Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоградовите площадки в Северозапада работят нормално

Снимка: Радио Видин

Нормално върви работата в Регионалните дирекции за борба с градушките в Северозапада, независимо че Комисията за бюджет и финанси не прие предложението  за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала им. В Агенцията за борба с градушките в България работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. Разочарование има, но ние продължаваме ежедневните си задължения, каза за Радио Видин Румен Ангелов, директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Монтана с полигон в Долно Церовене. Там работят повече от 70 човека:


"Сензация няма при нас. Нормално се развиват нещата. Спокойно е в момента. Ракети имаме достатъчно, днес получаваме дори допълнително количество. До сега сме провели 15 въздействия. Изстреляли сме доста повече ракети, в сравнение със същия период на миналата година... На минимална работна заплата са всички ракетострелци. А това са хората, които са по ракетните площадки и директно се занимават с изстрелването на противоградовите ракети. Те са болшинството от служителите. Специалистите, които са в командния пункт, също като заплащане не са много над това - около 900 лева... При нас не би могло да се извърши никаква реорганизация, за да можем да получил средства от тези 300 милиона, които ще бъдат раздадени на реорганизираните структури. Реорганизация в този състав, в който сме, е невъзможна, защото при нас е непрекъснат цикъл на работа през активния сезон. Присъствието е 24-часово и това не търпи никакво намаляване на състава за икономии и увеличаване на средствата за работна заплата. Това е невъзможно при нас. Системата е на повече от 50 години и за всички тях, е установено, че е така... Другото важно е, че ние нямаме статут за това, което работим. В Единния класификатор няма такова нещо като ракетострелец. Това все пак е тормоз. Значи един хигиенист, който отговаря за една метла, фигурира в класификатора, а при нас ракетострелеца се занимава с взривоопасни материали, все пак..."


Полигонът за борба с градушките с команден пункт село Долно Церовене е създаден през юни 1970 година с 22 ракетни площадки. Строителството на Командния пункт и Ракетните площадки започва от януари 1972 г. На 1 май 1972 г. започва оперативна дейност. Първото въздействие върху градови процеси е проведено на 2 юни 1972 г. Днес тази дирекция защитава 1 693 кв. км от градушки. 60% от нея е засята със зърнени култури.


Нормално тече работата и в Регионалната дирекция за борба с градушките във Враца с полигон в Бърдарски геран. Директорът ѝ Йордан Йорданов обясни че за момента имат достатъчно ракети за въздействие върху градоносните облаци. От началото на април са имали около 18 въздействия против градушки. В дирекцията работят 94 човека, от които 95% са на минимална заплата. Заплатите на останалите са до 1000 лева. Предишни години единственото увеличение за заплатите е идвало от атестациите, но тази година и това им е отказано, а инфлацията е еднаква за всички, коментират от дирекцията.


От полигона в Бърдарски геран отговарят за близо 2 млн. дка, а продукцията е за няколко стотици милиона.


"Ние правим каквото трябва, но за съжаление не се оценява. Продукцията, която пазим, струва стотици милиони. А и с тези зърнени кризи в момента от войната, ако и ние опропастим продукция за изхранването на това европейско население, какво правим?", коментира Йорданов.


Полигонът за Борба с градушките с. Бърдарски геран е създаден през 1972 година. Целта е защита на селскостопанската продукция от градушки. Първото въздействие е проведено на 24.05.1973 г., а защитаваната територия е 1971 кв. км. 60% от нея е засята със зърнени култури.


Няма проблем и в Регионалната дирекция за борба с градушките във Видин, чиито полигон е в Грамада, обясни директорът й - Джони Ангелов:


"Специалисти имаме достатъчно досега. Финансиране до този момент- също. Ракети също имаме достатъчно. Провели сме 17 въздействия до днес. Но  как ще продължи финансирането е сложно, тя обстановката в цялата държава е сложна..." 


В дирекцията работят общо 92 души - стрелци, специалисти и администрация.


През 1970 г. на територията на Видински окръг (според административното деление на страната тогава) се изгражда Полигон за борба с градушките в гр. Грамада и ракетни площадки, разположени в мрежа, обхващаща целия окръг. Първата година операциите по изкуствено въздействие се извършват от грузински специалисти, а на 29.07.1971 год. се провежда и първото въздействие от наши специалисти. Защитаваната територия  2 056 кв. км, 45% от която е засята със зърнени култури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48