Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научен екип с изследване в населени места от община Димово

3
Снимка: Ивелина Николова


Изследване на религията, бита, културата и традициите в четири села от Община Димово - Владиченци, Извор, Мали Дреновец и Държаница, проведе научен екип към Пловдивския университет. Обхванати са и два манастира - Изворският и Добридолският. Проучването е извършено по проект, финансиран от Фонд "Научни изследвания“ (МОН) под наслов „Християнското и културно-историческото наследство на Северозападна България - стратегии за съхраняване и транслиране на локални идентичности". 
Част от екипа са богословът д-р Ивелина Николова от Пловдивския университет и Христина Кирилова от Регионален исторически музей Видин. Двете са родом от село Владиченци и любовта към него е причината да искат да го изследват.

"Идеята тръгна преди четири години, когато заедно с Христина Кирилова от РИМ - Видин участвахме в един друг проект към Философско-историческия факултет, посветен на трансформиращото се село, и тъй като двете с нея сме родом от село Владиченци, което винаги е имало много специално място в нашите сърца, решихме да изследваме това село. Направихме необходимото, излезе едно монографично изследване, свързано със селото, и когато проектът приключи, на нас не ни се искаше да приключваме изследването на село Владиченци. Тогава сформирахме втория проект, кандидатствахме във Фонд "Научни изследвания". Проектът беше спечелен, само че с една много по-широка палитра на изследване, тъй като към Владиченци прибавихме и Мали Дреновец и Извор, Държаница, Добридолския и Изворския манастир", каза Ивелина Николова. 

11 научни съчинения, учебна литература и етнологичен анализ на народни песни са издадени в резултат от изследването. По проекта е подкрепено и изграждането на православния храм на село Владиченци, каза Ивелина Николова:

"Беше заложено да се издадат няколко монографски статии и студии в списания, които са в България и чужбина. Разбира се,  ние успяхме да постигнем това, въпреки че през този период ни завари тежката коронавирусна ситуация. От една страна, това възпрепятства нашите пътувания до Видин, но в същото време ни помогна да можем да работим на място и да излязат тези научни съчинения...Изследванията се центрират главно върху селата Извор и Владиченци, заради това че информацията, която намирахме за тях, беше много по-обилна за разлика от тази за останалите места. Голяма част от архивите на Изворския и Добридолския манастир ги няма. А ние не бихме могли да изграждаме каквито и да било научни изследвания, ако няма такава изворова, първична литература...А практическият резултат е свързан с довършването на дейностите по храма в село Владиченци..."

В момента изграждането на храма е спряно, тъй като строителите са украинци, част от които са в родината си и са възпрепятствани да довършат своята работа. От екипа на проекта се надяват до края на лятото дейностите да бъдат подновени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00