Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в местни наредби гласуваха общинските съветници във Видин

Учредиха и гаранция, за да започне ремонт на закритата лекоатлетическа писта

Снимка: Радио Видин

Общинският съвет във Видин промени текст от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, който беше в разрез със Закона за местните данъци такси. Касае се за срока за подаване на декларациите за освобождаване от таксата за битови отпадъци за имоти, които не се ползват. В Закона за местните данъци и такси е посочено, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци се подава до края на предходната година, но в действащата до сега общинска наредба срокът е 31 октомври. Заради жалби на граждани, проверка по законността на общинската наредба извърши Върховната административна прокуратура. С решение на Общински съвет-Видин от днес текстът в наредбата е поправен и синхронизиран със Закона.

Гласувани са също и промени в наредбата за обществения ред. Документът е съгласуван с наредбата за организацията на движение. Приета е и промяна във връзка със Закона за чистия атмосферен въздух, който забранява ползване на дърва за огрев с влажност над 30 %.

Общинските съветници отказаха да изпратя свой делегат заседанието на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация. Така изразиха несъгласие с предвидено в бизнес-плана на ВиК- Видин поскъпване на водата.

На заседанието днес стана ясно, че държавата отпуска 700 000 лв. за ремонт на закритата лекоатлетическа писта във Видин. Проектът е подаден през март в Министерството на младежта и спорта и е одобрен за финансиране. За да се изпълни, Общината трябва да участва с 9000 лв., за което има и решение от заседанието на Общинския съвет днес. Сумата е за покриване на разходите за авторски и строителен надзор. Учредена е и гаранция за изпълнение на проекта в полза на Министерството на младежта и спорта, което е необходимо съгласно условията на договора. Срокът за изпълнение на проекта е 11 месеца. Предстои ремонт на покрива и на фасадата, както и вътрешен ремонт на коридори, санитарни и административни помещения, тренировъчна зала и склад, лекоатлетическа зала.

С друго свое решение съветниците предоставиха за безвъзмездно ползване на спортен клуб "Дуло" физкултурния салон на бившето училище "Христо Ботев" във Видин. Предложението е внесено насила, коментира Юли Петров от групата на БСП. Той визира също и обжалване от страна на клуба, с което е спряно разпределението на парите за спорта в общината:

"Преди време имаше комисия, която констатира, че въпросният обект - Седмо основно училище, бивше такова, е опасано за живота и здравето на, ще бъда директен ,на имитиращите спортни дейности там. Сега с това предложение би трябвало някой да ми докаже, че с този констативен протокол нещо се е променило от преди месец. Не виждам такова доказателство и съм притеснен кой ще поеме отговорност, ако не дай си Боже там се случи нещо. Второ -този спортен клуб няма ли още един терен, още една общинска собственост, която "стопанисва", стадиона в село Иново. Откъде накъде ще има два имота? Същото усещане остава в мен, че въпросният клуб буквално рекетира Общинския съвет и кметската администрация: "вие ще ми дадете седмото, за да мога да си правя нещо. Аз ще пусна парите на останалите спортни клубове в град Видин. Аз предлагам да не го даваме днес."

На друго мнение беше директорът на Гимназията с преподаване на чужди езици Любомир Георгиев от същата групата:

"Тази точка не е обсъждана в групата, тъй като сега я вкарахте. Смятам, че опасности за децата в салона,  който се предлага, няма. Човекът, който иска това, е  вкарал достатъчно пари и е обезопасил салона на училището. Другото, което е, четири хиляди лева най-малко в тези три години, в които той ползва салона, са вкарани. Друг е въпросът, че може би трябва да има охрана на това училище, за да не се чупят прозорците непрекъснато, от което и той се оплаква.“

На заседание бяха гласувани и предложения за  разпореждане с имоти публична общинска собственост. Десет училища и детски градини са определени като средищни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02