Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Иванка Нинова мечтае да върне жаждата за класическа музика на видинската публика

Иванка Нинова, оперна певица
Снимка: личен архив

Две музикални събития доведоха отново във Видин оперната прима и педагог проф. Иванка Нинова. Нейни студенти от класа по класическо пеене от Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще изнесат годишния си концерт съвместно със Симфониета Видин. Проф. Нинова се върна в родния си град и заради предстоящите Летни музикални празници, които започнаха преди година по нейна инициатива.

Първият концерт със студенти и Симфониета Видин (тогава симфоничен оркестър) е от 1992/93 година, спомня си проф. Нинова:

"Аз току-що бях започнала да преподавам в Академията, имах вече свой клас, бях довела първите си студенти. С малки прекъсвания ние сме тук всяка година. Огромно е значението на тези концерти, защото един певец, за да израсне, за да може да добие самочувствие, за да получи опита му трябва сцена. Уроците, които ние правим в клас, те са задължителни, необходими. Те са в основата на това израстване, но без сцената и без оркестър е невъзможно да получиш една цялостна картина в обучението на един певец, защото това да се пее в стая, да се пее с пиано е твърде по-различно отколкото да застанеш пред един оркестър и да изпълняваш ариите в оригинала, в който са написани."

За някои от студентите това ще е първо излизане на сцената, други - вече са идвали във Видин, като асистента на проф. Нинова - Ева Перчемлиева - Тъканова, която приема Видин като роден град:

"Една голяма част от моите студенти през годините, които са били тук, когато се събираме или се виждаме или чуваме, казват, че това са били едни от най-хубавите години, които са имали през студентството си, идвайки точно тук във Видин за тези концерти." 

И тази година студентите ще представят разнородна програма. Концертът е на 23 юни от 19:00 часа, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров: 

"Арии и ансамбли от Моцарт, от Пучини, от Верди. Нещо, което в последните две години правим, към тези арии, в които в оригинал има хор, ние сме се опитали да направим ариите така в оригинал - тези студенти, които не са солисти в тази ария всъщност участват като хор и помагат по този начин на колегите си, за да се получи за публиката една цялостна картина. Класът ми е някъде от около 18 човека, почти всички са тук. Тази година има една много мощна група от китайски студенти, които са в класа ми, те са 9 на брой, но в момента тук са 7 или 8 от тях. Това е различното. Определено не са пели с оркестър, а от моите ученици, също има двама - трима, които за пръв път ще пеят с оркестър тази година."

Проф. Нинова е автор на идеята за Летните музикални празници във Видин, които се проведоха за пръв път минала година. Тази година културното събитие ще има второ издание на 8 и 9 юли. В първия ден е операта "Трубадур" на Верди, а във втория - оперетата на Имре Калман "Царицата на чардаша". Тази година събитието ще се проведе пред Стамбол капия. Диригент на първия спектакъл е Григор Паликаров, сред поканените изпълнители са солистите на Варненската опера Пламен Димитров и Валерий Георгиев, родената във Видин Габриела Георгиева и Петър Найденов. В "Царицата на чардаша" видинчани ще видят и чуят солистите на Музикалния театър в София: Добринка Икономова, Александър Мутафчийски, Катерина Тупарова и Пени Пирозов. Ще гостуват и солисти от Русенската опера: Стоян Стоянджов, Илия Деверджиев, Йоланта Николаева. Диригент ще е Димитър Косев. И в двата спектакъла ще участва Плевенския общински хор "Гена Димитрова", под диригентството на Анелия Дечева.

"Надявам се да зарадваме видинската публика. Бих се радвала ако видя моите съграждани да дойдат на тези празници, защото се надявам те наистина да бъдат празници. Много бих искала да се възроди във видинската публика това желание да слуша класическа музика, както е било в началото на миналия век. Правейки тези празници, това е моята идея - да върна духа във Видин, тази жажда за този тип музика, която е имало в нашите деди", каза проф. Нинова.

Вижте още

Състезание по риболов започна в Ново село

Риболовна надпревара  започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт.  В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом..

публикувано на 01.07.22 в 08:55

Летни приключения в музея във Враца

Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи.  Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея.  Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като..

публикувано на 30.06.22 в 15:55

Вижда ли се краят на опашките от тирове към Дунав мост 2?

Достигнат е пределният капацитет от възможности за пропускане на товарни автомобили на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" 2. Причините за образуването на опашки от изчакващи пред пункта, е изключително големият брой транспортни средства, увеличението на които се дължи на преориентиране на маршрути на движение на доставките, на..

обновено на 30.06.22 в 15:20

Джулай морнинг във Видин

Джулай морнинг ( July Morning – Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света.  Символичното..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на  най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са..

публикувано на 30.06.22 в 11:45

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35