Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

| обновено на 04.07.22 в 18:27
Снимка: Виктория Топалска


12-тият фолклорен събор Жива вода до пещерата Венеца край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват Пламен Иванов и съпругата му, които са от Монтана. Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и сподели вълнението си от избраното място:

"За първи път участвам. Доколкото разбрах не е първо издание, но е първо издание тук. Локацията е много хубава. Съчетанието е невероятно- Предбалкана, вижда се цялото поле, има пещера, веселба, скари, настроението е на шест. Това е правилното място" -сподели вълнението си занаятчията.

Той и съпругата му обикалят страната от 2012 година и посещават събори и фестивали. Пламен завършва школа по изкуствата и се занимава със занаятчийство от ученик. Твърди, че занаятът е в кръвта му. Затова асортиментът при него е богат и изборът на сувенири е голям.

"Това, което предлагаме, са гравирани сувенири от дърво, кожа, метал, които са свързани с бита и най-вече с историята. на историческа тематика наблягаме, защото сме на мнение, че както дървото се храни от корените си, така и един народ се храни от историята си"- твърди Пламен.

За да изложат традиционните си български шевици, на събора бяха и Красимир и Росица от Сандански. Те от години обикалят страната и участват във фестивали с едничката идея, да разпространяват българските мотиви и традиции.


"От 4-5 години основно по фолклорни фестивали ходим, по простата причина, че сме свързани с българската шевица най-вече, с българските традиции и това ни е целта- да го популяризираме. Стараем се нещата във връзка с икономическата обстановка да са възможно най-евтините, а в същото време да са функционални и да са красиви. Този вид щампа впива в тъканта и е вечно. От опита, който имаме, хората са по-склонни да си купят щампа. Бродерията също е красива, тя си има силни и слаби страни, но е пет пъти по-скъпа. Финансовите възможности на хората са много ограничени" - каза за Радио Видин Красимир.


Кметът на община Димово Светослав Славчев сподели, че да се
организира събитие от такава величина никак не е лесно: 

"Направихме много сериозна организация, за да може да се случи. Тук е моментът да благодаря на всички, които участваха в организацията на този събор, огромна благодарност на общинската администрация, която се включи безпрекословно буквално тук, плюс работата, която си вършат се включиха и за самата физическа организация, която е също доста сериозна. Почти месец сериозна подготовка, като последните две седмици нещата бяха на терен. Ние сме стояли и сме подготвяли самия терен и до 12 часа вечерта. Наистина беше една сериозна подготовка и мисля, че хората ще останат доволни" - каза Светослав Славчев.

Съборът "Жива вода" беше открит в събота, 2 юли и продължи до края на неделния ден. 

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

Да бъдем изпълнители на Словото

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница , в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "И, след като заповяда народу да насяда  на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците..

публикувано на 07.08.22 в 08:00

Бижу от Сузанна

За направата на едно бижу са нужни редица качества. Освен креативност - първото по важност, което трябва да притежава човек, са нужни и търпение и упоритост. Към това трябва да се прибави и сръчност. За да се стигне до крайния резултат на даден продукт, са необходими десетки стъпки, които трябва да се следват. Това споделя 28- годишната Сузанна..

публикувано на 05.08.22 в 16:00

С 24 милиона реконструират пътна и ВиК инфраструктура във Видин и региона

С почти 24 милиона лева ще бъдат реновирани пътища, улици и ВиК в шест видински общини.  Средствата се отпускат  от Министерството на регионалното развитие и благоустройството . 7 милиона ще бъдат инвестирани за преобразяването на централната пътна артерия на Видин - булевард "Панония" , уточни кметът Цветан Ценков .  "Планирали..

публикувано на 05.08.22 в 13:55

102- годишната Севда Младенова - за дълголетието и изпитанията на живота

Родената година след края на Първата световна война  Севда Младенова от село Бела, община Димово, гостува в "Думата имат старейшините".   Тя е на 102 години, а на 16 ноември тази година баба Севда ще навърши 103 години. Работила е всичко, предимно в селското стопанство. Имала е труден живот, спомня си тя: "Майка ни умря млада, остана баща ни,..

публикувано на 05.08.22 в 12:41

Предстои изкачване на връх Миджур за 33-и път

На 6 август, събота, ще се проведе традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра. Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом. Тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобусът ще тръгне в 5 часа от автогара Алексиев,..

публикувано на 04.08.22 в 17:06

Празник на Балкана организират в Берковица

Празникът на Балкана ще се проведе тази събота и неделя /6 и 7 август/. Организатори са Туристическото дружество в Берковица, с подкрепата на Общината. В местността Горната кория (почивна зона Ком), ще се съберат всички любители на планината от град Берковица и от страната на традиционния Празник на Балкана. Празникът е традиционен и се провежда..

публикувано на 04.08.22 в 17:01

Излети във Врачански Балкан през август

Два излета в планината организира и през август Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Първият е на 14 август /неделя/ до Черепишкия манастир. Тръгването е в 7:45 часа от Автогара- Враца с автобус до село Челопек. "След това маршрутът ще премине през местността "Рашов дол" до село Люти брод, след което се продължава през една много..

публикувано на 04.08.22 в 16:58