Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Билките са най-лековити, когато са набрани на Еньовден

Снимка: Радио ВИДИН

На 24 юни е Еньовден. Традиция на този ден е брането на билки и правенето на венци. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. 

"Аз сутрин рано бера в района на туристически център билки, но ако хората искат да спазят традицията, те трябва да се измият в течаща вода или да се отъркалят в росата преди да изгрее слънцето, защото се вярва, че водата и росата тогава са най-лековити и да наберат билки преди да изгрее слънцето, защото тогава имат лечебна и магическа сила в този момент. В района на туристическия център има доста билки, които аз пазя и бера. Това са едни от най- разпространените билки за нашия район - бял равнец и жълт, жълт кантарион. За съжаление той беше унищожен, когато го изкупуваха, но сега се появява отново. Има находище и от червен кантарион, който е много рядък тук в района. Риган, мащерка, маточина, лайка живовляк, мента, смрадлика, глухарче, копривата също е безкрайно много. Тя наистина има много лечебни свойства и и вкусна като храна. При нас също се среща и тученица, която е лечебна, но я използват в салати, като подправка за ястия", разказа Жулиета Янева, която работи в туристическия център в село Долни Лом, община Чупрене. 

За да се опазят от унищожаване лечебните растения, особено важно е събирането на билки да става по правилен начин и в разумни количества. Можем ли да комбинираме различни билки за чай ще научите от звуковия файл.
Вижте още

Състезание по риболов започна в Ново село

Риболовна надпревара  започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт.  В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом..

публикувано на 01.07.22 в 08:55

Летни приключения в музея във Враца

Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи.  Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея.  Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като..

публикувано на 30.06.22 в 15:55

Вижда ли се краят на опашките от тирове към Дунав мост 2?

Достигнат е пределният капацитет от възможности за пропускане на товарни автомобили на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" 2. Причините за образуването на опашки от изчакващи пред пункта, е изключително големият брой транспортни средства, увеличението на които се дължи на преориентиране на маршрути на движение на доставките, на..

обновено на 30.06.22 в 15:20

Джулай морнинг във Видин

Джулай морнинг ( July Morning – Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света.  Символичното..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на  най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са..

публикувано на 30.06.22 в 11:45

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35