Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник на местната инициатива организират в Лом

2
Снимка: Радио ВИДИН

Празникът на местната инициатива в град Лом тази година ще се проведе на 29 юни, когато се отбелязва Денят на река Дунав. Целта e чрез занимания на открито да бъдат популяризирани успехите и резултатите на всички реализирани инициативи на местните училища по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" /НОИР/, обявени по процедура на Местна инициативна група /МИГ/- ЛОМ, свързани с изпълнението на Стратегията на МИГ- Лом, както и по иновативен начин хората да научат за възможностите, които предоставят оперативните програми на ЕС за финансиране и подпомагане на земеделци, фирми и неправителствени организации. Празникът ще се проведе в Дунавския парк и ще започне в 16:00 часа с парад на мажоретните състави от ломските училища.

"Програмата ни е много разнообразна. Основно участници са местни училища, които реализират 5 проекта по НОИР, както и много от нашите участници са с проекти към Стратегията на МИГ-Лом в другите области. Имаме откриване на офис на открито на МИГ- Лом, който офис ще покаже реализирани до момента проекта. Едни от активните участници са Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" в град Лом. Те ще изработят едно модернистично пано, представляващо риба от отпадъчни материали. Ще видим изпълнението на детския балетен състав към читалището, който ще танцува на музиката на Йохан Щраус "На хубавия син Дунав". Освен това ще имаме модно ревю с дрехи от рециклирани материали", каза изпълнителният директор на МИГ- Лом Румяна Симеонова.

МИГ- Лом обяви конкурс за най- вкусна ломска рибена саламура в рамките на празника. В конкурса може да се включи всеки. Записвания за участие и информация може да се получи в офиса на МИГ-Лом, в сградата на ОП "Общински пазари" ет. 2, ул. "Георги Манафски" №19. Ще има състезание с балони и вода - "Дунавбол" на скаутите от СУ "Димитър Маринов", състезание между отбори от родители и деца по "Пътека на здравето", откриване на изложба, с които Местна инициативна група- Лом ще отбележи празника. 

Галерия

Вижте още

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

12-тият фолклорен събор  Жива вода  до пещерата  Венеца  край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват  Пламен Иванов  и съпругата му, които са от Монтана.  Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и..

обновено на 04.07.22 в 18:27

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли  един..

публикувано на 04.07.22 в 18:00

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов , по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация..

публикувано на 04.07.22 в 16:32

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли -това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното..

публикувано на 04.07.22 в 15:30

"Неделник" от 3 юли 2022 година

"Змей зборянин" !!! Кой е той ли? Нова книга от Антоний Танков е това. Разказите са художествена измислица, но са взети от реалния живот. Затова са си чиста истина от Северозапада. Там около Смоляновци. Но преди това преглеждаме старите вестници и ще посетим Джулая морнинг с колегата Николай Хараламбов. Отиваме и до село Делейна, където..

публикувано на 03.07.22 в 13:05

Видинчанин събра в книга историята на село Делейна и рода си

"Делейна и аз" е първата книга на Николай Николов , който представя в стотина страници историята на село Делейна и на рода си- алу Балани . Книгата е краеведска история. Докато събира историята на рода си, авторът осъзнава, че сведенията за селото, в което е минало детството му, са оскъдни. Така решава да започне да търси исторически източници за..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В  Третата неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината". "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в..

публикувано на 03.07.22 в 08:00