Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Белоградчик се готви за своя празник

Снимка: РАДИО ВИДИН, Архив

Празникът на Белоградчик води своето начало от 1906 г., когато за първи път - на Петровден - 29 юни, е проведен Белоградчишкия панаир. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. Петър произхожда от гръцката дума за камък. Ето защо нашите предци свързват Петровден със скалите.

Тази година честванията ще започнат със Света литургия в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" в 09:00 часа. От 17:30 часа на площад "Възраждане“ духовият оркестър към НЧ "Развитие - 1893г.“ ще даде началото на общоградско тържество.

Тази година знакът "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината” ще бъде връчен на д-р Тодор Вълов. След това празникът ще продължи с концертна програма с участието на ДГ "Иглика”, Мажоретен състав, Вокална група "Звънчета” и "Школа за народни танци” към Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс Белоградчик и певческа група "Пей сърце“ към пенсионерски клуб "Мадона“.

В Художествената галерия "Вълчо Вълчев“ ще бъде подредена изложба на детски рисунки от Националния конкурс „БЕЛОГРАДЧИК - СКАЛНАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ“.

Тъй като по традиция празникът на Белоградчик е начало и на традиционния панаир, тази година проявите ще продължат и в следващите дни. На 30 юни от 17:30 ч. в ще гостува Общинският драматичен театър - Видин с постановката "Няма да платим, няма да платим!". Представлението ще се играе в салона на читалището, а входът е свободен.

На първи и втори юли панаирът продължава, като за всеки ще има по нещо - детски люлки, атракциони и бирарии. На първи юли от 20:00 ч. ще започне концерт на Йордан Йончев - Гъмзата, а на втори юли- събота, също от 20:00 часа концерт ще изнесе Наташа Джорджевич. В същия ден по традиция в Заседателна зала на общинската администрация от 17:00 ч. ще започне творческата среща на Литературен клуб "Георги Савчев" при НЧ "Развитие - 1893 г." , която се организира съвместно с Дружеството на писателите от Видин.

По публикацията работи: Катя Борисова
Вижте още

Резултатите от външното оценяване - червена лампа за образованието у нас

"Учи, за да не работиш"  е фразата, която някога родителите казваха на децата си, за да ги насърчат да ходят редовно на училище и да си пишат домашните. Днес положението е обърнато има много хора, които са учили и не работят, защото няма къде. В същото време често чуваме ученици и студенти да се оплакват защо трябва да учат нещо, което никога..

публикувано на 30.06.22 в 10:05

Остават ли народните занаяти символ на трудолюбието?

През годините българските традиционни занаяти са успели да създадат предмети и произведения, чиято стойност и днес е устойчива на силата на времето. За направата на различните изделия родните занаятчии са използвали местни суровини и материали, а здравината и качеството на сътвореното от неуморните ръце на майсторите не спира да радва и удивлява...

публикувано на 29.06.22 в 11:17

Андрей Вълчев: Време е за управление, което мисли за хората, бизнеса и общините

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Дотук се стигна след като правителството на Кирил Петков подаде оставка в резултат на първия успешен вот на недоверие в новата ни история. Защо отново сме в политическа криза и на хоризонта все по-ясно се очертават предсрочни..

публикувано на 28.06.22 в 12:52

Политическата криза и отражението й върху живота ни

Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в деловодството на Народното събрание. Народното събрание продължава работа и трябва да приеме актуализацията на държавния бюджет, за да бъде гарантирана подкрепата за хората и бизнеса. Ще се отразят ли политическите сътресения на живота на хората- това коментираме в "Посоките на делника"...

публикувано на 27.06.22 в 14:05

Горна Бешовица - село с интернет, малко пенсионери и англичани

Китното село  Горна Бешовица, община Мездра  се намира на 30 км източно от Враца. Характеризира се с пресечено-хълмист терен, а  надморската височина е 400 м. Селото е възникнало епохата на неолита, съществувало е и  през българското средновековие.  Пред красивата  сграда на общинската администрация ни посреща кметският наместник Палома Христова  -..

публикувано на 24.06.22 в 14:00

И пак цъфтят липи... пак се режат клони и се мете липов цвят...

В сезона на липите, няма сила, която да спре вандализма при брането на липов цвят. За поредна година, за определени групи от хора, цъфтежът на липите не е просто усещане за приятен аромат, а просто бизнес. Берат липовия цвят, продават го, изкупуват го и най-лошото - унищожава липите. Те чупят клони и секат цели дървета, само и само да оберат нужната им..

публикувано на 23.06.22 в 11:30

Необходима ли е нова актуализация на бюджета- за какво настояват синдикатите?

Миналата седмица, в ситуация на разгорещени страсти в НС, депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В сметката е заложено да харчим малко повече отколкото изкарваме. Точните разчети показват, че до края на годината е планирано да изхарчим с близо 2 млрд. лева повече. Ръст ще има и при приходите- с близо 1 млрд. 650 млн...

публикувано на 22.06.22 в 11:20