Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

| обновено на 04.07.22 в 18:27
Снимка: Виктория Топалска


12-тият фолклорен събор Жива вода до пещерата Венеца край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват Пламен Иванов и съпругата му, които са от Монтана. Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и сподели вълнението си от избраното място:

"За първи път участвам. Доколкото разбрах не е първо издание, но е първо издание тук. Локацията е много хубава. Съчетанието е невероятно- Предбалкана, вижда се цялото поле, има пещера, веселба, скари, настроението е на шест. Това е правилното място" -сподели вълнението си занаятчията.

Той и съпругата му обикалят страната от 2012 година и посещават събори и фестивали. Пламен завършва школа по изкуствата и се занимава със занаятчийство от ученик. Твърди, че занаятът е в кръвта му. Затова асортиментът при него е богат и изборът на сувенири е голям.

"Това, което предлагаме, са гравирани сувенири от дърво, кожа, метал, които са свързани с бита и най-вече с историята. на историческа тематика наблягаме, защото сме на мнение, че както дървото се храни от корените си, така и един народ се храни от историята си"- твърди Пламен.

За да изложат традиционните си български шевици, на събора бяха и Красимир и Росица от Сандански. Те от години обикалят страната и участват във фестивали с едничката идея, да разпространяват българските мотиви и традиции.


"От 4-5 години основно по фолклорни фестивали ходим, по простата причина, че сме свързани с българската шевица най-вече, с българските традиции и това ни е целта- да го популяризираме. Стараем се нещата във връзка с икономическата обстановка да са възможно най-евтините, а в същото време да са функционални и да са красиви. Този вид щампа впива в тъканта и е вечно. От опита, който имаме, хората са по-склонни да си купят щампа. Бродерията също е красива, тя си има силни и слаби страни, но е пет пъти по-скъпа. Финансовите възможности на хората са много ограничени" - каза за Радио Видин Красимир.


Кметът на община Димово Светослав Славчев сподели, че да се
организира събитие от такава величина никак не е лесно: 

"Направихме много сериозна организация, за да може да се случи. Тук е моментът да благодаря на всички, които участваха в организацията на този събор, огромна благодарност на общинската администрация, която се включи безпрекословно буквално тук, плюс работата, която си вършат се включиха и за самата физическа организация, която е също доста сериозна. Почти месец сериозна подготовка, като последните две седмици нещата бяха на терен. Ние сме стояли и сме подготвяли самия терен и до 12 часа вечерта. Наистина беше една сериозна подготовка и мисля, че хората ще останат доволни" - каза Светослав Славчев.

Съборът "Жива вода" беше открит в събота, 2 юли и продължи до края на неделния ден. 

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16