Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Джулай морнинг във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Джулай морнинг (July Morning– Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света. 

Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от хората, които очакват изгрева. 

Посрещането на първото утро на месец юли има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу оковите на големия град и стремеж към свободата на духа.  В по-широк смисъл това е просто начало на лятото. А въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват. Младите хора във Видин не знаят много за Джулай морнинг показа анкета на радио Видин:


"Да, чул съм... Не съм бил на посрещане на изгрева на слънцето... Знам, че е най-хубавият изгрев... Не съм била... Да била съм, много е хубаво, на морето на Приморско бях... Станахме към 4 часа и отидохме да го посрещнем... Не знам какъв е символът на празника."Каква е историята на този бунтарски празник? - Смята се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на "Юрая Хийп". След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя  основната идея на първото хипи движение в България.
Възниква като хипи празник във Варна през 1980 г., по-късно празнуването се премества в село Варвара, община Царево. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг - скалите при село Камен бряг, където слънцето първо огрява България.

Днес Джулай не  се празнува само на брeгa на морето. Местата, на които се чества, са вече не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и водните басейни.Във Видин  Джулай морнинг и тази година ще бъде отбелязан подобаващо. Тази вечер, 30 юни,  до крепостта "Баба Вида", от 21:00 ще има концерт  като специални гости ще са Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и "Северозападняците".  Ето какво каза Стефан Вълдобрев за участието си и за празника Джулай морнинг:


"За пръв път идвам във Видин...Подготвили сме си всички хитове за последните 30 години... За мен този празник е от времето, когато бяхме ученици, беше символ на свобода, имаше нещо хипарско в него... След това се превърна в мода... Сега е просто нещо уникално, добре е да се позабавляваме и да посрещнем слънцето... Но е нещо много хубаво... Ние имаме една универсална песен, която се превърна в химн на лятото, казва се "По- полека"... Отбелязвал съм празника в Камен бряг, в Бургас, на Шабла..."


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.

Вижте още

Криминално четиво за почивните дни

След като преди време се запознахме с Радослав Младенов и неговия роман "Идиотът в мен" , където един клошар успя да седне на върха на държавата, днес предлагам да отворим друга негова книга и да погледнем от върха надолу. Романът "Власт, мераци и малка дупка от куршум" подробно ни разкрива механизмите, по които работи политиката и как една..

публикувано на 12.08.22 в 17:23

Рисковете от зависимости обсъждаха младежи и психолози във Видин

Дискусия за рисковете от зависимости организира Сдружение "Активно общество" във Видин по повод Международния ден на младите хора, който се отбелязва днес. Във форума, проведен в Регионалната библиотека във Видин, участваха 30 млади хора, както и психолози. Дискусията е част от инициативата "Не! Зависим!", която се се изпълнява от Сдружението, а..

публикувано на 12.08.22 в 15:37

Султан и Емир - звезди на манежа и не само

Султан и Емир са азиатска порода камили, родени в Киргизстан, дошли да живеят в България. От бебета те са атракция в цирк "Колозеум" , а  Мони Колев, създателят на цирка е техният дресьор. Освен циркови звезди, Султан и Емир участват в много филми - "Легендата за Херкулес", "Ноевият ковчег", "Клеопатра", както и в новият филм, който още не..

публикувано на 12.08.22 в 15:00
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Увеличаването на минималната заплата води до още по-висока инфлация

"Не трябва да се случва, защото това ще подхрани инфлацията . В ситуация на много ниска безработица и рекордно висока инфлация всякакво подобно увеличаване на заплати може да доведе единствено до по-висока инфлация . Инфлацията не може да се надбяга . Единственият начин, по който можем да се справим с инфлацията в момента, е да имаме някаква форма..

обновено на 12.08.22 в 14:12

770 лева минимална заплата предлага правителството

Минималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. ще предложи социалното министерство. Служебното правителство смята да предложи и формула за автоматично определяне на минималната заплата . Обсъжданият вариант е минималната заплата да бъде 50% от средната за предходната година . Именно по тези сметки на..

публикувано на 12.08.22 в 14:10

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55