Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фолклорен събор започва във видинското село Делейна

| обновено на 25.06.22 в 10:17
Снимка: Радио Видин

Първи фолклорен събор "Делейняна" ще се проведе днес в село Делейна, община Брегово. Идеята е да се покаже фолклорното богатство на региона и да се запазят традициите на предците ни, каза кметският наместник Огнян Тончев: 

"Няколко активисти от нашето село се събраха около идеята да организираме фестивал на традиционни облекла и танци. Програмата е изпъстрена от автентични танци, дефилиране на мъже и жени, да покажат автентичните носии за нашия край. Ще има жури, което ще оценява носиите и ще има награди за най-добрите носии. Ще има солови изпълнения. Идеята е да стане традиция, ежегодно да провеждаме такъв фестивал и винаги традициите да са живи, за да ги преведем през времето към бъдещите поколения."

Във фоайето на читалището ще бъде подредена етнографска изложба "По следите на времето", в която са показани носии и елементи от бита на хората в Делейна. В първото издание на фолклорния събор "Делейняна" жури ще оценява традиционното облекло, но организаторите имат идея всяка година акцентът да е различен, каза Любо Еремиев от читалищното настоятелство:

"Тази година основният акцент е върху националните носии. Догодина мислим да бъде върху танцовия фолклор и специално върху това, което е популярно - влашко хоро "Делейняна", което още е известно като "Батута". Искаме конкурсния характер на програмата да бъде върху най-интересното изпълнение на батут или делейняна. Така че отсега приканваме съставите, гостуващи догодина да си подготвят различни варианти на батута."

Над 150 самодейци от региона ще участват във фолклорната проява. Гости на празника са и танцьорите от Фолклорна студия "Северняци". Преди началото на фестивала на фасадата на читалището ще бъде официално открита паметна плоча на Васил Левски, по инициатива на Общински комитет "Васил Левски" и Община Брегово. 
Фолклорният събор ще завърши с общо хоро и пищна заря. 
Вижте още

Снимката на 4 юли 2022 година

В навечерието на професионалния празник на служителите в МВР- 5 юли, на тържествена церемония бяха отличени 99 служители на ОДМВР- Видин и 28 служители на РДПБЗН-Видин. Министърът на вътрешните работи е наградил с "Почетен знак на МВР - II степен" старши комисар Петър Коцин - директор на ОДМВР-Видин. В ОДМВР Монтана бе проведено тържествено..

публикувано на 04.07.22 в 18:10

Белоградчик посрещна Пробега на мира

Пробегът на мира пристигна в Белоградчик. На Централния градски площад, участниците в инициативата бяха посрещнати от Антон Трифонов, заместник- кмет на Общината. Капитанът на Пробега Садананд Магий отправи благодарност за сърдечното гостоприемство, като разказа на присъстващите граждани за идеята на инициативата:  "Мирът не означава..

публикувано на 04.07.22 в 17:33

Масов поход "По стъпките на Вазов" организират в Берковица

С масов поход до връх Ком, Берковица ще отбележи 172-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица в периода от март 1879 до септември 1880 г.  Община Берковица организира събитието за шеста година. Тази година инициативата  съвпада с рождената дата на поета (9 юли).  В негова чест, на върха, ще се..

публикувано на 04.07.22 в 17:02

Задържаха извършителите на побой в село Галиче

Под ръководството на Районна прокуратура- Враца, Териториално отделение- Бяла Слатина, се води разследване за нападение над възрастен мъж в с. Галиче. През вчерашния ден  73-годишен мъж бил нападнат в дома си в с. Галиче. Две лица влезли в жилището му, като употребили сила- нанесли удари по входната врата и я извадили от пантите. Вследствие на..

публикувано на 04.07.22 в 16:52

Видински математици със златен медал на международно състезание

Златен медал спечели отборът на видинската математическа гимназия на финала на Деветото международно състезание "Математика без граници", което се проведе от 1-ви до 5 юли в Несебър.  Никола Емилов (11 клас), Николай Евгениев (9 клас) и Слав Славов (9 клас) от ППМГ "Екзарх Антим I" Видин триумфираха със златните медали в отборното класиране на..

публикувано на 04.07.22 в 15:39

Община Мездра ще финансира проекти по Програма "Малки местни инициативи“

Общинският съвет в Мездра одобри за финансиране и изпълнение до края на тази година шест проектни предложения по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022". Това решение бе взето единодушно на юнската сесия на местния парламент. Проектите са подадени от пет Инициативни комитета и едно Сдружение на собствениците. Със средства от общинския..

публикувано на 04.07.22 в 15:13

Готвят протест заради спрените пари за Рациария

Във видинското село Арчар са готови на протест заради спряното финансиране за археологическия обект Рациария. Над сто души от селото, което е най-голямо в областта, работят на обекта каза кметът Веселина Данаилова: "На хората това им е препитание през летните месеци и чакаха с нетърпение тези разкопки. Питат какво може да се направи, ако нищо не..

публикувано на 04.07.22 в 14:50