Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юни 2022 година

Снимка: Радио Видин

Силна буря, придружена с градушка с размера на лешник, се изсипа над Видин малко след 17 часа. Бурята вилня повече от 15 минути, заради силния вятър на много места в града са изпочупени клони. Много дървета са изкоренени в Крайдунавския парк, има наводнени улици. 


Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса (НЗОК). С промените в парите за Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците. По-рано бе одобрено увеличението на пенсиите от 1 юли с 10 % плюс 60 лева, като бяха гласувани и размерите на минималната пенсия от 467 лева и на максималната - 2000 лева. От 1 октомври тя ще бъде увеличена още веднъж до 3 400 лева.


Двама души са загинали, четирима са ранени при тежкия пътен инцидент тази сутрин на път Е-79 в село Басараби, община Калафат в Румъния. Посолството ни в Букурещ e в постоянен контакт с властите в Румъния, които оказват пълно съдействие на пострадалите в инцидента за получаване на необходимите медицински грижи, както и на близките на починалите.

Кметът на Монтана Златко Живков ще участва в 150 сесия на Комитета на регионите в Брюксел тази седмица. В заседанието се очаква да се включи комисарят по регионално развитие на ЕС. Златко Живков ще представи позицията на българските местни власти по темата за санирането на жилищни и обществени сгради и колко е важно то да продължи и през новия програмен период след ценовия скок на енергоносителите.

Милена Нончева от Общински съвет - Монтана, е одобрена за член на Програмата за млади избoрни политици (YEP) на Европейския съюз. Кандидатурата на Нончева е една от одобрените 160 от общо 800. 



Десетки недоволни жители на врачанския квартал "Бистрец" блокираха тази сутрин работата на Общинския съвет. Хората излязоха на протест предизвикан от лошото състояние на улиците. Въпреки усилията на местната управа, която от петък разпореди авариен ремонт на част от разкопаните улици, жителите на квартала днес демонстрираха, че нямат намерение да се отказват. Управниците обещаха, че разкопаните улици ще бъдат възстановени до края на годината.


Жена от Брегово се нуждае от средства за трансплантация на черен дроб. Елена Ангелова е диагностицирана като дете с рядко генетично заболяване, при което черният дроб спира да работи. Младата жена контролира заболяването си, но след прекарана ковид инфекция, в началото на тази година, състоянието й се влошава и по препоръка на лекарите, трябва да се извърши трансплантация на черен дроб.За трансплантацията са необходими 70 хиляди евро, към момента постъпленията в дарителската сметка и платформата Дари бъдеще за Елена са събрани около 27 хиляди лева. Към кампанията се присъединяват и жители на Брегово, където тази вечер от 20 часа ще бъде организирана благотворителна хоротека на открито. Когато средствата се съберат, Елена ще замине за Турция, заедно със сестра си, която ще й стане донор.

Врачанската фирма "Хубев" ЕООД е осъдена да заплати 24 756 лева на държавата, заради използването на имот, държавна собственост, в периода 2017-2022 г. без основание (договор за предоставяне), съобщиха от Областната администрация. Решението е на Районният съд във Враца, след като областният управител Стефан Красимиров заведе дело в съда за неоснователно обогатяване на фирмата. В решението си съдът намира за безспорно, че собствеността на имотите е държавна, а фирмата е ползвала помещения и паркоместа, без да са предоставени по съответния ред.


Елена Ангелова от Брегово се нуждае от средства за трансплантация на черен дроб. За трансплантацията са необходими 70 хиляди евро, към момента постъпленията в дарителската сметка и платформата "Дари бъдеще за Елена" са събрани около 27 хиляди лева. Към кампанията се присъединяват и жители на Брегово, където тази вечер от 20 часа ще бъде организирана благотворителна хоротека. Когато средствата се съберат, Елена ще замине за Турция, заедно със сестра си, която ще й стане донор.


Приключи четвъртото издание на младежкото състезание "Патриотични игри" във Враца. Надпреварата се състоя в парк "Дъбника", а участие взеха четири училищни отбора. Първото място да отиде при отбора на "Белите" от СУ "Христо Ботев" гр. Враца. Всички участници получиха грамоти, исторически книги и патриотични награди, а отборите завоюваха купи и национални трибагреници. "Патриотични игри 2022" са част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, чието начало беше поставено през 2012г.


Млади пианисти от Монтана изнасят концерт днес. Възпитаниците от класа по пиано на Обединената Школа по изкуствата "Добри Христов" към НЧ "Разум 1883" Монтана ще изпълнят по две пиеси. Тази година продукцията на децата е с изцяло нов репертоар, каза за Радио ВИДИН преподавателят по пиано, Нина Петрова. Концертът за любителите на класическата музика започна в 18 ч. в Художествена галерия "Кирил Петров".


Комедията-протест "Няма да платим! Няма да платим" по Дарио Фо ще се играе тази вечер във видинския драматичен театър. Постановката е част от репертоара на театъра и в нея участват шестима от актьорите на видинския театър- Фиданка Рангелова, Ирина Флорова, Цветелина Бодурова, Николай Янев, Божидар Даков и Иван Рангелов. Режисьор на фарсът, който същевременно забавлява, но и казва много истини за живота ни днес е Минчо Събев. Сценографията е дело на Богдан Гешев. "Елате, ще бъде забавно", отправи покана актьорът Николай Янев. Началото на спектакъла е от 19 часа, тази вечер на сцената на драматичен театър Видин.


Инициативата "Забавно лято в библиотеката" започва от началото на юли в библиотеката при НЧ ”Просвета 1925” Мездра. Заниманията ще се провеждат сряда и петък от 10 до 12 часа в залите на библиотеката. Екипът предлага на децата заедно да имат приятна, полезна и забавна ваканция, като се отправят на вълнуващи и любопитни пътешествия чрез четене на енциклопедии, книги, настолни игри, разговори и изява на различни творчески умения.


Тревните площи и местата около водните обекти в община Мездра ще бъдат обработени срещу комари и други вредни насекоми, съобщават от общинската администрация. Профилактичната дезинсекция ще бъде извършена утре 29 юни с универсален препарат, който не е опасен за здравето на хората и на пчелите.


Детската млечна кухня в Козлодуй няма да работи на 01.07.2022 г. (петък). От общинската администрация съобщават, че причината е подмяна на ел. табло в сградата.



По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34