Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Игра на маски" - книга за живота в гимназията

Снимка: Радио Видин

Нека да се върнем назад, много назад, в годините, когато всичко е на живот и смърт, любовта е завинаги, омразата е от сърце и душа, морето е до колене, а животът едва набира скорост! Ние сме само на шестнайсет… и да започнем една игра! Игра на маски, която с годините може би сме позабравили, но някои неща всъщност никога не се забравят.


"Игра на маски" е дебютния роман на Бени Хюбнер и засяга една тема, която не само че е актуална, но е и болезнено важна за много деца и тийнейджъри, а именно – насилието в училище, отношенията, онова, което децата ни предпочитат да премълчават вкъщи, защото не могат или се срамуват да споделят. За маските, които носим понякога пред другите и пред себе си, за надеждите и страховете, за първите влюбвания, неизбежните разочарования и страстните съперничества, за изграждането на личността в онази ѝ част, която формира обществото, а не семейството, но най-вече формира нас като хората, които ще бъдем цял един живот после.

В света на възрастните маските може би не са проблем, дори напротив – понякога са задължителни, станали са норма. Норма, на която се учиш, докато в един момент липсата им става онова, което изненадва. Може и да не ни харесва, но това е положението. А когато си тийнейджър и тепърва ти се налага да се учиш на игрите на възрастните, когато да си от популярните все още ти е важно, а да си аутсайдер е трудно и самотно занимание, нещата често пъти са на ръба на драмата, че и отвъд, а битките също толкова често са с жестокост, която би смаяла дори опитни воини.


Когато 16-годишната Лейн Денисън се премества със семейството си от Алабама в Лос Анжелис, естествено е да се надява, че на новото място ще е различно и (защо пък не) по-добре, отколкото в старото ѝ училище. Ново начало, нова Лейн, нов живот, ново Аз… Може би този път няма да е "оная дръпнатата". Може би ще е себе си, "но по-умерено", каквото и да значи това.

Както често се случва в живота обаче, докато ние си правим планове и даваме обещания, съдбата се забавлява за наша сметка. Плановете на Лейн да се представи добре завършват още преди да е стигнала до класната си стая през първия учебен ден, в една локва пред новата гимназия, точно под виолетовия поглед на Чан Месинг – най-готиното момче в гимназията, което май никой не познава така добре, както си мисли. А всички знаем, че особено в гимназията първото впечатление е най-важно, дори определящо за по-нататъшното ти съществуване.

И се налага Лейн да започне своя игра, ако иска да оцелее във войната за себе си. А не е лесно, защото някои от играчите на сцената на новия ѝ живот са истински опасни. Хубавото е, че винаги има врагове, но винаги има и съюзници. Например шантавата Валънтайн с нейните предизвикателства срещу модата, граничещи с престъпления, на която не ѝ пука от ничие мнение, но пък прекрасно знае кой кой е на бойното поле, наречено "гимназия". Има го и Ник, който винаги е наоколо, дори и когато ти се иска да го няма, а най-много имаш нужда от него. И Марта, повлякла своите демони и килограми, с които да се бори, когато не се налага да е нечия опора.

Е, тук са и "суперските", дяволите да ги вземат, като Саманта, която сякаш е изтъкана от физическо съвършенство и злоба, и нейните подгласнички с всичките им скъпи обувки, чанти, прически и претенции. Или Стан, който е способен на твърде много и твърде ужасни неща, за да прикрива истинската си същност.

Всички те обаче се оказват в необичайна ситуация, когато по идея на учителите целият випуск заминава на ежегодния летен лагер, където ще трябва по примера на рицарите на митичния крал Артур да се учат на непознати за тях умения. Умения за оцеляване, но не само в дивата природа, не и в историята, а в много по-голямото предизвикателство, наречено „живот“, където маските са много повече, много по-тежки за носене и крият много по-страшни неща от съперничеството за сърцето на най-готиния футболист. Като например да се доверяват. Да вярват. Да се разочароват също. Да решат с кого могат да вървят в една посока и срещу кого. Докато не открият своя Граал може би.


Романът "Игра на маски" е историята, от която тийнейджърите имат нужда. Той е реалистична картина на живота в гимназията,на порастването – не толкова на възраст, колкото в други отношения – на възможните подводни течения и рисковите места, които могат да те повлекат към дъното или да те издигнат на върха, на ученето, но не на уроците от учебниците, а на онези – другите, които те учат как да бъдеш онова, което сам очакваш от себе си и колко скъпо струва то понякога. Няма какво да се лъжем, основата на живота е в гимназията, в онези крехки, престъпно млади години, и е много важно от кои ще си или пред кои ще се доказваш, докато всъщност се опитваш да се докажеш пред себе си. Така че това е книга, която може да помогне на много момичета да минат по-лесно през тези луди години, пълни с най-добри приятелки, съпернички и момчета. И уроци! Уроци как да носим и как да сваляме маски – свои и чужди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10