт дискутирахме с Георги Драганов, създател и редактор на сайта за история и анализи "Война и мир".

Радио ВИДИН: Анализът за тези шест месеца изглежда е драстично различен за повечето хора. Аз пък си мисля, че е ясно какво се случва и какво не се.

"Когато видим официално регистрираната инфлация в страните в Европа, първенец е Турция, в която по принцип си има инфлационна криза от доста време, Русия, Беларус и Украйна, които са във война, Естония и Литва, и ние. Нашето правителство не успява да се справи с овладяването на ефектите от инфлацията. Инфлация от 15 % е изключително висока, това е изяждане на това, което постигнахме в последните 4 години като ръст на икономиката. За една година инфлацията изяжда всичко това, това е по официални данни на НСИ. Реално инфлацията на горива и храни е доста по-висока, инфлацията на страшно много стоки - строителни материали, автомобили, е огромна. Апартаментите поскъпват, имотите. Животът за средностатистическия българин стана много по-скъп, а доходите не се увеличават достатъчно. Това не е работа на правителството, но работа на правителството е в тази ситуация да проведе някакви политики. Българското правителство реши, че ще раздава помощи и ще тегли заеми. Аз лично не съм привърженик на тези политики. Това са грешните политики. Смятам, че в тази ситуация трябва правителството да намалява данъци. Намаляването на данъците работи веднага за всички. Даването на помощите е за тези, за които правителството прецени".

Радио ВИДИН: След като толкова време чакахме да продължи промяната, но като че ли тя не започна, за разлика от шоут