Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Полските пожари тази година започнаха по-рано във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

31 пожари са гасили пожарникарите във Видинско от началото на месец юни. При един от пожарите са изгорели около 850 декара житни култури. През летните месеци заради природните фактори има предпоставки за по-лесно възникване и бързото разпространение на пожарите. Повечето пожари по това време от годината са предизвикани от човешката дейност, това обясни в студиото на Радио ВИДИН главен инспектор Георги Георгиев от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението": 

Георги Георгиев"Както в Закона за МВР, в Закона за опазване на земеделските земи и Закона за опазване на околната среда има санкции предвидени за нарушители на забраната за палене. Ние осъществяваме контрол и винаги, когато имаме установен нарушител срещу него се повдига административно наказателно производство."

Обичайно периода на пожарите свързани със земеделска реколта започва в края на юли. Тази година обаче пожарите са започнали по-рано, в самото начало на жътвата, отчете главен инспектор Георги Георгиев:

"От началото на месеца имаме 62 произшествия на територията на областта, от които 31 са пожарите. 22 са без загуби и 9 са с материални загуби. За съжаление трябва да кажа, че от тези 9 пожара, 4 можем да ги свържем с реколта. Което е много за началото на сезона. Само преди 2 дни имаме 2 пожара със загуби в житни посеви. Единият, от които бих казал, че е сериозен, около 850 дка житни култури изгоряха между селата Кутово и Сланотрън. В същия имаме произшествие при, което освен половин декар посеви са унищожени фургони и паянтови постройки. И благодарение на нашата намеса са спасени 2 броя леки автомобили и 6 броя сгради."

Главен инспектор Георги Георгиев призова за бдителност в пожароопасния сезон и напомни, че не бива да се пали открит огън дори и за битови нужди във ветровито време. Абсолютно е забранено почистването на земеделски земи чрез изгаряне. 

Повече за превенцията по време на пожароопасния сезон може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Децата от ОУ "Христо Ботев" село Крушовица почиват на море и на планина

Правителството одобри нови 4 410 500 лева за почивки на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Жегите са опасни и за домашните любимци

Високите температури през лятото са предизвикателство не само за хората, но и за животните. Домашните любимци страдат от горещина и жажда не по-ма лко от стопаните си и това е факт, който често се пренебрегва.  За съвети как да извеждаме любимците си навън, как да ги транспортираме и въобще какво трябва и не трябва да правим, се..

публикувано на 09.08.22 в 16:25

"Белокаменица - 2022" очаква гости от цялата страна

Шестият национален фолклорен фестивал "Белокаменица - 2022" ще се проведе в мездренското село Царевец на 27 август.  В него ще вземат участие вокални групи, духови оркестри, фолклорни ансамбли, танцови колективи, хорове за народни песни от страната.  Организатори на фестивала са община  Мездра, кметство Царевец и Народно читалище "Просвета - 1928" -..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Честит празник на книголюбителите

9 август е определен като международен ден на книголюбителите и по-точно на хората, които обичат да четат книги.  Книгите си остават незаменими приятели, които ни водят  към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в..

публикувано на 09.08.22 в 12:40

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека...

публикувано на 09.08.22 в 08:38

Фестивалът в Гуча - Балканска музикална емоция

Популярният фестивал на балканската духова музика в сръбското градче Гуча се проведе от 5 до 7 август. Това бе неговото 61-во издание. Според тазгодишната програма съборът се завърна към традиционните си ценности, като акцентът ще бъде преди всичко върху духовата музика и културно-художествената програма. Този фестивал определя Балканският характер...

публикувано на 08.08.22 в 16:20

Изпадаме ли в депресия след дълъг отпуск

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, това твърдят психолози. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска.  Как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих?  Според  психологът..

публикувано на 08.08.22 в 15:50