Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Руши се къщата на проф. Иван Фунев в Горна Бешовица

Снимка: Радио Видин

В разруха тъне  родната къща на големия български художник и скулптор проф. Иван Фунев в село Горна Бешовица. Това споделят местни жители, които се възмущават от безхаберието на институциите, които отговарят за този паметник:


"Това е къщата на проф. Иван Фунев... Имаше доста скулптури тука, сега не знам каква им е съдбата... Подари я тая къща на кметството, тоя двор беше негов, но сега се установява, че няма документи... И тая къща музеят я взе и направи ремонт, имаше барелефи, махнаха ги, кой ги взе... Къщата беше възстановена прекрасно, и в един момент абсолютно е без никакво стопанисване, падна  таванът... Сега обясняват, че търсели наследници... Но той  е оставил за селото този дом... Пълно безхаберие."


В момента никой не стопанисва къщата на проф. Иван Фунев. Потърсихме и мнението на Регионален исторически музей -  Враца, откъдето ни казаха, че не притежават документи за родната къща на проф. Иван Фунев, чието име днес носи Художествената галерия  във Враца. 


За историята на тази къща в Горна Бешовица и за днешния ѝ статут разказва Стефан Здравков от Мездра: 


"Къщата е подарена от маестро Фунев на община Мездра в мое присъствие и кмета Любомир Йотов... През 1975 година направихме 75 години отбелязване от рождението на проф. Иван Фунев и още 1974 година  като видя как е съборено всичко и отчуждения му двор, където беше родната къща на Иван Фунев... Най-напред поставихме един каменен стълб , на който той да постави "Машинистът" и "Трета класа"... Любомир Йотов решава да построим къща на мястото на съборената стара... Построяваме и я подаряваме... Къщата струва 5450 лв, но Иван Фунев в същия момент я подарява на младежите от Искърския край това да бъде клуб... Тя е използвана като нещо, което той си е представял... Знаете, че дойде реституцията и има нотариално удостоверение на името на двете му дъщери и община Мездра вече не отговаря за къщата. Но по друга линия може да продължи да  отговаря, защото това са пари на данъкоплатците..."Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 август 2022 слушаме барабаниста Макс Роуч

На 17 август се навършиха 15 г. от кончината на американския бибоп перкусионист, барабанист и композитор Макс Роуч, смятан за един от най-влиятелните барабанисти в джаза. Пионер в бибопа, още през 40-те години на миналото столетие, заедно с барабаниста Кени Кларк създават нова концепция за музикално време – гъвкав ритмичен модел, позволяващ на..

публикувано на 18.08.22 в 09:00

Да си пленник в Афганистан- разказва журналистът Георги Милков

На 15 август се навърши една година от връщането на талибаните на власт в Афганистан. На тази дата през 2021 година животът на афганистанците се преобърна на 180 градуса. Силите на САЩ и НАТО се изтеглиха след 20-годишна военна намеса в страната, президентът Ашраф Гани избяга, а талибаните се възползваха от объркването на правителствените сили и поеха..

публикувано на 17.08.22 в 17:00

Две изложби за панаира в Оряхово

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни.  По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи.  Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в..

публикувано на 17.08.22 в 16:20

Дунавската регата ТИД- традиция и емоции

Международната туристическа регата по река Дунав , известна и като съкращението  ТИД / от името на немски/, се провежда за 65-ти път и е най-голямото в Европа и света туристическо плаване. Тя започна на 25 юни от германския град Инголщат и ще завърши на 27 август край Силистра.  В надпреварата с лодки по Дунав, във видинския участък, се..

публикувано на 17.08.22 в 16:00

Мюзикълът "MAMMA MIA!" на Белоградчишките скали

Започват вечерите посветени на мюзикъла, като част от Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" 2022. В четири поредни вечери от 18 до 21 август на сцената в Белоградчишката крепост ще бъде представен мюзикълът "MAMMA MIA!" на Софийската опера и балет. Изключително успешен мюзикъл, който има десетки постановки по целият свят и над 60..

публикувано на 17.08.22 в 15:55

За първи път Rock the Rave парти в Кула

Музикално парти, наречено Rock the Rave, ще се състои за първи път в град Кула. То е част от фестивала на изкуствата "КастрАртис", който е част от съпътстващи събития на 105-тия кулски панаир. Мястото подбрано за провеждане на събитието също е необичайно, феновете на техно и рок музиката ще могат да ѝ се насладят сред историческия парк..

публикувано на 17.08.22 в 15:40

Танцьори от Видинско в програмата на фестивала в Жеравна

Броени дни остават до началото на 14-то издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Хиляди посетители от цял свят ще се потопят в духа на старите български традиции през трите фестивални дни- от 19 до 21 август.  Тази година очакваме да бъде най-добрият ни фестивал, който сме правили до момента,   каза за Радио Видин  Христо..

публикувано на 17.08.22 в 14:55