Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Санират нови 13 жилищни сгради във Видин

Снимка: Радио Видин

Във Видин стартира проект за обновяване на 13 многофамилни жилищни сгради и осигуряване на по-високо качество на жизнената среда за над 380 жители на града. Общата стойност на санирането е 3,3 млн. лева европейско и национално финансиране. Кметът на Видин Цветан Ценков:

"Разбира се бройката е недостатъчна и се надявам в следващата година и в следващия програмен период много от нашите съграждани да се организират и да си създадат така наречените организация на етажна собственост и да кандидатстват за саниране на техните жилища. Програмата има за цел наистина Видин да се превърне в едно по-чисто място за живеене."

Дейностите трябва да приключат до месец юни следващата година.

"В резултат от изпълнението на дейностите на тези 13 многофамилни жилищни сгради, те ще бъдат обновени и живущите в тях ще заплащат по-ниски сметки за отопление. Чрез спестените тонове емисии от въглероден двуокис ще се осигури по-добро качество на въздуха в града. При изпълнение на всички, заложени в работния проект, дейности ще се подобрят експлоатационните характеристики на сградите. Те отново ще осъществяват функционалното си предназначение, но вече със създадени по-добри условия за живот за домакинствата и обитателите на сградата. За хората с увреждания ще бъде подобрен и достъпът до всяка от сградите", обясни ръководителят на проекта Марияна Николова.

Със символична първа копка кмета на Видин Цветан Ценков даде началото на строително- монтажните работи. Това се случи пред блок 25 на улица "Цар Асен I", една от 13-те сгради, които ще бъдат санирани.  Той се намира непосредствено до синагогата и е построен през 1972 година, споделиха живущи. 

"Затруднение, единствено с пандемията се забавиха нещата. 2019-та сме започнали с регистрациите на сдружението и след това подадохме документи... Вече няколко години чакаме. Просто улучихме един такъв момент, но според мен е много добра инициативата и би трябвало целия град, защото друго няма. За да задържиш хората, трябва да им създадеш условия. Казаха над 57% ще бъде подобрена ефективността. Надяваме са да има някакъв ефект, но най- вече вида на блока е най- важно, защото изглежда ужасно... Може ли да не сме доволни. Направо сме щастливи, защото една част на блока е така долу-горе приемливо, но другата част..."

В рамките на проекта ще се въведат мерки за енергийна ефективност в следните многофамилни жилищни сгради:

-  блок №10 в ж.к. "Христо Ботев";

-  блок №29, вход А и Б в ж.к. "Химик";

-  на ул. "Хаджи Димитър" №24;

-  блок №1, вход А и Б в ж.к. "Плиска";

-  на ул. "Градинска" № 1А;

-  блок 2, вход А и Б в ж.к. "Георги Бенковски";

-  на ул. "Цар Иван Срацимир" №6;

-  на ул. "Цар Асен I" №25, вход А и Б;

-  на ул. "Сан Стефано" № 3;

-  блок №3 в ж.к. "Петко Каравелов";

-  на ул. "Княз Борис I" №11, вход А и Б;

-  блок № 4, вход А и Б в ж.к. "Георги Бенковски";

-  на ул. "Патриарх Евтимий" №1, вход А и Б.Вижте още

Снимката на 4 юли 2022 година

В навечерието на професионалния празник на служителите в МВР- 5 юли, на тържествена церемония бяха отличени 99 служители на ОДМВР- Видин и 28 служители на РДПБЗН-Видин. Министърът на вътрешните работи е наградил с "Почетен знак на МВР - II степен" старши комисар Петър Коцин - директор на ОДМВР-Видин. В ОДМВР Монтана бе проведено тържествено..

публикувано на 04.07.22 в 18:10

Белоградчик посрещна Пробега на мира

Пробегът на мира пристигна в Белоградчик. На Централния градски площад, участниците в инициативата бяха посрещнати от Антон Трифонов, заместник- кмет на Общината. Капитанът на Пробега Садананд Магий отправи благодарност за сърдечното гостоприемство, като разказа на присъстващите граждани за идеята на инициативата:  "Мирът не означава..

публикувано на 04.07.22 в 17:33

Масов поход "По стъпките на Вазов" организират в Берковица

С масов поход до връх Ком, Берковица ще отбележи 172-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица в периода от март 1879 до септември 1880 г.  Община Берковица организира събитието за шеста година. Тази година инициативата  съвпада с рождената дата на поета (9 юли).  В негова чест, на върха, ще се..

публикувано на 04.07.22 в 17:02

Задържаха извършителите на побой в село Галиче

Под ръководството на Районна прокуратура- Враца, Териториално отделение- Бяла Слатина, се води разследване за нападение над възрастен мъж в с. Галиче. През вчерашния ден  73-годишен мъж бил нападнат в дома си в с. Галиче. Две лица влезли в жилището му, като употребили сила- нанесли удари по входната врата и я извадили от пантите. Вследствие на..

публикувано на 04.07.22 в 16:52

Видински математици със златен медал на международно състезание

Златен медал спечели отборът на видинската математическа гимназия на финала на Деветото международно състезание "Математика без граници", което се проведе от 1-ви до 5 юли в Несебър.  Никола Емилов (11 клас), Николай Евгениев (9 клас) и Слав Славов (9 клас) от ППМГ "Екзарх Антим I" Видин триумфираха със златните медали в отборното класиране на..

публикувано на 04.07.22 в 15:39

Община Мездра ще финансира проекти по Програма "Малки местни инициативи“

Общинският съвет в Мездра одобри за финансиране и изпълнение до края на тази година шест проектни предложения по Програма "Малки местни инициативи- Мездра 2022". Това решение бе взето единодушно на юнската сесия на местния парламент. Проектите са подадени от пет Инициативни комитета и едно Сдружение на собствениците. Със средства от общинския..

публикувано на 04.07.22 в 15:13

Готвят протест заради спрените пари за Рациария

Във видинското село Арчар са готови на протест заради спряното финансиране за археологическия обект Рациария. Над сто души от селото, което е най-голямо в областта, работят на обекта каза кметът Веселина Данаилова: "На хората това им е препитание през летните месеци и чакаха с нетърпение тези разкопки. Питат какво може да се направи, ако нищо не..

публикувано на 04.07.22 в 14:50