Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След всичко, което се случи, резултатите от социологията ще бъдат изненадващи

Светослав Малинов: Предсрочни избори сега са вредни и преждевременни

Този парламент вече не е в състояние да работи със стабилно мнозинство

Снимка: БГНЕС

На политическата сцена, в началото на лятото, отново стана горещо. Една от управляващите партии се оттегли от коалицията. ГЕРБ използва момента и внесе вот на недоверие, така отново сме изправени пред угрозата от предсрочни парламентарни избори.

"Не мисля, че има кой знае какви неясноти относно начина, по който се стигна до този вот на недоверие. Мисля, че е вот, предизвикан от поведението на ИТН, който вот със сигурност не беше планиран от ГЕРБ и ДПС. Твърде вероятно е той да не е и много желан от опозицията, но в случилата се криза ГЕРБ и ДПС нямаха друг ход освен да поемат инициативата, защото пък ще излезе, че се създава възможност за падане на правителството, а те не се възползват. Ситуацията е изключително вредна с оглед на това, че дори опозицията, а от социологическите проучвания виждаме, че и част от избирателите на ДПС и ГЕРБ, не смятат, че в момента трябва да се отива на нови избори. Ситуацията е особена тъкмо с това- нежеланието на избирателите, а и скритото нежелание на партиите, да отидат на избори", коментира в "Посоките на делника" доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в Софийския университет и бивш евродепутат от ЕНП.

Според Малинов в момента няма обществена нагласа за предсрочни избори.

"Още в нощта на миналите избори стана ясно, че това превителство няма да изкара пълния си мандат- прекалено нестабилно е, прекалено сложна е конфигурацията, но въпросът кога ще има избори най-често получаваше отговор "около местните избори", когато в средата на мандата по естествен начин се получава вот на недоверие от самите избиратели. При демокрацията е най-добре нещата да започват с промяна в обществените настроения, да започват с някакви доказателства, че има ново мнозинство в страната, а не в партийните елити. В този смисъл тези избори са предизвикани, преждевременни и крайно неубедителни за самите избиратели. Наруши се естественият ход, защото сами разбираме, че при 4-годишен мандат очертаващите се избори на шестия или седмия месец не биха могли да бъдат възприети дори от тези, които не харесват правителството."

Дори и вотът на недоверие да не получи необходимата подкрепа в парламента, правителството трудно би управлявало с крехко мнозинство, смята политологът.
 
"Не мисля, че това ще стане, но ако все пак стане би се получило с още отцепници от ИТН и още една-две изненади от други партии. Каквото и да стане, когато говорим за вот на недоверие, винаги свеждаме нещата до две хипотези- успешен вот, който ни отправя към вече много добре познатата процедура от миналата година, или, ако вотът не мине, някакво закърпване на положението на ръба на 121 депутати, което обаче ще бъде неубедително, изнервящо и не може да бъде дългосрочно. А що се отнася до формиране на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, не мисля, че това в момента е възможно, не мисля, че това е желано, защото ще бъде несигурно, няма да отговаря на изборните резултати. По-добре е да се концентрират депутатите, да приемат определени неща сега, определени поправки в законите, за да усвоим и да приемем европейските пари, които са наши- говоря за Плана за възстановяване, и след това да се отиде на предсрочни избори, защото така или иначе този парламент вече не е в състояние да работи със стабилно мнозинство."

Ситуацията на политическата сцена е изнервена и заради войната в Украйна и икономическите последствия, каза още Светослав Малинов.

"Страстите се нажежиха, защото всички разбират, че ситуацията не е нормална. Нямаме мирно време, в което да се работи спокойно и да се планира, войната в Украйна има пряко въздействие върху нас. Имаме поредица от негативни икономически последствия, огромната част от които се дължат тъкмо на тази война, която беше абсолютно непредвидена за огромната част от политическия елит на света. В този смисъл залозите са много високи, защото сме разделени относно характеристиките на войната, какви цели има България, кое е най-добре за нас. И точно в този момент естествената интуиция на всички е, че трябва да имаме стабилност поне що се отнася до вътрешна политика, до правителство. Ето защо нещата са изнервени. Каква е точно ситуацията в ИТН ще разберем докрай може би малко след следващите избори, но виждаме, че действията на лидера на ИТН и на останалите около него не могат да убедят собствените им депутати в своята правота, а какво остава за българските граждани."

Малинов смята, че е твърде рано да се прогнозира как би изглеждало бъдещо управление на страната.

"Много е трудно да се прецени как гражданите ще реагират на всичко това, което стана през последната седмица, защото волю-неволю ГЕРБ и ДПС стават част от това преждевременно сваляне на правителство, което, дори и да не е популярно, при всички случаи още не беше преминало границата, при която хората биха приели предсрочни избори като нещо нормално. Ние не знаем и няма да знаем поне още две седмици какви са социологическите проучвания по същество, така че бих се въздържал да прогнозирам следващо управление. От политиците зависи по време на кампанията към кого ще изграждат мост и срещу кого ще се конфронтират. В момента говоренето е крайно радикално и никой с никого от проатлантическия лагер не би могъл да прави компромиси. В момента да се говори за бъдещо коалиране е недалновидно."

Възможно е нажежените до червено политически страсти, не просто да не отблъснат избирателите, а дори да повишат избирателната активност, прогнозира преподавателят по политология.

"Ако моята хипотеза е вярна, че тези избори биха били не просто вредни, но и преждевременни от гледна точка на общественото мнение, може да се получи обратен ефект- някакво желание за защита на това правителство, някаква симпатия към наистина много грубо и необяснимо разрушената коалиция. В този смисъл, вместо разочарование, да се породи още по-голяма решителност за защита. Отчаянието при демокрацията не е добър съветник, а и демокрацията винаги отваря нови възможности. Да се отчае човек, който живее при диктатура, където знае, че няма да има промяна, няма да има избори. При нас не е така, при нас има избори и във всеки един момент ние можем да променяме нещата. Последните години показаха, че това наистина е така. Отчаянието много често не е и много умна позиция в демокрацията. Мисля, че няма да бъде основното на тези избари. Нека да не забравяме, че когато политиците се обиждат взаимно, хората вземат страна, освен че се разочароват. Мисля, че в момента се раждат нови симпатии. След 3-4 седмици резултатите от социологията ще бъдат изненадващи."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00