Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът Петков предаде протеста, който го качи на власт

Андрей Вълчев: Време е за управление, което мисли за хората, бизнеса и общините

Предстои да решаваме огромни предизвикателства

Снимка: личен архив

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Дотук се стигна след като правителството на Кирил Петков подаде оставка в резултат на първия успешен вот на недоверие в новата ни история. Защо отново сме в политическа криза и на хоризонта все по-ясно се очертават предсрочни парламентарни избори? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".

"Правителството на Кирил Петков реално продаде протеста, който всички ние направихме през 2020 година и днес използва нашите искания като свой кризисен PR. Реално, вместо демократично, почтено, отговорно, прозрачно управление, което да бъде отворено към проблемите на гражданите, отново получихме премиер, който е "безгрешен", има по-голямо "аз" от това на Борисов, ако това изобщо е възможно. Вместо да отчита интересите на българските граждани, на българския бизнес, на българските общини, да покаже това правителство някаква социална чувствителност, имаме една самодовослност, имаме отново война с президента...", коментира Андрей Вълчев, участник в протестите през 2020 година, родили новите партии, които тръгнаха със заявка за промяна в управлението на страната. Вълчев, който бе и депутат от Враца в 45-ото Народно събрание, добави:

"Ценностите, които бяха в основата на протеста през 2020 година, бяха точно демократично, отговорно, социално, солидарно управление, а не управление от джипката, не управление на зависимостите, на кюлчетата. Какво обаче получаваме? По време на дебатите за вота на недоверие се оказа, че на 10 септември 2021 година финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев предлага актуализация на бюджета и вместо да извършат проверки, предлага на пътните фирми да се изплати всичко сега и веднага. И всичко това да стане на ръба на процедурите по Закона за обществените поръчки. Ние не сме искали това, когато протестирахме. Искахме съдебна реформа, а вместо това получаваме опити да се овладяват институции, защото, видите ли, тази власт нямала свои бухалки. Другото, което много ме притеснява, е финасовата стабилност на държавата. 9 млрд. лева са изхарчени в края на 2021 година. Едва сега започва Министерството на финансите да дава някакви отчети, под някаква форма да даде поне минимална прозрачност за какво точно се изхарчиха парите, след като нито българските граждани, нито българският бизнес реално усетиха подкрепа. Цитират се огромни средства, милиарди се хвърлят в публичното пространство, но реално подкрепа от българската държава в най-тежките моменти никой не получи."

Според Андрей Вълчев кабинетът Петков е повторил в немалка степен грешките в управлението на ГЕРБ:

"Тези порядки и обичаи, които в рамките на 6 месеца бяха установени от кабинета Петков, заздравиха и в някои посоки надминаха "постиженията", които направиха ГЕРБ, може би и заради сбърканата коалиционна формула, която реално разпарчетоса изпълнителната власт между четири коалиционни партньора и нямаше дори техен взаимен контрол какво се случва в поверените им ведомства, камо ли да бъдат отворени за граждански контрол."

Бившият народен представител от Враца призна, че е бил изненадан от нелицеприятните обвинения, които си отправят доскорошните коалиционни партньори.

"От края на февруари очаквах, ако не бъде въведен някакъв диалогов режим между формациите, да се стигне до напрежение, дори и до разпад, но признавам, че не съм очаквал с толкова кал, с толкова мърсотия да приключи този процес. Само в рамките на час-два, управлявали до момента коалиционни партньори, започнаха едните да си казват корупционери, другите да казват мафия, третите- търгаши. Това е симптом за ниска не само политическа, но и лична култура. Всеки укор, който е направен на база личността, а не е аргументиран, не е обективен, показва ниска степен на политическа, а и на лична култура. Това замеряне с епитети затваря пътища. Няма политически субект, който да е пощаден от тази "кал", която в момента някой хвърли във вентилатора с идеята, че той ще остане единствен чист, бял и неопетнен. Но същите тези хора от властта, които днес са с претенцията, че са "святото начало" и че са само те единствените изразители на гражданските протести от 2020 година, сега търпят критики за начина, по който управляват."

Протестната енергия все още е достатъчно силна, за да бъде коректив на всяка бъдеща власт, смята Вълчев.

"Категорично протестът, макар и разочарован, е със съпротивителни сили, които няма да позволят връщането на бял кон нито на Бойко Борисов във властта, нито на неговите гласни или негласни коалиционни партньори. Това трябва да бъде ясно. Но трябва да бъде и ясно, че има граници, които българското гражданско общество няма да допусне да бъдат преминати. Това е прозрачно, почтено, честно управление, което е основано на демократични принципи. Имам една молба към управляващите- ако е възможно, нека тези, които ви пишат опорните точки, да излязат от Министерски съвет, да се поразходят по улиците и да чуят хората, които са изумени как, както предишните управляващи, така и тези, чертаят някакви апокалиптични картини, ако не са те във властта и да видят недоумението у нормалния българин защо всяка власт се страхува от избори."

Андрей Вълчев прогнозира, че няма да бъде съставено ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Здравият политически разум диктува, че отиваме на предсрочни избори с уговорката, че участниците в политическите процеси в момента не се ръководят само и единствено от здрав политически разум, но явно има и много емоции, явно има и зависимости. Когато си загубил управляващото си мнозинство, когато си тръгнал да атакуваш с разговори, SMS-и, телефонни обаждания депутати, за да те подкрепят, както прави Кирил Петков (Бойко Борисов също пишеше SMS-и, също се обаждаше), оставяме с впечатлението, че има някакви ходове, граничещи с отчаянието, на всяка цена да се създаде управляваща конфигурация. Тези хора се покатериха на рейтинга на президента и след това се обърнаха срещу него по причини, които трудно могат да бъдат обяснени. Когато бяха служебни министри, управляваха добре, но това може би е в резултат и на контрола, упражняван върху тях. Видяхме как, когато липсва контрол, се стига до извращаване. Факт е, че голяма част от тези хора не участваха в протеста."

Надявам се да извлечем нещо положително от поредната криза, каза още Вълчев:

"Очаквам много кризи и предизвикателства пред държавата ни, пред нас, като общество, и те не са само заради изборите, които рано или късно ще се осъществят. Огромни предизвикателства трябва да решаваме, като държава, като общество, като нация. Като започнете с липсата на национална кауза, като отчетете продължаващия военен конфликт на ок. 500 километра от държавните ни граници, като отчетете, че видни икономисти се колебаят дали предстои чудовищна инфлация или още по-лошо- стагфлация, което ще изяде доходите и ще направи непосилно оцеляването на огромни части от обществата в отделните държави... Реалностите не дават повод за оптимизъм, но в същото време виждам във всяка една потенциална криза възможност. Това е възможност най-накрая ние, като граждани, да осъзнаем отговорността от изборите, които правим, тези избори да са информирани, да изискваме от кандидатите за доверие ясни, конкретни ангажименти, срокове за тяхното реализиране и да не бъдем неприятно изненадани от поредните, които идват с очакванията, че ще решат нашите проблеми. Властта е само един медиатор в гражданското общество, но не бива да бяга от своите отговорности. Трябва да виждаме демократично и отчетно управление. Време е за управление, което да постави в центъра на своето внимание българските граждани, подкрепата за българския бизнес, подкрепата за развитие и надграждане на постигнатото от българските общини."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00